Designfrossa i Köpenhamn

Ellinor
Reseguiden, besökt 19 länder

Bild: Hay
BIld: Morten Jerichau
Bild: Stilleben
Bild: Dan Holmgren
Bild: Morten Bjarnhof
På andra sidan Öresundsbron finns ett paradis för alla som är intresserade av design och inredning. Här guidar vi dig till några av Köpenhamns bästa butiker för alla fantaster där ute.
Publicerad 13 maj 2012

Dansk design är världskänd och i huvudstaden finns en rad riktigt bra butiker att shoppa loss i. Det är inte bara stora möbler – som kan vara något svårfraktade om man reser med tåg eller flyg – utan även gott om perfekta presenter och snygga inredningsdetaljer. Här tipsar vi om fem favoriter i Köpenhamn.

1. Hay House

Hay grundades 2002 och den första möbelkollektionen släpptes året därpå. Idén med Hay är att hitta tillbaka till den danska designens storhetstid på 50- och 60-talet, men med en kontemporär touch. I butiken, som sträcker sig över andra och tredje våningen i huset, finns både småprylar och möbler. Den egna designkollektionen blandas även upp med prylar och möbler från andra märken och det finns mycket kul. Hay House ligger på Østergade 61, vilket är den del av Ströget som ligger närmare Kongens Nytorv. På tvärgatan Pilestraede 29-31 ligger ytterligare en Hay-butik. Båda har söndagsstängt.

2. Illums Bolighus

Om du gillar dansk design är ett stopp på Illums Bolighus i det närmaste obligatoriskt. Den stora butiken på Ströget har inredningsdetaljer, möbler och perfekta presenter fördelat över flera våningar. Här finns både stort och smått och du kan spana in kända designklassiker som Arne Jacobsens Sjuanstol eller Kay Bojesens lilla apa i trä. Missa inte lampavdelningen där du hittar många snygga sätt att belysa ditt hem. Illums Bolighus ligger på Amagertorv 10, ungefär halvvägs mellan Rådhuspladsen och Kongens Nytorv, mitt på Ströget. Normalt stängt på söndagar.

3. Stilleben

I den lilla butiken Stilleben hittar du keramik, textildesign, inredningsdetaljer, accessoarer och smycken. Här finns Stillebens egna randiga design som syns på bland annat vaser och muggar, men också gott om produkter från andra små och stora designers. Stilleben ligger på Niels Hemmingsens Gade 3, som är en tvärgata till Ströget i höjd med Amagertorv. Tänk på att butiken är söndagsstängd, så planera in besöket någon annan veckodag.

4. Playtype

Gänget på designbyrån e-Types, som ligger bakom konceptet Playtype, brinner för typografi och säljer vanligen typsnitt på nätet. I deras onlinebutik finns runt hundra olika sorter att välja bland. Butiken med samma namn har givetvis också bokstavsfokus, men här kan du lägga vantarna på coola muggar som tillsammans formar ord, tygkassar eller kanske en typografibaserad poster. Playtype hittar du på Vaernedamsvej 6, men butiken har stängt på söndagar.

5. Designer Zoo

Designer Zoo är både butik och verkstad för åtta designers som arbetar på plats. I den 400 kvadratmeter stora butiken hittar du bland annat keramik, möbler och smycken från husets egna designers, men också en del hantverk från utomstående designers. Missa inte Signe Schjøths kollektion av lekfulla ljusstakar i kollektionen All That Clay, som tycks smälta ner över bordskanten. Designer Zoo ligger på Vesterbrogade 37 och har öppet alla dagar utom söndag.

Boende i alla prisklasser

Att bo snyggt och bekvämt i Köpenhamn behöver inte vara dyrt. Ett bra prisvärt alternativ för dig med mindre plånbok är Wake Up Copenhagen på Carsten Niebuhrs Gade, nära Tivoli och Centralstationen. De kompakta rummen passar bra för ensamresenären eller dig som reser med någon du känner väl. Badrummen skiljs nämligen bara från resten av hotellrummet med en vägg av frostat glas. Ett annat väldesignat budgetboende som passar familjer eller kompisgäng är vandrarhemmet Danhostel Copenhagen City, som ligger alldeles i närheten, på H.C. Andersens Boulevard. Lite mer påkostat är snygga boutiquehotell som Avenue Hotel i Frederiksberg och First Skt. Petri som ligger nära Köpenhamns universitet i Indre By.

Så tar du dig till Köpenhamn

Det är smidigt för alla i södra Sverige att ta bil eller tåg till Köpenhamn, tack vare Öresundsbron. När du kommer med tåg hamnar du mitt i centrum och det finns ofta billiga biljetter att få tag på. Om du har lite längre resväg kan du självklart välja att flyga och du landar då på Kastrup. Du kan åka tunnelbana direkt från flygplatsen till Kongens Nytorv eller Nørreport. Det går också tåg till Centralstationen och resan in till centrum tar ungefär 15 minuter.


Flyg till Köpenhamn

Hotell i Köpenhamn