Backpacka i sydost Asien i 6 månader, tips & råd. (Thailand, indonesien, Malaysia, Kambodja, Vietnam, Laos

19 nov. 2015 14:02
Visningar: 3428
Hej kära vänner!
Det är så att jag och min pojkvän ska ta sex månaders semester och backpacka runt i Asien.
Det är första gången i Asien för oss båda.
Vi planerar att åka från Sverige till Bangkok 16 februari och bokar även då en hemresa 8 augusti.
Planen är att vi stannar i Bangkok i tre dagar innan vi reser vidare till Indonesien och ö-livet. Vi planerar även att åka tillbaka till Thailand ett par dagar innan hemresan.

Jag har försökt ringa till ambassaden angående visum, men det är enormt svårt med kommunikationen.
Vad jag kunde få fram av kvinnan i telefonen så;
*Menade hon på att så länge vi inte stannar i Thailand mer än 30 dagar behöver vi inte ansöka om visum då vi endast kommer att spendera ca 7 dagar där. Vi kommer alltså att åka in i Thailand två gånger.
*Kvinnan sa även att vi behöver boka en resa ut ur Thailand till t.ex. Bali innan vi Åker från Sverige.
Någon som har erfarenhet utav detta? Bästa sida att förboka första redan ut ut Thailand?

Vi har ingen rutt utsatt utan lever efter mottot att vi ska låta vinden ta oss dit vi ska vara. Vi vill möta människor och uppleva.

De länder vi har i sikte är; Bali, gilli-öarna, parenthien, Malaysia, Kambodja, Vietnam, Indien och Laos.
Någon som har tips på bra hostels, upplevelser och ställen man måste besöka? Eller också ställen man absolut inte ska åka till? Någon som vet hur det ser ut med visum i de olika länderna?

Jag har läst mig till att buss och tåg är enklast färdmedel då det är billigt och relativt smidigt. Framför allt då man vill uppleva mer av landskapen.
Viktigt att tänka på? Något bra buss/tågbolag?
Vad jag mer har förstått så är det såklart villigast att boka på plats när man ska ta sig inrikes. Bra flygbolag?

Vi har planerat att köpa en lonely planet bok om "pacific ocean" vilket täckte det flesta av länderna vi har i sikte. Vad tycker ni om den boken?
Försökte även maila förlaget och fråga hur stor boken var då den var på hiskligt många tusen sidor.

Jag funderar även på det här med ryggsäck, vart köper man bästa ryggsäck för en bra peng? Hur många liter behöver man? 65? Vi tänkte inte ha med oss speciellt mycket grejer.

Vi har även tagit förta dosen av twinrix vaccinet, och nästa dos är om två veckor igen. Behöver man något mer vaccin enligt er? Kvinnan på vaccinations stället försökte pracka på oss ca 6 vaccin till mot allt möjligt konstigt...

Vad är mer viktigt att veta? Har ni några super tips & trix att dela med er av? Jag känner mig trygg inför resan men samtidigt helt lost.

Förlåt för världens längsta inlägg, ni behöver inte svara på alla frågor. Tacksam för alla slags svar.

Mvh vilsen själ, Fred ut ✌🏼️
19 nov. 2015 16:50
Har inte gjort din typ av resa, så där kan jag inte ge dig några råd, men lite tips på platser att besöka och saker att göra har jag.
Kambodja här:
http://www.4000mil.se/index.php/bangkok-kambodja-20141213-20141229/
och tempelområdet Angkor Wat här:
http://www.4000mil.se/index.php/hur-man-bast-besoker-templen-i-angkor-wat/

Kuala Lumpur (och Singapore) här:
http://www.4000mil.se/index.php/singapore-och-kuala-lumpur/

Hette LP-boken verkligen "pacific ocean"? Det låter inte rätt...
Annars brukar en LP-bok vara väl investerade pengar om man vill vara påläst dit man åker. Det är inte alltid man har wifi och kan surfa fram information.
Av Emh87
21 nov. 2015 15:30
Hejsan,

Har ju inte lusläst inlägget, men boka in ett möte med Kilroy. Tycker de är extremt kompetenta och vana vid alla frågor som du ställer här, med allt från visum till vaccin :)
22 nov. 2015 17:42
6 månader - så härligt! Ni skulle ju kunna börja med att kolla väder för de olika ställen ni vill åka till. Man vill ju gärna undvika att vara i storstäder under värsta värmeböljan, helst inte vara på sol- och badställen under regnperioden etc.
Mitt favoritland är ju Laos - smaken är som baken, men jag kan verkligen rekommendera er att åka dit. En populär runda är att åka in från norra Thailand (via Chiang Rai) vid Huay Xa,i och sedan ta sig till Luang Prabang (världens vackrast belägna stad?), vidare ner mot Vang Vieng (det går lätt att undvika droger och tubing för den som vill!), sedan ner till huvudstaden Vientane (jag älskar stan, men många tycker den är tråkig) sedan en runda till södra Laos, Tha Khaek, Pakse (med utflykter till Champasak och Wat Phu) och några dagar på 2000 islands (Doh Det är mer backpackig, Don Kon mer fransk och Don Kong mer lantlig och isolerad). Det är ingen bra idé att åka till Kambodja direkt från 2000 Islands - mycket tidskrävande och strapatsrikt. Bättre att åka tillbaka till Pakse och åka över till Thailand istället.
Lite praktiska tips. Tveka inte att flyga ibland. Det gå ofta att hitta billiga biljetter. I Kambodja slipper man t.ex. allt stök och bök vid landgränserna genom att flyga in - supersmidig visaprocedur på flygplatserna. I Thailand får man 30 dagar uppehållstillstånd när man flyger in, men bara15 om man kommer landvägen. Kan också vara smart att flyga ut ur Vietnam så att man slipper skaffa visum utan kan utnyttja de gratis 14 dagarna istället.

Min ryggsäck är 60 liter och är en billig historia köpt på Stadium (Everest). Man klarar sig på en mindre, men jag tycker det är skönt att ha lite utrymme (packar ganska slarvigt ;). Jag har haft min på tre resor nu, 5 -6 veckor per resa och den visar inga tecken på att gå sönder.

Det ni kan överväga är att ta vaccin mot Japansk Encefalit - ifall ni tänker resa runt på landsbygden i Indonesien eller Indien under sommaren. Difteri, polio och stelkramp har ni redan om ni fått alla de vanliga vaccinen som barn (beroende på hur gamla ni är kan något behöva uppdateras).

Långt svar också! Man märker att jag börjar bli riktigt sugen på att ge mig ut igen :)
4 apr. 2016 18:12
Hej.
Nyligen hemkommen från Kuala Lumpur, Singapore och Bali. Storstäder tycker jag man kan klara av på nån dag, beroende på vädret. Bali, där hade jag ett B&B hos en familj i Ubud, kostade ca 200:-/natt inkl frukost. De var väldigt vänliga och hjälpsamma, där kunde du boka olika turer och mannen ställde gärna upp och körde mig runt till olika platser. Finns mycket fint att se i inlandet på Bali. Vulkantrekking i soluppgång, cykelturer bada i vattenfall mm mm
Då jag har haft ett fritidsföretag med naturupplevelser så vet jag av erfarenhet att man ska satsa på ryggsäckar med bra kvalité. Visst det finns bra ryggsäckar i våra populära sportbutiker, men de kanske inte passar alla. Jag rekommenderar Bergans ryggsäckar. Tycker de är världsledande på det området. De har även lady varianter. Viktigast är att det är ett bra bärsystem och bra midjebälte som ska va brett. Finns inget värre än att man efter nån dag börjar att rycka i remmar mm för att justera selen. Gör det hemma med packning i.65l bör räcka kostar ca 1800:- på www.ourtnorth.se Är värt att lägga lite extra på det som ska bära era prylar i 6 mån. Tips: rulla in kläderna och placera det tyngsta in mot kroppen och i mitten...

Jens
4 apr. 2016 18:15
PS. Glömde säga att jag bokade vissa flyg hemifrån med bl.a Air Asia och Jetstar. Bra bolag. Med Air Asia kan du checka in redan 14 dagar före och med Jetstar 48 tim före. DS
Jens
Av Matilds
8 apr. 2016 14:07
Lite tips jag kommer på på rak arm:

- Om ni inte redan har det så skaffa ICA Bankens Bankkort innan ni åker. Med detta kort tar ni ut oändligt många uttag i utlandet gratis (betalar endast för vad den valda bankomaten där ni tar ut har för avgift), de slopar dessutom växlingsavgiften som brukar ligga på 1,5 %.
- Ta med er amerikanska dollar ifall ni akut måste växla pengar, eller betala för visum ex mellan Vietnam och Kambodja då detta görs enklast (ibland endast) i US dollar.
- Vill ni stanna över 15 dagar i Vietnam krävs visum, vilket i regel kan upplevas dyrt om det fixas på ambassader etc. Det utan tvekan billigaste alternativet jag upptäckte i år var att göra ett så kallat Visa on Arrival. vietnamvisaprovider.com är billigast och för 33 US dollar per person får ni en hel månad single entry.
- Känner ni att det behövs och ni kan hitta det för bra priser, så skaffa SIM-kort i länderna ni kommer till. Så kan ni hålla kontakten lättare, men också använda Google Maps, TripAdvisor, Google, m.m. när ni är ute. Dessutom kan ni i städerna det finns använda Uber, vilket är väldigt behändigt i länder där engelskan ofta är kracklig eller där man hela tiden måste komma överens om taxi-priserna i förväg. I Ho Chi Minh City tycker jag det var extra behagligt. SIM-kort går i Ho Chi Minh att fixa på flygplatsen för ca 70 kronor styck och då får man 3G samt 100 minuter eller så att ringa för.
- I Kambodja kan jag starkt rekommendera att åka runt med buss med bussföretaget Giant Ibis. Det går att boka online, bra air condition, allmänt bra service och enkelt att hitta deras pick-up points och drop-off points. Några dollar dyrare än de flesta lokala bussföretag men definitivt värt det.
- Gillar ni ö-liv så besök Vietnams pärla Phu Quoc.
- När ni tar flyg, dubbelkolla flygtiderna dagen innan, speciellt då ni reser med vietnamesiska flygbolag. De tenderar att flytta tiderna både bakåt och framåt.

Sist men inte minst våga uppleva det lokala och håll er inte bara till det turistiga. :)

Lycka till!

/Just hemkommen från resa i Asien
8 apr. 2016 16:59
Citerat från Matilds:
Lite tips jag kommer på på rak arm:

- Om ni inte redan har det så skaffa ICA Bankens Bankkort innan ni åker. Med detta kort tar ni ut oändligt många uttag i utlandet gratis (betalar endast för vad den valda bankomaten där ni tar ut har för avgift), de slopar dessutom växlingsavgiften som brukar ligga på 1,5 %.
ICA Banken har infört växlingspåslag sedan 1 mars 2016. För andra tips om kort på resa tråd nedan:

http://www.reseguiden.se/forum/diskussioner/basta-betalkortet-till-resan-37270
https://www.icabanken.se/fragor-och-svar/kort/tar-icabanken-ut-avgifter-vid-utlandskop/
Av Matilds
8 apr. 2016 18:16
Citerat från M_olsson:
Citerat från Matilds:
Lite tips jag kommer på på rak arm:

- Om ni inte redan har det så skaffa ICA Bankens Bankkort innan ni åker. Med detta kort tar ni ut oändligt många uttag i utlandet gratis (betalar endast för vad den valda bankomaten där ni tar ut har för avgift), de slopar dessutom växlingsavgiften som brukar ligga på 1,5 %.
ICA Banken har infört växlingspåslag sedan 1 mars 2016. För andra tips om kort på resa tråd nedan:

http://www.reseguiden.se/forum/diskussioner/basta-betalkortet-till-resan-37270
https://www.icabanken.se/fragor-och-svar/kort/tar-icabanken-ut-avgifter-vid-utlandskop/
Tack för infon, jag såg det nu! Tråkigt att höra.
Såg att ICA Banken börjat ta 1,25%. Swedbank exempelvis tar 1,5% och SEB tror jag 1,65%. Så kan vara värt att skaffa ICA Banken ändå, med avgiftsfria uttag från banken också.
Av Vidrar
5 nov. 2016 14:24
Kan inte understryka hur "viktigt" det är med en mobil eller surfplatta som du kan använda ute på resan. Många problem kan lösas med uppkoppling och att ha tillgång till information direkt, det är lätt att det annars blir väldigt brett i såna här trådar.

För att läsa berättelser från de som rest i Asien, antingen själv eller i grupp, kika in här:

http://indigotravel.se/volontarer-berattar/