Tips om Rio de Janeiro

Av Backiz
18 feb. 2010 21:48
Visningar: 7877
Är på väg till Brasilen och kommer att spendere några dagar i Rio.
Vad bör man ej missa?
Skulle gärna se lite fotboll när man ändå är där men lite svårt att hitta biljetter.
Av Theelf
18 feb. 2010 23:16
Några bra utflyktmål i Rio

Rio är ett sådant där jobbigt ställe som har saker man MÅSTE göra och det tar ju tid från andra coola saker man kan sysselsätta sig med. Sockertoppen och Corcovado (Kristusstatyn) är värda ett besök även om det är dyrt och en massa folk där. Sockertoppen (Pão de Acucar): ta bussen till Urca som stannar några meter från linbanestationen. Det finns bara en buss som går dit – bussbolaget heter São Silvestre, bussen är beige med blåa och röda inslag, och det URCA stort i fronten på bussen. Jag är så här utförlig eftersom när du står där och väntar på bussen så kommer det massvis av bussar och du måste ha något att gå på.
Corcovado: ta bussen till Cosme Velho. Bussen stannar precis vid tåget upp. Samma bussbolag med samma färger, men det står COSME VELHO över föraren.
När du har klarat av måstena kan du koncentrera dig på ännu roligare saker. Jag tycker att det är kul att se Maracanã stadion. Det bästa är såklart match, men även utan match är det faktiskt riktigt bra. Man får se omklädningsrummen, uppvärmningsrummet, gå ut på planen och åka upp på hedersläktaren. Dessutom finns ett museem med många fina grejer och avtryck i cement från de största spelarna. Gillar man fotboll = mkt bra.

Andra kul saker att gora>

1. Pedra Bonita: Rio handlar mycket om kullar och berg. Pedra Bonita är "avskjutningsramp" för deltavingsflygning". Landar gör man nere på São Conrado stranden. Även om du inte tänker flyga går det bra att ta sig upp här för att avnjuta en fantastisk utsikt som inte finns i alla turistbroschyrer och för att se folk kasta sig rakt ut i ingenting

2. Området kring Largo do Machado i Flamengo är trevligt. Här finns många barer och kaféer och man får en känsla av hur det lite äldre Rio ser ut. Är man intresserad av historia som jag finns två intressanta ställen att besöka: Palácio do Catete som var bostad för president Getúlio Vargas (Rio var huvudstad innan man invigde Brasília 1960). Det ligger på Rua do Catete och är egentligen ett museum om Getúlio Vargas - en mycket viktig person i Brasiliens historia. Palácio de Laranjeiras (ligger på Rua das Laranjeiras) kan sägas vara det ställe där militärkuppen 1964 startade. President Goulart hade under en längre tid retat upp militären till vansinne. När tanksen svängde upp utanför palatset hade Goulart dock redan flytt till Uruguay. Laranjeiras är för övrigt en trevlig stadsdel med många gamla fina hus.

3. Bästa shoppingcentret i stan heter Rio Sul och ligger precis vid tunneln mellan Copacabana och Botafogo (på Botafogosidan). Du åker förbi det på väg till Sockertoppen och Corcovado. Storst och bast ar dock Barra Shopping som ligger i Barra da Tijuca, det nya Rio. Ta en taxi (finns buss också men den tar mycket lång tid på sig och är inte helt säker då den passerar flera favelas) och be chauffören ta Avenida Niemayer som går förbi Hotel Sheraton och längs havet till São Conrado. Det tar 20-30 minuter att ta sig hit. Barra Shopping är Rio största mall - en viktig del i den shoppinggalna brasilianska medelklassens liv. Min fru tycker om skoaffären Andarella ....

Äta i Rio

1. Missa inte att gå på ”Churrascaria” dvs brasilianskt stekhus. Vi brukar gå på Porcão Ipanema. Kostar 60 Reais och du äter hur mkt kött, suchi och andra saker du vill. Dricka tillkommer.

2. Ett annat riktigt bra Riohak tycker jag är Barril 1800 som ligger i östra änden på Viera Souto (strandavenyn i Ipanema) mkt nära Hotel Arpoador Inn. Gå en lördag och ät deras nationalrätt Feijoada (svarta bönor med ris + tillbehör).

3. Ett ställe som är kanon är Via Sete som ligger på Rua Garcia dÁvila i Ipanema. Jättebra mat och mycket folk. Jättepoppis dock. Var beredd på lite kö. Bara riktiga Riobor där.

Barer i Rio

1. Flamengos supportrar samlas på Clipper Bar innan match. Ligger i hörnet Ataúlfo de Paiva (huvudgatan i Leblon) och Rua Carlos Gois.

2. En annan bra bar är Bracarense några tvärgator längre bort. Kommer inte ihåg vad gatan heter.

3. Annars är Sindicato do Chopp bra ställen för att äta och dricka. Det är en kedja som finns på flera ställen i Rio. Bland annat i Leme och på Ataúlfo de Paiva nära Clipper Bar.

4. Runt Praca General Osorio i Ipanema finns manga trevliga barer dar lokalbefolkningen hanger

Avslutningsvis: Om du ska åka till till Rio är den bästa siten att besöka: WWW.IPANEMA.COM - här finns allt om Rio.

Over and Out and lycka till!

TheElf
Av Backiz
19 feb. 2010 19:05
Super tack för all information.

Återkommer i slutet av april med resultatet.

Tackar igen!
Av Theelf
21 feb. 2010 12:58
Hoppas att du har någon nytta av mina tips. Bra - återkom och säg vad du tyckte.

TheElf
21 feb. 2010 15:19
Jag säger bara -är du inte höjdrädd så prova hangliding eller paragliding!!! En otrolig upplevelse! Rio är för övrigt bästa stället i hela världen att göra detta på, det är så otroligt vackert.
Biljetter till fotbollen är inga problem att fixa på plats, och det är säkerligen mycket billigare också.
Enjoy! Rio är fantastiskt!
20 mars 2010 11:01
Hej, Det finns hur mycket som helst att göra i Rio beroende på intresse och plånbok.

Rio är generellt sätt ganska dyrt i jämförelse med mindre orter i Brasilien (pga turismen).

Besök gärna en sambaskola typ Salgeiro. Fråga på ditt hotell så kan de hjälpa dig med besöket och ordna biljetter och transport.

För lunch finns ganska många pay per kilo, de flesta mycket bra.

Middagar rekommenderar jag en eller flera av följande:

1) Porcao, (churrasco) i Flamengo bättre än Ipanemas. (Min favorit)
2) Esplanada Grill (Churrasco) på Ipanema
3) Mala e cuia (Brazilian/bahian cousine) i Copacabana
Samtliga serverar välkryddade maträtter! 1-2 är all you can eat.

För fler tips se bif länk:
http://travel.nytimes.com/travel/guides/central-and-south-am...

Ha en underbar resa

// Rickard
Av Ewasun
30 mars 2010 10:27
Hej!

Visst finns 1000 saker att göra i Rio men mitt absoluta resminne fick jag när vi åkte ut i Rios "skärgård" - helt fantastisk dagstrip! Båten avlöpte tidigt på morgonen, gjorde ett antal strandhugg under dagen och vi fick njuta av underbar mat, fantastiska (folktomma!) stränder och en fauna som knappt går att beskriva.

Hoppas du får en härlig resa!
Mvh Ewa