Publicerad 30 maj 2018

Det här är Legoland

Mer än 65 miljoner legoklossar, mängder av åkattraktioner, pirater, vattenland, vilda västern och Star Wars – här finns massor av fart, action och skoj för hela familjen. Det är Danmark mest kända och älskade nöjespark bland barnfamiljer och barn i alla åldrar. Legoland ligger mitt på den danska ön Jylland strax utanför staden Billund, inte långt från Lego A/S huvudkontor. Nöjesparken är uppdelad i flera olika världar, exempelvis piratland och vilda västern, och i varje värld finns attraktioner och nöjen för olika åldrar. I nöjesparken hittar du också det berömda Miniland där man kan göra en jordenruntresa i miniatyr och se världsberömda byggnader. Du kan se allt från hela stadsdelar i Köpenhamn till Vita huset och Taj Mahal. I Miniland finns även legobilar, båtar och flygplan som rör sig precis som de gör i verkligheten. Här på Legoland kan du verkligen ha gränslöst med skoj!

Tips – så får du ut mest av din resa

- Har du möjlighet så är den bästa tidpunkten att åka en eller två vardagar i maj eller september som är innan respektive efter högsäsong. Det är mindre folk i nöjesparken, kortare köer och låg risk att närliggande hotell är fullbokade.

- Spara en slant genom att ta med eget mellanmål eller egen picknickkorg. Det finns givetvis mat att köpa i parken också, men som på de flesta nöjesfält är priset lite högre än om du köper det på egen hand i en livsmedelsbutik.

- Bekväma skor! Under ett besök på Legoland promenerar man mycket, så se till att hela familjen har bekväma skor. Blir benen för trötta så finns det sulkys att låna (som dessutom fungerar väldigt bra att använda till tunga kylväskor och ryggsäckar). Det skadar heller inte att ha med sig ett ombyte då flera av attraktionerna bjuder på mer eller mindre vattenstänk.

- Om du väljer att skippa ombyte och ofrivilligt blir blöt så finns det ett stort “torkskåp” i parken där hela familjen kan torka. Lägg i en slant i myntinkastet så blåser det varmluft från alla håll och kanter.

- Kolla in attraktionernas längdrestriktioner innan ni åker! På Legolands webbsida finns en komplett lista över alla attraktioner. Genom att kolla igenom detta innan ert besök kan ni planera er vistelse på bästa sätt så att ni inte missar något, samt få chansen att förbereda er på att förklara för lillebror på 108 centimeter varför han inte får åka vissa attraktioner medan storasyster på 122 centimeter får det… En diskussion man helst vill slippa väl på Legoland!

Var bor man?

Det finns en uppsjö av boendealternativ kring nöjesparken, du hittar till och med ett hotell inne på själva Legoland. Hotel Legoland som det heter passar bra om man vill ha en så enkel och smidig vistelse som möjligt samt gå all in på lego-temat. I och med att hotellet ligger inne i parken är kostnaden något högre jämfört med de närliggande alternativen, samt att det snabbt blir fullbokat – så vill du ha ett rum här gäller det att vara ute i god tid. Strax intill nöjesparken finns Legoland Holiday Village som är en stämningsfull semesterby med massor av uteliv och plats för lek. Här kan ni bo i cowboy-inspirerade Wild West-stugor eller varför inte på Pirate Inn’s som är ett hotell med rum inredda i Lego-pirattema. För den som vill hålla ned kostnaden finns det även prisvärda campingplatser på behändigt avstånd.
Hitta hotell i Danmark

Hur tar man sig dit?

Det finns flera sätt att ta sig till Legoland, du avgör själv vilket alternativ som passar er familj bäst. Snabbaste alternativet är att flyga från antingen Malmö, Göteborg eller Stockholm till Billund där flygplatsen bara ligger ett stenkast från Legoland. Du kan också köra bil hela vägen, via Malmö. Många väljer att ta färjan från Göteborg till Fredrikshamn och därifrån sedan köra ca 22 mil till Billund. Föredrar man tåg är en möjlighet att ta tåget till Köpenhamn och sedan hyra en bil och köra därifrån till Legoland, vilket är en biltur på ca 2,5 timmar enkel väg. Om första alternativet, flyg, passar dig bäst – tänk då på att boka i god tid, då avgångarna är relativt få.
Hitta flyg till Danmark
Hitta hyrbil i Danmark