Publicerad 31 juli 2014

Ett besök i storstaden Köpenhamn kan bli dyrt om du inte ser upp. Här finns några av Norden dyraste hotell, restauranger och sevärdheter. Vi har tagit fram de 8 bästa knepen för dig som vill uppleva Köpenhamn - med en begränsad budget.

Allt ligger inom gångavstånd

Trots att Köpenhamn har 1,9 miljoner så är centrum rätt litet. Nästan alla sevärdheter ligger samlade inom rätt behagligt gångavstånd. För att se de mest kända platserna behöver du vare sig åka taxi eller buss, allt ligger inom 15 minuters promenadavstånd. Du behöver bara lämna centrum om du vill göra en utflykt till nöjesparken Bakken eller konstmuseet Louisiana.

Rabattkort till 60 museer

Med kortet Copenhagen Card sparar du många 100-lappar om du planerar att besöka många museer eller sevärdheter. Ett 24-timmars kort kostar 339 DKK (barn 179 DKK) och ett 72-timmars kostar 559 DKK (barn 289 DKK). Kortet ger dig gratis inträde till 60 museer och sevärdheter, bland annat Tivoli, djurparken Zoologisk have och museet Ny Carlsberg Glyptotek. Du kan också åka gratis på både bussar och tunnelbana.

Havfruen är helt gratis

Den mest fotograferade statyn i Köpenhamn är Den lille havfrue. Det är helt gratis att se statyn och den ligger vackert i en liten park. Var dock beredd på att trängas med dussintals andra turister som vill fota den från exakt samma plats som du. Bronsstatyn föreställer en sjöjungfru och ligger i hamnen, en kort promenad norrut från Nyhavn.

Många hotell ligger i centrum

De flesta hotellen i Köpenhamn ligger i centrum eller i stadsdelen Vesterbro väster om centrum. Bor du i något av stadens vandrarhem kan du få en sängplats för cirka 200 kronor. För cirka 500 kronor kan du bo på ett enklare hotell och för cirka 1 000 kronor och uppåt bor du på ett hotell med bra standard.

Gå gratis på museum

På det stora konstmuseet Statens museum for kunst kan du se tavlor av både Rembrandt, Picasso och Matisse helt gratis. Det är också helt gratis inträde till Nationalmuseet som har Nordens bästa samling av fynd från forntiden. Även de museer som i normala fall har ett rätt högt inträde (ofta cirka 100 DKK) har gratis inträde någon dag i veckan, oftast onsdagar.

Shopping för alla plånböcker

Längs en lång mur på Nørrebrogade finns Danmark största (och längsta) loppmarknad, Nørrebro Loppemarked. Här kan du hitta allt från kläder och möbler till porslin och hantverk. Öppet från april till oktober. De flesta butikerna i centrum ligger vid shoppinggatan Strøget. Här finns alla de stora butikskedjorna men också mindre boutiquer.

Köp öl i butiken

I Köpenhamn är det lagligt att dricka öl på offentliga platser. I stället för att betala 50 DKK på någon av de dyra restaurangerna i Nyhavn så kan du köpa en öl för så lite som 3 DKK i en butik. Men förvänta dig inte att hitta en öppen butik på söndagar – då är nästan alla butiker stängda.

Kolla in folklivet i Nyhavn

De båda områdena Strøget (shopping) och Nyhavn (restauranger) ska du besöka för folkmyllrets skull. Ta en promenad och njut av stämningen och atmosfären. Men om du reser med en begränsad budget så ska du undvika att fika eller äta här, bara något kvarter bort kan du hitta bättre och mycket billigare ställen.

Hitta resan till Köpenhamn:

Hotell i Köpenhamn
Weekend i Köpenhamn
Läs mer tips och guider om Danmark