Backpacking i Australien och Asien (Indonesien, malaysia, thailand)

Av Brobjer
10 apr. 2013 18:10
Visningar: 5369
Hej!

Jag och en kompis har bestämt oss för att backpacka i Australien och Asien vintern 2013-2014. Vi vet inte exakt hur länge vi ska vara borta men ungefär 2-3 månader. Vi planerar att starta i Melbourne i Australien och ta oss upp till Cairns via östkusten. Därefter Bali och vidare upp till Singapore, Kuala Lumpur vidare upp till Thailand (Ko Lanta, Phiphi, Phuket, Bangkok etc). Har även planer på att stanna till några dagar i Hongkong på vägen ner till Melbourne.

Jag skulle vara jättetacksam för alla tips och råd som ni har att ge! När ska man boka flygresa och hur (alltså via resebyrå, flygresor etc) för bästa pris? Om man ska flyga mellan Carins och Bali är det då billigast att boka på plats istället för innan avresa? Vad är bästa sättet att ta sig fram på i Australien, ska man boka buss etc innan avresa eller är det billigare att köpa på plats? Vilka platser ska man besöka? Vad vill man inte missa att göra eller se? Det finns så himla mycket jag undrar över :)

Vad skulle en rimlig budget för denna resa vara tror ni? Planerar att bo billigt, på hostels bland annat, och vill hellre lägga pengarna på att uppleva och göra saker som ex. skydiving och dyka. Jag har tänkt ca 40000, stämmer det bra?

Vore jättetacksam för svar! :)
10 apr. 2013 20:17
Hur lång av den tiden hade ni tänkt spendera i Australien? Jag skulle rekommendera att ni tar i alla fall 3 - 4 veckor där men gärna mer om ni hinner! Bästa sättet att ta sig fram där är att köpa ett Greyhound busspass, då kan ni åka till vilka destinationer ni vill på hela östkusten till ett fast pris och åka vilka dagar ni vill. Ofta går det flera avgångar per dag som ni kan välja mellan. Det kan ni köpa på resebyrån Peterpans väl på plats i Melbourne och där kan ni även få paketpriser om ni vill boka aktiviteter och annat på er resa.
Av Brobjer
10 apr. 2013 20:57
Tack för svar!
Som du säger så tror jag att minst 3-4 veckor för att hinna med allt roligt!
Okej, så det är värt pengarna att köpa ett sådant pass? Har du själv varit i australien och backpackat? Är det smidigare att köpa det på plats i Melbourne? :)
10 apr. 2013 22:31
Ja det tycker jag att det är! Då kan ni som sagt åka hur många resor ni vill under hela perioden och de går att boka allteftersom så ni är inte bundna till något eller så. Ja ni kan enkelt köpa det på plats. Peterpans finns även på nästan alla destinationer på östkusten så dit kan ni gå när som helst om ni behöver låna gratis internet, boka hostelst m.m.
På den här sidan finns de olika busspassen ni kan välja på om ni vill åka med Greyhound: http://greyhound.com.au/Bookings/Popular-Routes.aspx
Jag fick mitt aningen billigare när jag köpte det genom Peterpans.
Här finns olika paket och aktiviteter som ni kan boka: http://www.peterpans.com.au/
Jag backpackade från Brisbane till Cooktown som ligger norr om Cairns men jag har även varit i Melbourne. Älskade det! :)
Av Brobjer
11 apr. 2013 19:46
Det låter ju jättebra! Smidigt att bara kunna hoppa på utan att behöva tänkta på betalning just då utan det är klart. Peterpans låter också som ett bra ställe värt att besöka vid flera tillfällen. Tack för länkarna, så himla bra att veta vart man kan kolla! Åh vas roligt! :) Vad gjorde du för roliga aktiviteter i Australien? Funderar på att dyka eller snorkla, hoppa fallskärm, besöka Australia Zoo bland annat :)
12 apr. 2013 22:13
Ja men precis :)
Jag snorklade i barriärrevet i en ögrupp som heter Whitsundays. Då åkte vi ut med en båt som vi sov på i två nätter och på dagarna såg vi en massa vackra ställen och på kvällarna festade vi. Man kunde välja om man ville snorkla eller dyka. Den här typen av båttur är jättepopulär att göra i whitsundays men de är ganska dyra, men jag tyckte att det var värt det :)
Jag besökte även Fraser Island vilket nästan alla gör som backpackar längs östkusten. Vi åkte på en tre dagars tur och även där gjorde man roliga saker på dagarna, såg fantastiska utsikter och festade sen på kvällarna. Vi hade även en fyrhjulsdriven bil som vi åkte runt med på stranden, det var häftigt!
Lite andra saker som jag gjorde var att åka till Magnetic Island på ett full moon party, var på en kajak-utflykt och gick på nattvandring i regnskogen.
Jag bloggade ganska mycket när jag var där så om du vill se lite bilder eller läsa mer om östkusten får du jättegärna kika på anglaliq.blogg.se under augusti och september 2012 och i mars-arkivet finns lite om brisbane och melbourne ;)
Av Brobjer
17 apr. 2013 08:08
Det låter helt underbart allt ihop! Jättebra med tips på aktiviteter så att man inte missar något riktigt häftigt! Jag ska in och kika på bloggen, tack! Besökte du någon gång Australian Zoo? :)
17 apr. 2013 21:05
Ja jag tror att ni kommer att ha det jättebra där! :)
Nej jag var faktiskt aldrig på Australian Zoo för att jag var på några andra djurparker, akvarium mm, men jag har hört att det zooet ska va jättebra :)
17 apr. 2013 23:19
Uppåt Cairns finns Tully River med bra Whitewater Rafting.

I Blue Mountains schyssta förutsättningar för rock climbing, abseiling och canyoning.

Kanske utanför er budget, men helikopter i Whitsundays och några timmar på Whitehaven Beach.
Av Ziesta
23 apr. 2013 14:59
Om ni ändå är i Melbourne skulle jag rekommendera er att ta en dag eller två och åka utmed Great Ocean Road - en fantastisk vacker kuststräcka! Finns exempelvis turer man kan boka på vandrarhemmen.

Ifrån Melbourne är även "pingvinparaden" på Phillip Island värt ett besök. Man sitter på stranden och väntar, och plötsligt plaskar det till i vattnet och mängder av små pingviner springer upp ur vattnet och gömmer sig i buskaget vid stranden.

Jag åkte också Greyhound-buss när jag var i Australien första gången. Funkade väldigt bra!

Jag har listat några av mina favoritplatser i Australien i min blogg: http://www.reseguiden.se/forum/blogg/28-guldkorn-i-landet-downunder-8545
Av Brobjer
2 juni 2013 18:24
Angie_sthlm: Vilka andra zoo eller akvarium kan du rekomendera? :)
Tack för tipsen Robbowan! Någon som har dykt i barriärreven? Eller snorklat? :)
Ziesta: Pingvinparaden låter skoj, det ska besökas! Tror nog det blir Greyhound-buss, låter smidigt!

Vi har nu tänkt att vara borta ungefär från första november till 22 december. Lite kortare än vad som var tänkt från början. Så det blir nu australien upp till kuala lumpur så tar jag thailand en annan resa :) Har nog frågat innan men vad tycker ni att man absoult inte ska missa under resans gång? Hur är det smidigaste/billigaste sättet att boka flygbiljett mellan cairns och bali? :)
6 aug. 2013 10:50
Nu har ju den här vintern varit ovanligt varm i Oz men tänk på att november (i bästa fall) är försommar. Ni kan fåjättebehagligt väder, men också ganska ojämnt och Melbourne ligger hyfsat långt söderut.Kan vara läge att planera för snabbare transport uppåt.