Outback-äventyr i Kimberleys, Australien

Ziesta
Reseguiden, besökt 48 länder

Foto: Theresia/privat
Foto: ziesta, medlem sedan 2006
Foto: ziesta, medlem sedan 2006
Foto: ziesta, medlem sedan 2006
Foto: ziesta, medlem sedan 2006
Kimberleys i nordvästra Australien beskrivs ofta som ett gåtfullt urtidsområde och Australiens sista nybyggarmark. Här guidar Reseguidens medarbetare Theresia, alias "Ziesta", till den australiensiska outbacken på fyra hjul.
Publicerad 14 november 2017

Kimberleys är antagligen så långt bort man kan komma från operahuset och surfstränderna. Här finns flera nationalparker med fantastiska raviner och spektaktulära vattenfall. Landskapet utmed vägen är väldigt varierande. Inte bara ökenliknande som jag personligen trodde att det skulle vara utan även klippor, berg, dalar, kullar, skog och stäpp. Även ravinerna skiljer sig väldigt åt. En del stora och mäktiga, inramade av höga röda berg och med spektakulära vattenfall. Andra som små turkosblå pooler inbäddade i exotisk grönska.

Fyrhjulsdriven bil, vatten och karta

Även om Kimberleys ofta beskrivs som mer öde och vilt än vad det i själva verket kändes som, gäller det att förbereda sig lite inför en resa dit. Om du har tänkt att köra på de mindre vägarna är bil med fyrhjulsdrift ett krav. Det är också bäst att bunkra upp med vattendunkar, reservhjul, extra bensin och mat. I outbacken är det långt mellan både bensinstationer och mataffärer. En bra karta där campingplatser, bensinstationer och sevärdheter finns utmärkta är ett annat måste. Eftersom vissa vägar är översvämmade under regnperioden är det också viktigt att hålla sig uppdaterad på vägstatus och väderinformation. Bästa tiden att besöka Kimberleys är under den svenska sommaren.

De 5 bästa naturupplevelserna


1. Purnululu National Park

En nationalpark cirka två timmar på extremt slingrig väg från Halls Creek. Värt att se är bland annat de randiga bergen Bungles Bungles, Cathedral Gorge och Echidna Chasm.
Om man vill uppleva Purnululu fullt ut krävs det minst en övernattning. Man kan även uppleva Bungles Bungles från ovan genom att ta en flygtur från Kununurra.

2. Wolfe Creek Meteorite Crater

En ca 300 000 år gammal och 60 meter djup krater man kan vandra ner i. Lämplig dagsutflykt i egen bil från Halls Creek.

3. Horizontal waterfalls

Två mäktiga, horisontella vattenfall skapade av tidvattnet i havet utanför Derby. Det går både flyg- och båtturer till fallen. Häftigaste upplevelsen är flyga dit i ett litet propellerplan, landa på vattnet och sedan åka speedbåt rätt igenom det ena vattenfallet.

4. Windjana Gorge & Tunnel Creek

Antingen kör man hit själv som en del av Gibb River Road, eller så kan man besöka båda två under en dagsutflykt från Derby. Windjana Gorge var för 300 miljoner år sedan ett barriärrev vid havet och dess kalkstensklippor är fulla av fossiler. Vid Tunnel Creek kan man utforska en 750 meter lång tunnel i bergskedjan Napier Range som floden grävt ut. Här vandrar man med ficklampor i knähögt vatten bland fladdermöss och ålar.

5. Gibb River Road

En 660 km lång grusväg mellan Derby och Kununurra som tidigare har använts för transport av boskap. Vägen är kantad av flertalet vattenfall och raviner så det finns massor att se. Jag skulle rekommendera att man har minst tre dagar på sig, gärna längre. Tänk på att under regnperioden är stora delar av vägen avstängd. Några av godbitarna längs med Gibb River Road är storslagna Sir John Gorge, den lilla oasen Galvans Gorge och den äventyrsfyllda promenaden till Manning Gorge.

Så tar du dig dit

På vår roadtrip utgick vi från Darwin i norra Australien och körde söderut, förbi Katherine, och sedan västerut in i delstaten Western Australia. Här börjar området Kimberleys. Till Darwin flyger man enklast med två mellanlandningar från Sverige - en på någon av de stora flygplatserna i Europa, exempelvis Frankfurt eller London, och en i Singapore. Om man vill göra en något mindre roadtrip kan man även flyga inrikes till Broome eller Kununurra. För den som inte vill köra ut i vildmarken själv finns det flera företag som ordnar rundresor och utflykter i området. Orter som Broome, Derby och Kununurra är bra utgångspunkter för det.


Psst! Länktips för att planera resan i Kimberleys

http://www.kimberleyaustralia.com/


Flyg till Australien


Hitta flyg till Australien här.
Hitta flyg till Darwin här.
Hitta hotell i Darwin här.
Hitta hyrbil i Australien här.


Erbjudanden Australien