Vilsen backpacker-planerare behöver hjälp!

Av Sk24
6 juni 2018 13:41
Visningar: 185
Hej på er!

Jag och min sambo har bokat vår resa till Sydostasien from 1nov -18 - 13 maj-19.
Under den här tiden tänkte vi besöka Thailand, Kambodja,Laos, Vietnam och Filippinerna.

Jag vet att man inte ska stressa upp sig och planera allt för mycket hemifrån men det är dessvärre svårt då vi aldrig har varit borta så här länge förut.

Jag tycker rutten känns svår att planera men har funderat på detta:

Bangkok 1 natt > buss/tåg till norra Thailand (tips på sevärdheter?) i 2v > buss/tåg till Koh Chang 2v >
buss över till Kambodja (vet inte hur länge vi blir där)
och sedan upptäcka Vietnam, Laos och därefter flyga till Filippinerna.

Jag förstår att mycket kommer ändras på vägen men vad tror ni om detta?
Uppskattar allas hjälp och ifall ni vill dela med er av egna erfarenheter!

Tack!
Medlemmen har tagit bort svaret
7 juni 2018 11:37 (redigerad)
Hej :)

Vad härligt! Jag har backpackat i Thailand, Laos och Vietnam våren 2016 så ska se om jag kan komma med några tips :)

Nattåget från Bangkok till Chiang Mai är jättesmidigt. Om ni vet när ni vill boka är det bra att boka innan via internet då det kan vara fullbokat (vi fick planera om lite då tåget vi ville ta var fullt och vi var ute 2-3 dagar innan så bra att kolla minst en vecka innan så man får tåget man vill). Tåget var fräscht men tänk på att ha en extra tröja nära då där var rätt kallt. Vi blev även tipsade om att maten inte var god så vi köpte med oss matsäck.

I Chiang Mai finns massa boende och vi bodde innanför muren vilket var mest centralt. Missa inte deras nattmarknad om du är där på helgen! En runda till Doi Suthep rekomenderas också. Vi bokade även en heldagstur till bla King and Queens Pagoda samt Thailands högsta topp och en vandring vilket kostade lite men var absolut värt pengarna. Vi provade även på en matlagninskurs vilket var intressant! Något annat jag hört bra om är att besöka något av de center för elefanter som finns i närheten (ingen elefantridning utan rehablitering för elefanter). Men det hann vi inte.

Jag besökte själv inte Chiang Rai men vill gärna dit och se bla det vita templet.

Laos älskade jag! Vi besökte Luang Prabang och det lite mindre Nong Khiaw och jag gillade starkt båda ställena. I Luang Prabang - missa inte kvällsmarknaderna och Kuang Si Waterfall. Vi åkte även zipline här vilket var väldigt roligt! I Nong Khiaw gick vi en vandring där vi spenderade en natt i en by - detta kändes väldigt äkta och genuint. En promenad till utsiktspunkten vid solnedgång får du heller inte missa.

Sedan flög vi faktiskt till Hanoi från Luang Prabang. Det är dyrare än buss men en timmes flyg eller 26 h på en buss gjorde denna gång valet enkelt för oss. Tänk även här på att flygen behövs bokas lite innan. Hörde senare att den bussresan inte varit så rolig så vi var nöjda med vårt val...

I Hanoi så gillade vi Rock Hostel. En kryssning i Ha Long Bay är värt sina pengar men läs på om kryssningen innan då priserna och kvaliten skiljer sig kraftigt. Jag hade gärna besökt Sapa men ibland räcker tiden inte till och man får prioritera... Så försök planera lite men inte för mycket :)

Hoi An är en jättemysig stad! Om ni har plats i väskan kan ni här få skräddarsydda kläder billigt. Hyr cyklar och utforska staden och stranden. Om ni gillar tempel så är My Son värt ett besök. Gärna i soluppgång så slipperna horderna med turister.

Nha Trang har fin strand men är invaderat av ryssar... Själv avslutade vi vår resa i Saigon (Ho Chi Minh) och hade inte så mycket tid där men deras krigsmuseum var intressant. I Vietnam tog vi oss mellan städerna endast med buss och bokade oftast dagen innan. Vi tog nattbussar och jag tyckte det funkade bra med lagom många stopp och det var roligt att vakna upp på ett nytt ställe. Vietnams mat är föresten riktigt god! Prova gärna att äta i stånden lägst vägen då det enligt mig var godast mat och även billigast.

De andra platserna har jag inte besökt på din lista men hoppas mitt svar kan vara till hjälp. Annars gäller det att ta det lite som det kommer och njuta av tiden. Ni kommer få en massa tips under resan. Det enda vi hade bokat innan var dit och hemresan. Boende bokade vi nästan aldrig i förväg utan gick in i receptionen och vi hittade alltid något boende. Men vissa platser och tider kan vara svårare så blev några extra promenader och flyttar ibland men det löser sig.

Lycka till!
Av Sk24
7 juni 2018 18:14
Tack så jättemycket för ditt svar! Uppskattar verkligen och ska kolla upp allt du nämnt!

En annan fråga, var du tvungen att visa hembiljett när du landade i Bangkok? (Har hembiljett bokad men det är ju sååå långt fram..)
Jag har läst lite olika överallt men tycker det är så svårt att veta exakt när man kommer åka vidare därifrån..
8 juni 2018 08:52
Citerat från Sk24:
Tack så jättemycket för ditt svar! Uppskattar verkligen och ska kolla upp allt du nämnt!

En annan fråga, var du tvungen att visa hembiljett när du landade i Bangkok? (Har hembiljett bokad men det är ju sååå långt fram..)
Jag har läst lite olika överallt men tycker det är så svårt att veta exakt när man kommer åka vidare därifrån..
Hej :)

Stannar du i Thailand i max 30 dagar som man får göra automatiskt om man är svensk medborgare tror jag inte att du behöver visa biljetten. Det har aldrig jag behövt göra.

Då jag var i Thailand 4 månader innan jag började resa runt ansökte jag om en tripple entry för att kunna stanna kvar länge i landet och inte behöva åka ut så ofta. När jag ansökte om det innan avfärd så var jag tvungen att skriva en reseplan samt ha utresebiljett från Thailand (köpte den billigaste jag hittade till Singapore tror jag det var och utnyttjade inte den).

Men om du kanske vill vara där längre än 30 dagar kan man söka hemifrån och få 60 dagar när man kommer. Eller gå till ett migration office i Thailand och förhoppningsvis förlänga med 30 dagar till. Jag vände mig till visumservice i Göteborg som hjälpte mig jättemycket då alla jag pratade med sa olika.

Hoppas du får rätt på det :)
8 juni 2018 08:57
Jag tror att du behöver bevisa att du har en resa ut ur landet när du kommer med flyg till Thailand.

Att ta sig runt i SOA är lättare än vad man tror. Tåg fungerar märkligt bra, likaså bussar (i alla fall i Thailand och Vietnam). Många (om inte alla) hostels erbjuder hjälp med transportering. I många fall kan det löna sig att flyga. Att sitta instängd på en buss i över 20h är varken roligt eller ergonomiskt. AirAsia är billiga och de är väldigt bra.

Jag vill passa på att lobba för Kambodja. Era visum kommer att hålla i 30 dagar och det är ett riktigt trevligt land.
Vietnam är också spännande. HCMC är en soppa.