Tips om Malapascua (2 veckor november 2016)

17 apr. 2017 11:59
Visningar: 195
Innan vår resa så sökte jag runt en massa både på den här sidan och på andra. Tyckte det var blandad info vi fick så tänkte skriva ett inlägg om den lilla ön Malapascua, där vi hade planerat att stanna tre nätter men som till slut blev nästan två veckor!

Vi (ett par, 27 år gamla) landade i Cebu för att nästa dag ta oss vidare till Malapascua. Rekommenderar Bayfront Hotel som ligger precis vid ett stort mall där man kan fördriva tiden och ladda upp med lite snacks inför bussresan dagen efter. Bokade via booking.com för ca 300 kr natten. Vi gick upp tidigt och tog taxi till norra busstationen där vi tog den första bussen som går till hamnen utanför ön Malapascua. Resan tog ca 4.5h så välj bussen med AC! Det är många stopp efter vägen men bussresan i sig är ganska trevlig. Vid hamnen så tar man båt över, du löser biljett på plats och båtarna som går varierar i storlek och skick. Vi hade tur och fick åka med stadiga båtar både fram och tillbaka när vågorna gick höga.

Första intrycket av ön var att det var skitigt och nedgånget men vi trivdes som sagt så bra efter ett tag att vi stannade mycket längre än originalplanen. Vi hade inte bokat något alls innan utan på plats så hittade vi en stuga/bungalow precis vid stranden för 1000 p/natten. Ingen frukost ingick men det åt vi oftast på dykcentret eller på ett litet ställe som hette Mr. Kwiz (?) Man får inte heller missa bästa matstället på hela ön: La Isla Bonita. Så.himla.gott.

Vi hade planerat att ta dykcert och hade pratat lite med Daniel som är instruktör på Evolution diving. Rekommenderar STARKT att ta certifikatet hos dem. Väldigt familjärt och proffsigt ställe där de verkligen fick oss att känna oss välkomna och en del i gänget. Vi umgicks mycket med instruktörerna och de som utbildade sig till dive masters. De bjöd med oss på utekvällar, middagar och karaoke och gav oändligt mycket tips inför våra resterande fyra veckor i i filippinerna. I efterhand så är det Malapascua och alla vi mötte där som vi saknar mest när vi drömmer oss tillbaka :) Vi hade lyxen att få Daniel som instruktör och tyckte att det var skönt att få förklarat på svenska det som vi inte riktigt greppade i de engelska böckerna. Han hjälpte oss att sätta ihop ett program som möjliggjorde kombinerade studier och tid till att slappa i solen med drinkar. Det slutade med att vi även tog advance open water vilket vi hade nytta av under senare delen av resan vid dyk på El Nido och Siquijor.

Malapascua är en dykarö som under dagarna töms på dykare vilket gör att det känns som att man är helt själv innan de är tillbaka. När vi inte dök gick vi promenader runt hela ön eller tog det lugnt på en nästan tom strand. Beställ en öl eller drink från Evolutions restaurang så kan man ligga på deras stranddel. Det samma på alla andras dyk hotell vad vi förstod. På andra sidan av ön hittade vid Langob Beach bar där ägarna var väldigt trevliga och stället var lugnt och mysigt. Alla vi mötte i hela malapascua upplevde vi vara genuint trevliga och intresserade. Tog ett tag att vänja oss då vi varit på andra ställen som blir lite väl "jaga turisterna".

Att tänka på i Malapascua är att man kan bli strandad på ön, i slutet av november när vi var där var det en liten tropisk storm som stängde av båttrafiken i två dagar. Finns wifi och internet och de stora ställena tar kort. Bästa wifit vi hittade var på Little Mermaid där man kan ta en billig drink och prata med de där hemma.

Dykmässigt så får man inte missa en dagstur till Gato Island. Att dyka i grottan var magiskt där vi mötte två hajar. Sen är ju Malapascua känt för sina thresher shark så ett sånt dyk måste man såklart också göra. En trip till Kalanggaman Island hann vi inte med men i efterhand skulle vi prioriterat det då det ser helt fantastiskt ut. Vi gjorde alla dyk med Evolution och tog som sagt certifikaten där och är supernöjda! Prismässigt så ligger det ungefär som alla andra ställen på ön, skiljde inte många kronor och med tanke på att grupperna var små, instruktörerna och dive masters var duktiga och lyhörda så kändes det som väl spenderade pengar. Vissa andra båtar var proppfulla och så hade inte vi det.

Nu sitter jag och drömmer mig tillbaka, Malapascua är ett ställe dit vi absolut kan tänka oss att åka till igen om vi tar en till tur till Filippinerna. Förhoppningsvis kommer vi tillbaka inom några år!
Av Perf
25 apr. 2017 11:12
Hej,
Tack för bra information angående Malapascua !
Vi är en familj på två vuxna och två barn 12 och 14 år gamla som planerar att åka till filippinerna över nyår.
Vi har funderat på Malapasscua och även Siquijor och El Nido, dock så kommer vi bara vara där i 16 dagar så vi är tveksamma till att göra alla tre då mycket tid försvinner i resande. Jag och min fru har dykcert och barnen tycker om att snorkla. Har du några rekommendationer angående dessa tre ställen , var det något som var mindre bra och hur förflyttade ni er mellan ställena , buss / flyg ?
Malpascua har du ju beskrivit bra ovan , vad tyckte du om Siquijor och El nido ?
Om man inte dyker är det värt att åka till dessa ställen ändå ?