Hitta rätt på Bali

Linae
Medlem sedan 2012, besökt 38 länder

Foto: iStock
Från backpacking till lyxhotell och naturupplevelser. Bali har allt.
Publicerad 2 november 2018

Bali är ett välkänt backpackerparadis och ett vanligt stopp för många på vägen till eller från Australien. Bali är en ö med mycket att erbjuda i form av aktiviteter och äventyr. Ett tips är att tajma in vistelsen under lågsäsong, utan att för den delen hamna mitt under regnperioden som pågår november – april. Högsäsong här är under sommarmånaderna juni till augusti och då är priserna på flyg och hotell högre än övriga månader. Under lågsäsong finns det utrymme för att pruta, oavsett hur lyxigt hotellet är.

Södra delen – från Denpasar till Nusa Dua

Det är små avstånd på Bali men landskapet varierar mycket beroende på var på ön du befinner dig. När du flyger hit landar du på flygplatsen i Denpasar. Det är en ganska högljudd stad med mycket trafik. Sammanväxt med staden ligger Jimbaran, som framför allt är känt för sina många fisk- och skaldjursrestauranger som ligger utmed en lång sandstrand. 20 minuters bilresa härifrån ligger Seminyak, som är ett exklusivare turistområde med flera väldigt bra restauranger och lyxhotell. 30 minuter österut från Denpasar ligger Sanur, som är öns äldsta turistdel, med en barnvänlig strand och många restauranger. Lite längre söderut ligger Kuta. Det är det mest kända strandområdet på Bali och här ligger turistaffärerna tätt med försäljning av t-shirts, solglasögon, surfkläder med mera. Här finns en långgrund strand som är bra för nybörjarsurfaren och ett stort utbud av restauranger, barer och nattklubbar. Längre söderut ligger halvön Nusa Dua. Här ligger lyxhotellen på rad och de flesta hotell är byggda i amerikansk stil. Bali är känt för sin surfning och de riktiga proffsen hänger vid legendariska surfplatserna Dreamland och Ulu Watu på Balis södra udde.

Ubud – konst, religion, apor och lyxhotell

Längre norrut, i mitten av ön, ligger Ubud, öns konstcentrum och av många ansedd som en av världens heligaste platser. Ubud är omgivet av landsbygd, med gröna risfält, tempel och små byar. Rakt genom Ubud går den större gatan Monkey Forest Road som är en stimmig gata med butiker och restauranger. Den är döpt efter parken med samma namn, som är känd för sina heliga statyer och för de många aporna som bor här. I Ubud finns också några av öns lyxigaste hotell, de flesta med spa och infinity-pool som sträcker sig ut mot den omgivande grönskan.

Norra Bali – där sanden är svart

I norr finns badorterna Amed och Lovina. Här består stränderna av svart lavasand. Amed är ett turistområde som är avslappnat och med ganska få turister än så länge. Det finns bra dykning här, utanför Amed ligger nämligen vraket USS Liberty. Det passar bra även om du är nybörjare, då vraket ligger grunt och du kan gå i direkt från stranden. I Lovina kan du åka ut med båt tidigt på morgonen för att se på delfiner. Tyvärr kan det bli ganska många båtar som åker efter delfinerna, då det är en populär aktivitet. När det gäller restauranger och shopping finns det ett mindre utbud, men inte alls i närheten av utbudet på öns södra del. För dig som vill bo lite lyxigare med grönskande omgivningar och makalös utsikt är hotell Damai Lovina ett måste. En vistelse här blir ett minne för livet.

Kombinera Bali med Giliöarna – barfotalyx på ett bohemiskt sätt

Giliöarna som ligger utanför ön Lombok, och alltså inte tillhör Bali, ligger några timmars båtfärd bort. Gili är ett riktigt strandparadis och här lever du bohemiskt ö-liv till hundra procent. Trawangan är den ö som är mest utbyggd, men paradiskänslan är kvar. Här finns inga bilar eller asfalterade vägar. I stället tar du dig fram till fots, hyr en mountainbike eller tar en taxi – en häst- och vagn. Huvudgatan är kantad med bra restauranger och ett par uteställen, samtliga med en avslappnad atmosfär.

Så tar du dig runt

På Bali är det bil som gäller. Ön är ganska liten, men det tar längre tid än man tror att ta sig runt. Trafiken är intensiv på södra delen av ön och kollektivtrafiken är obefintlig. Balineserna själva kör scooter, för en utomstående ser det rätt livsfarligt ut. Om du ska åka längre sträckor för att utforska ön kan du hyra en privatchaufför som du avtalar ett pris med på förhand. Be också om en bil med säkerhetsbälte, något som inte är vanligt på Bali, tvärtom monterar de flesta bort bältena i baksätet. Männen på gatan slåss om att få köra dig och det är alltid någon som känner någon som är chaufför. Ett tips är att höra med personalen på hotellet, som kan rekommendera någon de känner. För kortare sträckor kan du beställa en taxi. Glöm inte att be om en taxi som har taxameter. På Gili och i Ubud är det bästa tipset att hyra en cykel, som är ett väldigt bra sätt att ta sig runt. På Gili cyklar du ofta i sand, vilket gör att det är nödvändigt med en mountainbike. I Ubud är det ett skönt sätt att uppleva den kringliggande landsbygden.

Så tar du dig hit

Det går flyg från flera orter i Sverige samt Oslo och Köpenhamn med två stopp. Du mellanlandar på en av de större internationella flygplatserna i Europa respektive Asien, oftast i Bangkok, Singapore eller Kuala Lumpur. Resan tar cirka ett dygn med mellanlandningar. Apollo, Ving och TUI arrangerar paketresor hit, observera dock att du reser med reguljärflyg och inte med ett chartrat flygplan. Det som är positivt med detta är att du kan resa i stort sett vilken dag som helst. Som svensk medborgare krävs visum. Om du inte hinner eller vill skaffa ett visum innan avresa kan du skaffa ett så kallat “visa on arrival”, vilket betyder att visumet till Indonesien utfärdas på plats. För detta krävs ett pass som är giltigt minst sex månader efter planerad inresa, ett foto samt pengar till visumavgift. Kostnaden för visum är 10-25 USD, beroende på hur länge du stannar, och det rekommenderas att ha dessa i jämna kontanter. Visumet gäller i max 30 dagar.

Hitta din resa till Bali:
- Flyg till Bali
- Hotell på Bali


Reseerbjudanden – Indonesien

Om Bali Indonesien, Asien

Dykning & snorkling
Laid back
Nattliv
Sandstrand
Sol & bad
Surf

För många är Bali ett drömresmål. Det vackra grönskande landskapet är fyllt av vulkaner, risodlingar och längs kusten finns det många sandstränder.

På Bali kan du se de många olika lokala danserna och teaterformerna nästan överallt. I de vackra templen kan du se religiösa ritualer. Den bästa platsen för en kulturell upplevelse är Ubud i centrum av ön.

Landskapet är mycket vackert med böljande kullar och berg, ofta klädda med både skogar och fyllda med terrasser för risodlingar. I norra delen av ön finns de mest imponerande vulkanerna, några är aktiva och ger då och då ifrån sig rök.

De mest besökta delarna av Bali är badorterna på den södra spetsen. Här ligger bland annat Kuta, berömd för sina vackra solnedgångar, den långa stranden och det hektiska nöjeslivet.

I bergen på norra Bali ligger ett av världens vackraste tempel, Pura Ulun Danu Bratan. Tempeltornen ser ut som om de flyter omkring på stora plattformar, men de är byggda på små öar för att skapa den effekten. Det här är en typ av vattentempel som finns här för att välsigna det viktiga vattnet.