Varning för stölder på Budapest Airport (Liszt Ferenc Terminal 1)

19 jan. 2012 02:05
Visningar: 1952
Hej på er, jag ville bara dela med mig av mina tråkiga upplevelser på Budapest Airport (Liszt Ferenc Terminal 1).

Jag besökte Ungern i september 2011. Jag reste med WizzAir och hade 1 incheckat bagage. På vägen ner till Budapest var det inga som helst problem, allt flöt på som det ska. Men var när jag var på väg hem till Skavsta igen som allt tråkigt börja hända.

Väl hemma på Stockholm-Skavsta, så väntade jag på min väska, och sent på kvällen som det var (~21:45) så orkade jag inte kontrollera att allt var med, utan bara drog upp väskan och åkte hem med min familj.

När jag kom hem och skulle packa upp väskan, så upptäcker jag att någon har öppnat min väska!! Säkerhetsbanden var helt avklippta och en parfym som jag köpt i Budapest har blivit stulen. Dessutom bestod det mesta av inredningen i väskan utav SMULOR.

Jag kontaktade givetvis WizzAir OCH Budapest Airport och de båda försökte hjälpa mig allt de kunde. WizzAir var snälla och erbjöd ersättning för min trasiga väska, däremot kunde de inte göra något åt den stulna parfymen då deras regler säger att man inte får ha vätskor i det incheckade bagaget. Visserligen var parfymen inte den dyraste, det var mest händelsen i sig, att någon har varit inne i min väska, som irriterar.

Så jag sökte på Google och det står väldigt mycket om att det är mycket stölder på BUD och att speciella ligor (speciellt Terminal 1) i Budapest stjäl saker från folks incheckade bagage. Det som lockar mest är armbandsur, parfymer, kameror, tobak, och annat av högt värde.

De flesta som uppmärksammat detta (inkl. jag själv) misstänker att stölderna sker efter röntgen, precis innan lastning in till flygplanen. Iom att det mesta i min väska "låg som det skulle" förutom den del där parfymen legat, så måste det varit någon som haft tillgång till röntgen-datorn och sett vart i väskan det ligger värdesaker. Iom att det jobbar många på BUD så är flygpersonalen mer eller mindre anonyma. CELEBI (som tar hand om lågprisflygens bagage) var ansvariga i detta fallet, och det är bra att notera vilket av de tre olika bolagen på BUD som tar hand om ert bagage.

Så, ska ni resa FRÅN Budapest Airport (Terminal 1) och flyger med incheckat bagage, var på er vakt och packa inte ner värdefulla saker, och åk helst enbart med handbagage. Ska ni checka in bagage, gör det inte direkt efter att disken öppnat - vänta ett tag!

Med tanke på att jag checkat in mitt bagage bland de första, innebar det också att tjuven kunde i lugn och ro göra det han skulle iom att vid den tillpunkten rullade det inte in lika mycket väskor.

En trevlig representant från BUD tipsade om att använda inplastningsmaskinen för drygt 50 SEK som finns placerad i incheckningshallen på Terminal 1, så kan stölder minska. Hon menade att tjuven gör sig inte besväret att klippa upp den inplastade väskan. Så gör även det!

Bortsett från alla tråkigheter, så är Budapest Airport en riktigt trevlig flygplats!