Matsafari i Köpenhamn

Nina
Reseguiden, besökt 28 länder

Foto: Shutterstock
Matstaden Köpenhamn är kanske mest känt för smørrebrød, Michelin-restauranger och de goda kaffetillbehören. Här är en lista på några ställen du bör besöka när du är i Köpenhamn.
Publicerad 11 februari 2020

Trendiga frukostar

Frukostarna är en av höjdpunkterna i Köpenhamn och helst ska “morgonmaden” avnjutas på ett mysigt frukostställe istället för på hotellet. Här är våra favoriter:

Møller Kaffe & Køkken

Här kan du sätta ihop din egen meny baserad på goda och ekologiska råvaror. Välj mellan cirka 25 smårätter och drycker för en komplett frukost eller lunch, i en lokal med ljusa träbord och gröna växter.

Grød

Köpenhamnsborna älskar gröt och Grød är stället du bör prova när du är på besök. Förvänta dig en färgrik och smakfull gröt lagad på säsongsbaserade ingredienser med många spännande altermativ till topping. Detta är långt ifrån den gröten du är van vid hemma och de har också veganska alternativ. De har till och med en egen kokbok till försäljning om du vill testa recepten hemma.

Mathallar och street food

Mathallarna är ett ypperligt och billigt sätt att smaka sig igenom olika smårätter. Gör det extra kul och gå från ställe till ställe. Här är våra främsta favorriter.

Saluhallen Torvehallerne

Torvehallerne som också kallas Köpenhamns matmarknad. Här samlas både civilbefolkning och turister för en liten bit mat från någon av diskarna i saluhallen, välj om du vill äta där eller ta med dig några delikatesser hem.

Reffen Copenhagen Street Food

På Refshaleøen hittar du många olika matbodar med delikatesser från hela världen samlat under ett tak och samma gata. Smaka dig igenom paella till tacos, burgare, pølser, vin och öl - Gärna en solig dag när det är god stämning vid kanalen. Reffen är Norden största markmarknad med smaker från hela världen.

Smutronställen i Nyhavn

I Nyhavn kryllar det av restauranger, barer och kaféer - kombinera det med en trevlig promenad längst kanalen och de karaktäristiska husen.

Geist

Helt klart vår favorit! På restaurangen Geist kan du beställa gourmetmat i toppklass och garanterat många spännande rätter som du aldrig förr ha provat, stilfull och mörk lokal i mysiga Nyhamn.

Zeleste

På en liten bakgata i Nyhamn finner du restaurangen Zeleste, com också har en trevlig uteservering. Passar till både frukost, lunch och middag. här är det härlig atmosfär under lågt tak med trä och marmorgolv. Huset är en av de få som undankom branden 1728. De serverar fisk, skaldjur och traditonell dansk mat.

Kødbyen – Köpenhamns svar på Meatpacking District

Kødbyen är Köpenhamns svar på New Yorks Meatpacking District. Här finns matmarknader, uteliv och en urban atmosfär. Det finns många hippa och mysiga restauranger som till exempel Italienska Mother, fransk-spansk-marokansk Paté-Paté, kaliforniska Restaurang Kul, Kødbyens Fiskebar, mexikanska Hija de Sanchez och Medelhavsinspirerade Gorilla. Where to begin?!

Noma – Världens bästa restaurang

Det är svårt att missa att höra talas om restaurangen Noma när man är på matspåret i Köpenhamn. Restaurangen Noma har 2 Michelin-stjärnor och har vunnit titeln “Världens bästa restaurang” flera år av magasinet Restaurant Magazine. Senast 2019 kom restaurangen dock tvåa, efter franska Mirazur i Menton. På menyn finns innovativa nordiska/scandinaviska rätter.

Smørrebrød – Danmarks nationalrätt

I Danmark tar man smørrebrød på allvar och “smørrebrødet” är landets nationalrätt. Den består av en skiva gott bröd och en massa goda pålägg. Ett smørrebrød kan kosta runt 30 - 80 DKK beroende på vart man är, och man brukar säga att 2-3 stycken utgör en måltid. Några klassiska smørrebrød-restauranger är Schønnemann, Hallernes Smørrebrød och Ida Davidsen.

Barer

Köpenhamn är staden där du kan smaka dig fram bland öl, drinkar och vinbarer. Det är också tillåtet att dricka offentligt i Danmark, så du kan enkelt köpa med dig öl för en femtedel av priset jämfört med på restaurang och slå er ner vid någon av stadens kanaler om solen skiner. Här är några av våra favoriter.

Rubys

På kvällen rekommenderar vi en drink i den trevliga och stiliga en trappa ner i källaren Rubys. Detta är en glam-cocktalbar med spännande inredning och proffsiga bartenders. Baren ligger gömd bakom en helt vanlig dörr till ett lägenhetshus, så detta är stället du måste veta om för att hitta dit.

Mikkeller & Friends

Mikkeller & Friends på Nørrebrø är känd för att vara stadens bästa ölbar och de har hela 40 olika sorters öl på fat att erbjuda och en härlig atmosfär.

Planera din resa till Köpenhamn

Från Sverige kan du kan välja att flyga eller ta tåget ner till Köpenhamn. Kastrup (flygplatsen) ligger cirka 20 minuter från centrum.

Flyg till Köpenhamn
Hotell i Köpenhamn
Tips & inspiration Köpenhamn

Läs nästa guide: Att se och göra i Köpenhamn


Flyg till KöpenhamnErbjudanden - Mat & Vin