Hitta rätt på Bali

Linae
Reseguiden, besökt 38 länder

Foto:Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Shutterstock
Från backpacking till lyxhotell och naturupplevelser. Bali har allt och är en favorit hos många resenärer som väljer att återkomma flera gånger.
Publicerad 28 november 2023

Bali är ett välkänt backpackerparadis och ett vanligt stopp för många på vägen till eller från Australien. Bali är en ö med mycket att erbjuda i form av aktiviteter och äventyr. Ett tips är att tajma in vistelsen under lågsäsong, utan att för den delen hamna mitt under regnperioden som pågår november – april.

Högsäsong här är under sommarmånaderna juni till augusti och då är priserna på flyg och hotell högre än övriga månader. Under lågsäsong finns det utrymme för att pruta, oavsett hur lyxigt hotellet är.

Södra delen – från Denpasar till Nusa Dua

Det är små avstånd på Bali men landskapet varierar mycket beroende på var på ön du befinner dig. När du flyger hit landar du på flygplatsen i Denpasar. Det är en ganska högljudd stad med mycket trafik. Sammanväxt med staden ligger Jimbaran, som framför allt är känt för sina många fisk- och skaldjursrestauranger som ligger utmed en lång sandstrand. Cirka 20 minuters bilresa härifrån ligger Seminyak, som är ett exklusivare turistområde med flera väldigt bra restauranger och lyxhotell. Området är även känt för sina vackra solnedgångar.

30 minuter österut från Denpasar ligger Sanur, som är öns äldsta turistdel, med en barnvänlig strand och många restauranger. Lite längre söderut ligger Kuta. Det är det mest kända strandområdet på Bali och här ligger turistaffärerna tätt med försäljning av t-shirts, solglasögon, surfkläder med mera. Här finns en långgrund strand som är bra för nybörjarsurfaren och ett stort utbud av restauranger, barer och nattklubbar. Längre söderut ligger halvön Nusa Dua.

Här ligger lyxhotellen på rad och de flesta hotell är byggda i amerikansk stil. Bali är känt för sin surfning och de riktiga proffsen hänger vid legendariska surfplatserna Dreamland och Ulu Watu på Balis södra udde.

Ubud – konst, yoga, religion, apor och lyxhotell

Längre norrut, i mitten av ön, ligger Ubud, öns konstcentrum och av många ansedd som en av världens heligaste platser. Ubud är omgivet av landsbygd, med gröna risfält, tempel och små byar. Rakt genom Ubud går den större gatan Monkey Forest Road som är en stimmig gata med butiker och restauranger. Men stadens inspirerande miljö blev känd redan för 100 år sedan och författare, konstnärer, artister och skådespelare tog sig hit från hela världen för att njuta av den speciella atmosfären. Idag finns här mängder av konstgallerier, matkulturen är idag fokuserad på det veganska, organiska och raw food och yoga och meditation är också stort här.
Staden är döpt efter parken med samma namn, som är känd för sina heliga statyer och för de många aporna som bor här. I Ubud finns också några av öns lyxigaste hotell, de flesta med spa och infinity-pool som sträcker sig ut mot den omgivande grönskan.

Norra Bali – där sanden är svart

I norr finns badorterna Amed och Lovina. Här består stränderna av svart lavasand. Amed är ett turistområde som är avslappnat och med ganska få turister än så länge. Det finns bra dykning här, utanför Amed ligger nämligen det världskända vraket USS Liberty. Det passar bra även om du är nybörjare, då vraket ligger grunt och du kan gå i direkt från stranden.

I Lovina kan du åka ut med båt tidigt på morgonen för att se på delfiner. Tyvärr kan det bli ganska många båtar som åker efter delfinerna, då det är en populär aktivitet. När det gäller restauranger och shopping finns det ett mindre utbud, men inte alls i närheten av utbudet på öns södra del. För dig som vill bo lite lyxigare med grönskande omgivningar och makalös utsikt är hotell Damai Lovina ett måste. En vistelse här blir ett minne för livet.

Kombinera Bali med Giliöarna – barfotalyx på ett bohemiskt sätt

Giliöarna som ligger utanför ön Lombok, och alltså inte tillhör Bali, ligger några timmars båtfärd bort. Gili är ett riktigt strandparadis och här lever du bohemiskt ö-liv till hundra procent. Trawangan är den ö som är mest utbyggd, men paradiskänslan är kvar. Här finns inga bilar eller asfalterade vägar. Huvudgatan är kantad med bra restauranger och ett par uteställen, samtliga med en avslappnad atmosfär. Hyr gärna en båt med chaufför och kanske en snorklingsguide och upplev det lugna tempot under ytan, här har du chans att snorkla med sköldpaddor och fantastiskt färgglada fiskar i mängder. Hyr en cykel och ta dig runt på öarna, men viktigast är att ta det lugnt och hitta harmonin.

Så tar du dig runt

På Bali är det bil som gäller. Ön är ganska liten, men det tar längre tid än man tror att ta sig runt. Trafiken är intensiv på södra delen av ön och kollektivtrafiken är obefintlig. Balineserna själva kör scooter, för en utomstående ser det rätt livsfarligt ut. Om du ska åka längre sträckor för att utforska ön kan du hyra en privatchaufför som du avtalar ett pris med på förhand.

Be också om en bil med säkerhetsbälte, något som inte är vanligt på Bali, tvärtom monterar de flesta bort bältena i baksätet. Männen på gatan slåss om att få köra dig och det är alltid någon som känner någon som är chaufför. Ett tips är att höra med personalen på hotellet, som kan rekommendera någon de känner. För kortare sträckor kan du beställa en taxi. Glöm inte att be om en taxi som har taxameter. Det finns en app som heter Grab (ej från flygplatsen eller större sevärdheter) som kan laddas ner via Appstore eller Google Play. Denna tjänst är mycket populär och otroligt billig så se till att ge chauffören dricks.

På Gili och i Ubud är det bästa tipset att hyra en cykel, som är ett väldigt bra sätt att ta sig runt. På Gili cyklar du ofta i sand, vilket gör att det är nödvändigt med en mountainbike. I Ubud är det ett skönt sätt att uppleva den kringliggande landsbygden.

Så tar du dig hit

Det går flyg från flera orter i Sverige samt Oslo och Köpenhamn med två stopp. Du mellanlandar på en av de större internationella flygplatserna i Europa respektive Asien, oftast i Bangkok, Singapore eller Kuala Lumpur. Resan tar cirka ett dygn med mellanlandningar. Apollo, Ving och TUI arrangerar paketresor hit, observera dock att du reser med reguljärflyg och inte med ett chartrat flygplan. Det som är positivt med detta är att du kan resa i stort sett vilken dag som helst.

Resenärer behöver vid inresa i Indonesien uppvisa, pass som är giltigt i sex månader efter inresa och returbiljet. Svenska medborgare på turistresa får ett turistvisum vid inresa, vilket kostar 35 USD. Du får automatiskt en inresestämpel i ditt pass, vilket ger dig rätt till 30 dagars vistelse. Vid vistelser på mer än 30 dagar krävs visum, vilket du måste ansöka om innan avresa. Notera att dessa uppgifter kan ändras med kort varsel så kontrollera alltid gällande villkor på Utrikesdepartementets hemsida samt Indonesiens ambassad.

Hitta din resa till Bali:Resor med flyg och hotell till BaliReseerbjudanden – Indonesien