El Nido, Malapascua, Bohol, Donsol?

4 jan. 2014 21:04
Visningar: 4052
Hej!
Jag och min sambo åker på långresa snart och avslutar den i Filippinerna 10-28 mars.

Det är verkligen svårt att välja i Filippinerna om man inte varit där, många ställen och långa restider, vilket gör att vi får begränsa oss.

Vi har två alternativ:
(Vi landar i Manila tidigt på morgonen den 10e)

1. Boracay 2-3 dagar för att sola/bada lite
El Nido för att åka runt och se så mycket som möjligt, snorkla, ev dyka om vi tagit dykcert i thailand innan, sol och bad. Här vill vi se paradisstränderna man läst om och den storslagna naturen.

2. Boracay 2 dagar för att sola bada lite.
Malapascua - sol/bad och fin natur
Donsol, dyka snorkla, se valhajar. Är naturen/omgivningarna ngt i närheten av vad det verkar vara i Palawanområdet? Kanske inte går att jämföra?
Bohol - chokladkullar och spökdjur, natur

Ev ngn annan turordning på alternativ 2, ev ta bort ngt ställe om det blir tajt om tid på 18 dagar? Vi flyger tillbaka från Manila så dit måste vi ta oss sista dagen.

Vi ville först till El Nido i Palawan och bo på alla olika småöar runt omkring men har förstått att det bara finns en resort på dom flesta öarna och det kostar ca 3000 kr/natten, för mkt pengar. Har läst att själva El Nido är smutsigt och inga fina stränder/smutsigt vatten, att man måste åka ut för att få fint vatten/strand. Stämmer det? Vilken rutt och vilka andra småöar kan man bo på i El Nido området??

Ska tilläggas att vi inte är några jättevana backpackers så därför verkar El Nido ganska krångligt? För tidskrävande för 15 dagar? Men motbevisa gärna, jag vill ha fel :)

Snälla, vi är lost i Filippinska djungeln och behöver alla tips vi kan få, vår resa närmar sig med stora steg och vi har bara Filippinerna (det svåraste) kvar att planera.

Mvh
Malin
5 jan. 2014 20:23
Hej! Jag reste runt i Filippinerna i en månad förra året. Grattis till ert beslut om att åka till El Nido! Mysigare och mer genuin plats får man leta efter. Dock kan jag tycka att 15 dagar i El Nido är väl länge, det finns inte jättemycket att göra, och risken för lappsjuka är stor efter bara några timmar. Men helt klart ett måste! Från Puerto Princessa går bussar till El Nido. Det tar ca 6 timmar, och det är en mycket obekväm resa, men tro mig, det är så värt det! Från Cebu City kan du hyra en privat bil till byn Maya, och därifrån tar det ungefär 30 minuter med banka (de skojiga båtarna) ut till det lilla paradiset Malapasqua. Privat bil kostar 2500 filipinos och tar ca 2,5h Försök att hitta några mer som vill dela bil, eftersom man betalar per bil, inte per person. Komunal buss kostar bara en tiondel, 25 filipinos, men dom är trånga, och ofta får man inte ens en sittplats, och resan tar 4-5 timmar. När du kommer i land på Malapasqua så kommer det stå folk där och påstå att det är svårt att få tag i hotellrum, men att dom har ett rum som dom ska ordna åt dig. Gå inte på detta! Ta en sväng ner på Bounty Beach och titta runt på hotellen där. Det finns alltid rum! När ni sedan ska åka därifrån, så åk tillbaka till Cebu city. Därifrån kan ni ta en båt till Tagbilaran på Bohol, och därifrån en kort taxi eller tricykleresa till ön Panglao. Om ni erbjuds båtresa där, så ta det! Det är fantastiskt att snorkla där, och delfinerna simmar i stora stim bara en liten bit ut. Har ni dessutom dykcert så kan jag tänka mig att dykningen måste vara fantastisk. Mitt sista tips till er är faktiskt att skippa Boracay. Även om White beach är fantastisk så är den inte unik på någon sätt. Det finns fantastiska stränder överallt! Boracay är bullrigt, överexploaterat och opersonligt. Människorna är inte speciellt trevliga, det var enda stället i hel Filippinerna där vi blev dåligt bemätta. Vill ni shoppa, så spendera hellre ett par dagar i Manila och besök Mall of Asia. När ni åker taxi i Manila, så glöm inte att ALLTID begära taxameter. Hur billigt drt än låter, så blir ni blåsta om ni åker på fast pris. Jag skulle kunna skriva så mycket mer, och jag hoppas att jag har hjälpt er lite på vägen. Hör av dig om jag kan hjälpa till med något mer, och ha en underbar resa i fantastiska Filippinerna :-)
5 jan. 2014 20:24
Ps. Lappsjuka efter några dagar i el nido ska det stå. Inte timmar!
5 jan. 2014 21:42
Tack så jättemycket för ditt svar, det hjälpte riktigt mycket!
Ska fortsätta planerandet lite till och kommer säkert ha fler frågor! :)

Om andra har fler upplevelse av bland annat bohol och donsol så dela gärna med er :)

Åh nu längtar man riktigt mycket!!
5 jan. 2014 21:54
Vi tillbringade tyvärr inte så mycket tid på Bohol, utan åkte direkt till Panglao, och Donsol åkte vi aldrig till. När vi åker tillbaka till Filippinerna (för det kommer bli en nästa gång) så kommer vi definitivt spendera mer tid på Palawan, för det kan vara en av de vackraste platserna på jorden. T.ex. så fick vi i efterhand veta att Coron, som ligger norr om stora ön, ska vara helt fantastisk. Så mitt tips är att hellre lägga mer tid där än att resa till Boracay.
5 jan. 2014 22:10
Hannal031:
Vi skippar säkert Boracay som det ser ut nu :)

Tyvär har vi sedan länge bokat flyg från Singapore till Manila (vet ej om vi kan boka om).
Min tanke blev nu såhär:
Flyga från Manila till Puerto Princesa
Därifrån ta buss till El Nido, eller privat chaffuör har jag läst om också, att det ska vara smidigare? Och inte så mkt dyrare?
Va där några dagar bara och åka runt lite till småöarna runtomkring. Ngt speciellt ställe i själva El Nido som man måste se eller vart tycker du man ska satsa på just där? Ska kika på Coron också! :) Ngt mer tips på ställe som vi borde se runt omkring/på Palawan?

Efter det åker vi till Cebu city med flyg och tar antingen Malapascua eller Bohol, kanske hinner vi båda?

Sen flyger vi tillbaka till Bangkok där vi avslutar vår resa och sen hem igen till göteborg.

Hoppas vi kan omboka våra flyg till Cebu City, verkar smidigare.
5 jan. 2014 22:26
Det låter som en bra plan tycker jag :-) Om ni inte kan boka om, så misströsta inte. Det tar max 2 timmar (ännu kortare tror jag) att flyga från Manila till Puerto Princessa. Dessutom är Manila en himla häftig stad som faktiskt är värd att lägga en dag eller två på. Jag tror absolut att ni skulle kunna hinna med båda Malapasqua och Bohol, eftersom dom ligger ganska nära varandra. Malapasqua stannar man i regel bara några dagar på, eftersom det enda som finns att göra är att sola och bada (vilket inte är fy skam, men trist i längden) I El Nido så finns det en restaurang på östra sidan av stranden som heter Bacuit Grill. Absolut värt ett besök! Maten är inte toppenbra, men dessa underbara människor som arbetar där kompenserar för det. Sen tycker jag att ni ska promenera ett par kilometer österut förbi Bacuit Bay (fortsätt förbi restaurangen som jag nämnde) Då kommer ni till en underbar liten strand. Glöm bara inte att ta med vatten och något att äta om ni går dit, för det finns ingen affär på vägen. El Nido har heller ingen bankomat, så se till att ha pengar med er innan ni åker.
6 jan. 2014 09:52
En snabb fråga:
Tror du man hinner/kan ta sig från El Nido till PP så att man hinner med ett flyg därifrån som går kl 12? Hur tidigt/sent går bussarna?

Eller, ngt tips på ställe som kan vara mysigt att åka till nån dag innan vi ska lämna Palawan, som ligger nära och bra flygplatsen? Så man slipper resa massa timmar samma dag som man ska flyga.
(Kul det ska bli för en flygrädd det här..) Men efter denna resan lär jag ha överkommit mina rädslor :)
6 jan. 2014 10:05
Det kan nog bli lite tight. Vi åkte från El Nido vid 5 på morgonen, och då var vi i PP vid 11-tiden. Sen är det en liten bit till flygplatsen, och man ska checka in o.s.v Jag har för mig att det låg en liten turistort precis utanför PP, men kom inte ihåg vad den hette. Googla på det :-) Jag förstår hur du känner dig, är själv hysteriskt flygrädd. Men vi flög inrikes 7-8 ggr i Filippinerna och det gillar hur bra som helst :-)
11 jan. 2014 06:40
Vi var på Palawan över jul och nyår nu i år och la upp resan så här...
Flyg till Puerto Princesa och hotelnatt där (hotel Centro).
Privatbuss upp till El NIdo, går att få från ca 6000pesos. Skulle nog inte åka public transportation.
bodde på greenviews resort, helt ok ställe med bungalows och fläkt, dom anordnade Island hopping där och det räckte att boka kvällen innan. Alldeles bredvid Greenviews finns en grymt bra dykfirma med. Greenview ligger strax innan El Nido i Corong-Corong, det tar 10min med tricycle in till El Nido och kostar 50peso (7kr).
Vi stannade så vi hade 3 hela dagar i El Nido o tyckte det var bra, vill man dyka mycket o göra alla Island Hopping turer (4st) så stanna ett par nätter till.
http://www.palawandg.clara.net

Efter El Nido åkte vi till Secret Paradise resort utanför Port Barton. (4tim i bil från El Nido och en timme med båt).
http://secretparadiseresort.com
Det var ett paradis, ett litet naturreservat som är avskärmat. Snorkling på husreven med, sköldpaddor, stingrockor, drakfisk, blåsfisk, pappegojfisk , svartfenad revhaj mm. Dom kunde även hjälpa till att arrangera dykning där. Gillade verkligen det stället, men det är absolut inget fartfyllt ställe. Och ska ni åka dit så fixa transport med dom från El Nido, enklast så om än lite dyrare.

Hotell i Puerto Princesa bokar ni på Agoda billigast, kan rekommendera Hotel Centro.
Ta med revskor (våtskor) om ni drar till Palawan. Går att köpa i El Nido om ni inte har.
15 jan. 2014 21:25
Skall också åka till Palawan samt öarna norr om i februari. Alltså Calamian öarna, arkipelagen runt Coron samt Buasanga.

Vill bara uppmärksamma på att UD avråder nu resor till Calamian öarna samt öarna norr om Cebu, alltså Malapascua, denna avrådan har varit sedan november då tyfonen passerade. Vad menas då med en avrådan från UD?
Jo inga försäkringar gäller. Man får ingen ersättning samt att skulle en allvarlig olycka inträffa så får man ingen hjälp.

Har mailat ambassaden i Bangkok där de har mest koll på detta och fått svaret att de ser just nu över avrådan och är på väg att eventuellt ändra den men än så länge gälar alltså avrådan.

Följ gärna på ambassadens hemsida i Bangkok.
http://www.swedenabroad.com/sv-SE/Ambassader/Bangkok/Reseinformation/Reseinformation-Filippinerna/

Mvh
Håkan
19 jan. 2014 13:55
Tack Håkan! Trodde inte att avrådan gällde Malapascua.
Vet du om avrådan även gäller Bohol?

Svårt att hålla koll på vad som hör till vad :)

Men då är det alltså okej att åka till El Nido?

Vi hade tänkt åka till El Nido och små öarna runt omkring på dagsutflykter, eventuellt åka till Coron också. Men då kanske Coron inte är så bra om avrådan gäller där..
Avsluta med Underground river som jag förstod ligger nära Puerto Princesa? Sedan ta oss till Cebu, för att ta oss till Bohol. Efter det till Malapascua.

Tack för bra update!
Mvh
Malin
19 jan. 2014 14:15
Förresten Håkan, läste i ngt annat inlägg om att du tidigare tagit dig från El Nido till Coron?
Vet du hur lång tid det tar att åka båt? Eller flyger man, vart ifrån flyger man om man är i El Nido? Coron verkar ju underbart så hoppas avrådan försvinner!!

Vi vill åka till El Nido direkt, sedan besöka småöarna som jag skrev innan, Miniloc island osv. Vet du ngn annan ö i närheten av El Nido som man ska besöka? Sedan vill vi isf till Coron. Men hur länge bör man vara i Coron tycker du?

Vi kommer till PP 10 mars och åker från PP den 20 mars. Så vi har alltså bara 10 dagar på oss.

/Malin
19 jan. 2014 14:17
Haha oj, såg nu att det var detta februari du skrivit i det inlägget, sorry, blandade ihop det lite!
19 jan. 2014 18:08
hej!
Jo, avrådan råder fortfarande, Bohol samt El Nido är okej men öarna norrut är det avrådan på. Konstigt då jag känner flera som varit på Malupascua nu över Jul samt hörde om en finsk kille jag känner var i Coron och öarna fungerar som vanligt.

Har påtalat de för ambassaden men det verkar segt med att plocka bort avrådan.

Pratade med folk som var på Malupascua över Jul och dom har kontaktat reseförsäkringen på Visa-kortet och de hade heller ingen aning om att de inte rekommenderar att åka dit så de sa att det var ok att åka men ja, jag vet inte hur man skall göra.

Vi har ju en flygbiljett från Busuanga/Coron i slutet av februari och vill ju gärna kunna utnyttja den.
19 jan. 2014 18:32
Ja det är ju lite drygt att inte kunna utnyttja biljetterna man har isf. Vi har bara bokat Singapore-Manila och sedan hem: Manila-Bangkok (vidare till Sverige efter det).

Dom var inte superdyra men trist ändå.

Vi avvaktar och ser hur det blir, hoppas på det bästa för Filippinerna var den största anledningen till en långresa och det resmål jag helst vill till!

Skriv gärna här igen eller ett medelande om du hör ngt mer nytt från UD så försöker vi detsamma.
19 jan. 2014 19:26
Jo de gör vi.

Måste bara säga att åk till Filippinerna hur som för det finns så många fantastiska platser. Alona beach, Boracay, Anilao, Puerto Galera samt som de öarna runt El Nido som då inte tillhör Calamian-öarna, (har jag fått berättat) ja listan kan göras hur lång som helst så om man nu inte vill åka till de ställen som UD avråder från så finns det massor av andra underbara platser.
Av Nori
12 feb. 2014 22:05
Hej!

Jag har bland annat varit på Coron, i El Nido, Malapascua, Bohol och Donsol.

Vill bara säga att jag gillar Coron (Busuanga) då jag har varit där två gånger. Det som lockar är dykningen, billigt och bra! Det finns vrak från WWII, sjöar (se Kayangan Lake, Barracuda Lake), rev, och en "katedral" för att dyka i. Man kan även åka runt på snorklingturer som exempelvis till Siete Pecados, Banana Island och Malcapuya Island. Vill man lyxa till det så kan man åka norrut till en resort såsom Club Paradise. För den som gillar dykning så kan man åka på liveaboard till Apo Reef.

El Nido är fint men jag vet inte om det är värt mödan att ta sig dit. Det är självklart fint när man åker på snorkelturer och även bo på de resorts som finns där men men. När jag åkte dit så åkte jag båt mellan Coron och El Nido och det var ingen trevlig upplevelse. Kanske det som förstörde upplevelsen. Valde den "snabba" båten men resan tog en heldag då båten gick sönder och man drev runt på öppet hav.

Malapascua åker du till om du vill dyka, särskilt med "Thresher sharks". Dock måste du ha advanced open water för att dyka så djupt för att se dem och kanske några mantas. Ön är mysig och jag rekommenderar att gå inåt och inte bara hänga vid restaurangerna/barerna vid stranden. Det negativa är att det tar ett par timmar att ta sig dit.

Bohol är nära och bra! Jag skall åka dit (Alona Beach) igen vid nästa resa då jag vill återigen dyka vid Balicasag Island, snorkla vid husrevet, förhoppningsvis se delfiner samt utforska ön lite mer.

Att se Valhajar i Donsol var en häftig upplevelse. Dock är det inte så mycket annat att se där förutom eldflugor. Men för att åka till Donsol så flyger man till Legazpi vilket är nära Mt Mayon och det är väldigt fint att se vulkanen vid landning. Finns även turer att haka på där. En stad som ligger relativt nära är Naga och då kan man åka till Camsur Watersports Complex och wakeboarda. Jag skulle även utforskat Caramoan Peninsula om jag var där. Men för att se valhajar så kan man även åka på turer från Cebu då jag har en kollega som gjort detta.

Hoppas något var till nytta och att ni får en härlig resa!

//Eleanor