Varning! För dig som vill hyra hus i Danmark!

19 maj 2012 20:50
Visningar: 17466
Det har blivit allt mer poppis att hyra hus i Danmark, och det finns flera reseföretag som förmedlar boende. Dock finns en del att tänka på, det fick vi bittert erfara nu i maj 2012.

Vi hyrde ett hus i Danmark av företaget Novasol/Dansommer nu i maj 2012. Här kommer våra tips och varningar efter den upplevelsen; Hyr du hus med inomhuspool, bastu, bubbelpool eller liknande tillkommer en mycket stor elkostnad på flera tusen kronor - utöver vad det kostar att hyra själva huset. Detta råkade vi utför när vi bodde i ett hus från Novasol/Dansommer på Själlands västkust. Det känns riktigt surt att behöva betala till flera tusen kronor, som du varken kan förutse eller veta totalsumman på i förväg, när man lämnar huset!

Ser du ohyra i huset (vilket vi gjorde, vi hade fullt av myror i ett sovrum och även myrinvasion i ett badrum) anmäl det direkt till reseföretaget. Ta även foto som bevis, annars har du svårt att få kompensation och det är omöjligt att bevisa i efterhand.

Annat att tänka på är att husen är fotade med vidvinkel så alla rum ser större ut än vad de är ( precis som mäklare gör) Husen är också ofta mer slitna än de ser ut på bilderna.

Där vi bodde fanns en bastu där dörren gick i baklås - rena mardrömmen för oss som var ett sällskap med tre barn under 9 år. Självklart lämnades inga barn ensamma ens i närheten av bastun! Den här typen av fel/skador på ett hus du hyr måste du förstås genast anmäla till resföretaget så att de åtgärdar problemet.

Ytterligare ett tips/varning! Flera danska matbutiker tar fortfarande inte kort/Visakort eller andra, så var beredd att betala kontant. Detta drabbade oss i en butikskedja som heter Aldi.

Slutsats; Vår upplevelse blev en blandning av pris-chock och familjemys. För att du ska slippa detta, välj inte Novasol/Dansommer och kolla upp exakt vad som gäller för din vistelse. Ingen vill ju ha pålägg på flera tusen kronor på boendekostnaden när de kommer hem!
19 maj 2012 22:06
Menar du att det inte stod någon stans i avtalet att kostnader för el skulle tillkomma om man som i ert fall använde poolen etc.?
Låter väldigt underligt..... Extra kostnader som kan tillkomma borde finnas i ett kontrakt.

Jag blev nyfiken och kollade upp vad det står i avtalet och detta fann jag.
Jag har tagit texten från hyrevillkoren på Novasols hemsida.
http://www.novasol.se/site/terms/NOV/2012/terms-se.pdf

7. Energi-, telefonavräkning
7.1 Energi
I de semesterhus, där energiförbrukning inte är
inkluderad i hyresbeloppet (se symbolerna vid
varje enskild husbeskrivning) och där det inte finns
någon myntautomat, skall hyresgästen snarast efter
ankomst avläsa och notera elmätarställningen.
Vid avresa noterar hyresgästen mätarställningen
igen och betalar beloppet direkt till husägaren eller
dennes representant.
I Danmark får man vid nyckelavhämntningen en
s.k. elsedel, eller så ligger en sådan väl synlig i
semesterhuset. På denna skall mätarställningen
snarast efter ankomst noteras. Elmätaren visar inte
decimaler, dvs mätaren visar hela kWh. Även eventuella
röda siffror är hela kWh. Efter avresa från ett
danskt hus avläser NOVASOLs servicemedarbetare
mätarställningen igen. Denna avläsning ligger
till grund för avräkningen av elförbrukningen.
Alla hus med inomhuspool värms upp. Detta är en
naturlig del av den höga standarden på dessa hus.
Därför ska man räkna med extra energikostnader
(el, olja) för uppvärmning av swimmingpoolen; en
kostnad som varierar bl a på grund av årstid, vattentemperatur
och swimmingpoolens storlek. Vid
inflyttning i semesterhuset har swimmingpoolen en
temperatur på ca 24° (gäller dock inte vid beställning
mindre än 3 dagar före ankomst). Utomhuspooler
värms upp enligt husägarens beslut,
och det är därför inte möjligt att ge upplysningar
om temperatur. Utomhuspooler kan inte användas
hela året. För ytterligare information om detta hänvisas
till ”Värt att veta” i katalogen eller på Internet.

Tyvärr så är det ofta all text i det finstilta som man inte orkar läsa och det är även då man blir överraskad när sluträkningen kommer.

Hoppas att ni ändå hade en bra vistelse.
Av Chris52
20 maj 2012 09:51
Vi hyrde under flera år poolhus av Dansommer och vi har alltid varit belåtna. I alla typ av resor måste man läsa vad som ingår och inte ingår. Se punkt 11 nedan.

11. Förbrukningskostnader/värme
Alla mätare skall avläsas direkt efter ankomst och vid avresa. Det är inga decimaler på elmätaren, dvs elmätaren visar hela KWh. Även eventuella röda siffror är hela kWh.
Om du kommer till huset senare än den bokade ankomstdagen eller reser därifrån tidigare, är det dansommers avläsning av elmätaren som gäller. Förbrukningskostnaderna för hela bokningsperioden kommer att debiteras.
Under perioden 1 november – 31 mars kommer huset att vara uppvärmt till 15 grader vid ankomst – förutsatt att bokningen är gjord senast 3 dagar före ankomst. Denna period kommer din elavläsning att gälla. Under perioden 1 april – 31 oktober är det däremot dansommers elavläsning som gäller. Skillnaden på din egen och dansommers avläsning kommer att vara större vid pool- och bubbelbadhus, då det går åt mer energi i dessa hus.
I de flesta semesterhus i Danmark måste man även betala för vattenförbrukningen.
20 maj 2012 10:52
Jag menar precis som jag skrev. Jag antar att de som arbetar på reseföretagen är noga med att poängtera att "allt" står med i informationen från företaget! Läs det finstilta... men det som inte står i det finstilta är faktiskt vad varje boende tar för pris/kilowatt - eller normalförbrukningen för just det aktuella boendet/huset du har valt.

Och så länge du inte vet det kan du omöjligen i förväg veta vad slutförbrukningen hamnar på. En förvarning skulle kunna vara vilken summa du måste deponera på plats i Danmark på Novasol/Dansommers kontor. I vårt fall var det en bra bit över 3000 kr. Detta kan man ju tänka sig bygger på förbrukningen under en veckas tid.

Så därför vill jag bara passa på att varna dig som är vanlig resenär och som planerar att hyra hus i Danmark! Det går t ex inte att förutsäga elkostnaden före din vistelse, och den summan kommer att bli mycket stor - flera tusen kronor - det måste du ta med i beräkningen när du planerar för din resa.

I vårt fall bodde vi 2 (två) nätter - en kortweekend i ett poolhus på Själlandskusten,. Eftersom det är lågsäsong i maj kostade det lite mer än 10.700 kr. Vi anlände till huset kl 21.00 på fredag kväll och skulle lämna huset kl 10.00 söndag morgon. Det var våra förutsättningar. Vi hade en morfar och mormor att fira i familjesällskapet.

Vi hade möjlighet att bada i poolen och använda bubbelpoolen under lördagen och tidig söndag morgon. För detta debiterades vi en bit över 1000 kr. Då kan du tänka dig vad det kostar att hyra huset 1 vecka eller 2 veckor eller 3 veckor... Så för att du inte ska känna dig lurad, lägg till några tusenlappar extra för ditt sällskaps elförbrukning i din resebudget. Pengarna du deponerar kan du i princip tänka ingår i kostnaden för huset - du kommer inte att få tillbaka dem.