Safari - arrangör

Av Tess_a
19 sep. 2012 14:11
Visningar: 1341
Hej!
Vi tänkte åka på safari under 2013 och jag har nu skickat ut förfrågningar till lite olika arrangörer.
Någon som jag får gott intryck av via deras hemsida - och har fått ett snabbt och väldigt utförligt mailsvar av är Safari Patrol http://www.savannen.com/index.shtml.

Jag har dock inte hört eller läst något om dem från "användare". Nån som har erfarenhet??

/T
Av Annl
19 sep. 2012 16:47
Jag var i kontakt med mannen som driver det företaget när vi skulle boka safari till Tanzania och jag upplevde honom som mycket seriös och mycket kunnig - han har jobbat med detta sen 70-talet eller något sådant och hade järnkoll på läget och kom med en massa bra tips.

Skälet till att vi inte bokade med honom till slut var att vi var sent ute och behövde boka snabbt och då var det en annan resebyrå som återkopplade snabbare.
Av Ake
19 sep. 2012 20:32
Hej.
Verkade finnas (minst) 4:a som vet vad de talar om dvs vet vad de säljer: Afrikaresor.se , Savannen, Anderssons.se, och jksafari.com. Har inte åkt med savannen.
Lycka till
Åke
Av Annl
23 sep. 2012 14:03
Naturligtvis finns det betydligt flera seriösa och bra researrangörer - vi bokade via Expert Africa i somras; det är ett brittiskt bolag som var väldigt proffsiga och seriösa (mannen som äger det bolaget är han som ger ut Bradt-guiderna om Zambia och Botswana bl.a). Och det finns förstås ännu fler resebyråer som är bra.
Citerat från ake:
Hej.
Verkade finnas (minst) 4:a som vet vad de talar om dvs vet vad de säljer: Afrikaresor.se , Savannen, Anderssons.se, och jksafari.com. Har inte åkt med savannen.
Lycka till
Åke
Medlemmen har tagit bort svaret
Av Hkn
23 sep. 2012 19:42
Citerat från anteee:
Den bästa safarin som finns i världen är ju i Etosha Nationalpark och där behöver du inte boka vare sig någon safari eller guide utan kör helt på egen hand i din hyrbil.

Således överlägset billigast och dessutom bäst. Och roligast då du är din egen safariguide och åker vart du vill när du vill.

Film därifrån kan ses här: http://vimeo.com/49122406

Väljer man Tanzania så har jag själv åkt med dessa som då var ett av de billigare alternativen och funkade hur bra som helst. Dom plockade upp mig på flygplatsen: http://www.essafari.co.ke/
Haha, ja du, Anteee... den hållningen utmanar jag gärna på i princip samtliga punkter. Skälen är flera:

1a) Utan att ha en aning om dina färdigheter på savannen/i bushen, så sätter jag en bra middag på att en erfaren och kunnig guide, som begriper samspelet mellan djurarter och i någon mån kan förutsäga djurens rörelsemönster, sopar banan med vilken turistchaufför som helst.
Detta gäller i synnerhet om parken står i grönska (det är ju inte torrperiod jämt).
Med en bra guide ser du mer – det är åtminstone min erfarenhet.

1b) En duktig guide begriper sig dessutom på fotografering, och ser till att placera bilen så att kombinationen djur, ljus och vad som fungerar i kameran blir optimal.

2) Ta det inte personligt, men jag var glad att det inte var du, Anteee, utan en erfaren guide, som satt vid ratten, då en mycket upprörd och nervös elefanthane kom i språng bakifrån, samtidigt som över 200 bufflar blockerade vägen.
Hellre i samma bil som någon som förstår djurens beteende, än med någon som lite optimistiskt gissar vad ett nervöst eller retat djur ska ta sig till.

3) "...åker vart du vill när du vill." Det är det ju sällan tal om i och med att du måste hålla dig på vägarna (nå, det är ju tillåtet att köra av vägen i privata inhägnade game reserves). Åker du på en private safari med egen bil och egen guide så har du ju i princip privatchaufför.

4a) ”Och roligast...” Alla har ju sina thrills and pills. För egen del, tyckte jag att sensationen att köra sin egen bil i Afrika gick över väldigt snabbt.
De flesta med ett någorlunda seriöst intresse för fotografering, torde också uppskatta att någon annan kör bilen.

4b) Ett safarifordon med större fönster och där hela taket kan lyftas upp/vikas undan, ger rejält mycket mer spelrum för fotografering än de flesta hyrbilar.

Så. Hoppas att du tar synpunkterna med gott humör. Alla har vi vårt eget sätt att resa och det som är rätt för dig, är naturligtvis rätt för dig.
Själv har jag aldrig ångrat att jag varit noga med val av operatör och i synnerhet med val av guider. Aldrig någonsin.

All the best,

:: hkn ::

PS. Och var den bästa safarin i världen finns... tja, på den frågan existerar det troligen nästan lika många svar som det finns safariresenärer. Eftersom djuren inte rör sig enligt ett förutbestämt program, så bjuder ju varje plats på olika upplevelser varje gång.
Medlemmen har tagit bort svaret
Av Hkn
23 sep. 2012 22:19
Citerat från anteee:
Då du inte varit i Etosha Nationalpark eller än mindre gjort safari på egen hand framför att bli vallad som en fårskocka i en djurpark (Som Tanzania i mångt och mycket är), kanske man borde vara lite mer ödmjuk och inte yttra sig i frågan.
Hej på dig Anteee,

hoppas att du har en angenäm söndagskväll. Jag tror inte att vi känner varandra – och eftersom du då rimligen inte kan ha den ringaste aning om var jag varit, och under vilka premisser jag rest, så ber jag dig vänligen att ta det lite försiktigt innan du börjar svinga i den riktningen.

And for the record: Tanzania är betydligt mer än Serengeti.
Du ser mer djur på egen hand, Speciellt eftersom du väljer själv vad du tillbringar din tid på och vart du vill åka.
Du kan också vara ute från soluppgång till solnedgång.

Något du ALDRIG är med en guide i Tanzania.
Nehej... jaha... Det var något helt nytt för mig. Eftersom jag knappast lär kunna övertyga dig om vilken skillnad en bra guide kan göra, så vill jag bara anföra en sak i ämnet:
- De enda regler mina guider har haft att rätta sig efter, har varit parkens bestämmelser (d v s förbud mot night drives). Ingenting annat. Jag har kunnat styra mitt schema helt efter eget huvud och således sett solen gå både upp och ned.
Du fotar LÅNGT mycket bättre på egen hand då det är du som är bossen över situationen och inte någon annan.
Ah... intressant. Den enda slutsats jag kan dra av detta: Du har sannolikt inte haft (eller velat betala för) tillräckligt bra guider. Eller så har du tvingats dela bil med andra som haft avvikande syn på hur safarin ska genomföras.
Etosha Nationalpark är världens bästa safari alla kategorier. Och den vildaste.
Du låter övertygad och jag betvivlar inte att Etosha är bra. Ge mig gärna listan på vad du har att jämföra med?
(för ordningens skull; jag frågar inte för att vara näsvis utan för att kanske få ett intressant uppslag)
Och jo... även jag mötte en hjord Elefanter på vägen. Det är bara att lägga i backen och backa på behörigt avstånd och låta gruppen gå ifrån vägen, vilket dom gör efter ett tag. Dom har ju sina "stigar".
Ledsen Anteee, du har inte läst vad jag skrivit. Jag refererade till ett tillfälle då vi klämdes mellan 1) arg elefant och 2) buffelhjord. 'Bara att lägga i backen' var s a s inte en option.

Det känns som illa använd energi att tråka ut dig med historier – jag kan bara konstatera, att det varit ganska gott om tillfällen då jag varit glad att någon, med vana att läsa situationer med nervösa djur, suttit vid ratten.
Större problem än så är det inte och INTE ett argument som håller att betala svindyra pengar för en guide.
Oj, det låter som om du blivit bränd av någon dålig arrangör?
Än så länge har jag aldrig träffat en svindyr guide. Svindyra lodger, ja. Walking safaris som kostat blod, ja. Larvigt hög standard på mat och service mitt ute i ingenstans, ja. Men guiderna – hur erfarna och duktiga de än har varit – har aldrig grävt det stora hålet min resebudget.

Jag tror att vi kan vara överens om att vi inte är överens. Tro mig, själv skriver jag detta med en sång på läpparna. Men din lista på bra parker vore intressant att ta till sig. Att lära av andra resenärer är alltid berikande.

All the best,

:: hkn ::
Medlemmen har tagit bort svaret
Medlemmen har tagit bort svaret
Av Theelf
24 sep. 2012 00:11
Citerat från anteee:
Varför ska jag ta omvägen och säga till vart jag vill stå och fota och engagera en hel bil i detta när jag med en enkel rattstyrning kan åka dit precis på egen hand?

Omständigt och fullkomligt värdelöst.

Det går inte ens att jämföra safari på egen hand och Guidade safariturer om du frågar mig.
Du Andreas,

Om du har en egen guide så behöver du väl inte ta hänsyn till någon - eller hur? Men det är klart - åker man på den billigaste turen "som en fårskock" så är det förmodligen som du säger: man får anpassa sig.

Personligen har jag stor respekt för de guider jag engagerat på mina resor. Fullblodsproffs som vet var, när och hur djuren kan förväntas dyka upp. Som fotogalning är en guide är ett absolut måste för mig - i alla fall om jag vill ha en rimlig chans att se de djur som intresserar mig under den tid jag har för min resa. I Amazonas - som jag har besökt ett flertal gånger - är jag en "sitting duck" utan en guide. Med en guide får du veta allt om växterna du passerar + Att de är för jäkliga på att se djuren. Inte helt lätt för ett ovant öga mitt ute i spenaten.

Avslutningsvis vill jag påminna dig om att det här på Reseguidens forum finns ett antal personer som har stor erfarenhet och och stor kunskap av resor till betydligt fler länder än du själv har hunnit besöka. Om du gör dig besväret att titta in på medlemmarnas sidor och läsa om dem kommer du hitta många intressanta personer. Jag tycker alltså att ett visst mått av artighet och respekt är på sin plats. Vi är väl ändå medlemmar här för att lära av varandras erfarenheter?

Hälsar,

TheE.

Hälsar
Av Annl
29 sep. 2012 07:57
Vilket tråkigt tonläge...

Gör därför ett inlägg för att föra tillbaka skutan till ett mera normalt och sansat inläggsklimat eftersom jag har en fråga om Namibia.

Namibia är ett land som jag tycker verkar väldigt spännande och vi har planer på att försöka åka dit.

Antee, du skriver att Etosha har världens bästa safari.

Spännande tänker jag då men skulle gärna vilja veta lite mera varför du tycker det och vad det är som gör att det är så bra.

Förklara gärna lite närmare då det ju blir lite lättare att förstå och värdera ett svar i stället för bara ett naket påstående rätt upp och ned om att en sak förhåller sig på ett visst sätt.

Ser fram emot ditt svar eftersom vi är så nyfikna på Namibia.
Av Ake
29 sep. 2012 10:45
”Världens bästa safari” - Generellt anser branschen att Tanzania och Botswana har det. Tidigare var Kenya också med men under president Moi slets parkerna rätt hårt.
Allt beror förstås på ödet – dvs vad man får uppleva - men också hur landskapet ser ut dvs om regnen kommit eller inte (både för och nackdelar). Så Världens Bästa Safari är nog där man är för tillfället. Ingen är väl missnöjd med Afrika natur.
En duktig guide är alltid en tillgång. Jag brukar säga att de har mer jägargener kvar – de har en enorm förmåga att upptäcka djur.
Att åka själv har förstås också fördelar men jag var t ex tre ggr i Serengeti (bodde 5 mil ifrån) innan jag upptäckte ett lejon - med guide är den risken minimal då de har kontaktnät och hjälper varandra. Som turist har man inte möjlighet att åka fyra gånger till en nationalpark – och ett lejon vill man i alla fall se, eller hur.
Storslagenheten i Namibia finns men avstånden är stora där och upplevelsen beror också delvis på årstid. Djur ser man så man blir nöjd men det gör man ju oberoende vart man åker. Alla naturområden har sina fördelar och det finns så många.. Se bara nationalparkerna och game reserv i Tanzania - hur många som helst och alla har sina egenheter, sina "hot spots".
Jag får en ny favorit varje gång jag besöker Afrika. (Ruaha N.P. sist - där behövde man inte ens åka ut med jeep utan kunde sitta vid Ruaha River på lodgen och njuta av alla djur i och omkring floden - en masaj fick eskortera en till och från middagen pga elefanter och giraffer i närheten).
Obs glöm inte Det Genuina Afrika – dvs kulturen, Afrika utanför turiststråken. Att sitta på gatan i en by eller stad och ta en kahava (kaffe) och se och höra de glada damerna som mycket sakta (pole pole) skrattande och diskuterande går hem från jobbet – en del traditionellt klädda, en del med västerländska kläder (men med handväskan på huvudet). Det är för mig mer Afrika.
PS Efter 30 år lämnade jag IT branchen och jobb i Afrika, utbildade mig inom naturturism på högskola och driver idag resebyrå sedan 15 år. Försöker ändå vara helt neutral för er skull men mycket blir förstås subjektivt ändå (gäller väl alla). Vi försöker sprida kunskap om det Afrika vi lärt oss älska. Äk så mkt som möjligt innan charter turismen kommit.
Medlemmen har tagit bort svaret
Av Annl
29 sep. 2012 14:50
Tack för ditt utförliga svar och Namibia verkar som sagt så spännande och jag vet att det inte bara är Etosha utan att landet rymmer så mycket mera. Vi har varit på flera föredrag om Namibia och pratade med ett antal resesäljare på Turmässan.

Intressant det du skriver om Etosha och att det är så fantastiskt bra eftersom maken och jag haft en diskussion om vi skulle inkludera Etosha i en resa till Namibia då vi varit på flera safariresor (förvisso i andra länder).

Du anger priset som ett skäl som talar för Etosha. Ska jag förstå det som att safari i Etosha är billigare än i andra afrikanska länder?

Du skriver att ett annat skäl är att det är lite folk. Det är naturligtvis en fördel men det upplevde vi även under våra safariresor till Botswana och Zambia. Vi var i princip helt ensamma för det mesta.

Att det är mycket djur är ju väldigt roligt.

Ja det verkar väldigt spännande som sagt med Namibia!
Citerat från anteee:
Annl --->

Skoj att du funderar på Namibia. Ett land som är extremt på väldigt många punkter.
Ett land med fantastiska landskap och vyer du inte kan se någon annanstans på vår jord.

Så Namibia är alltså MYCKET mer än Etosha NP.
Du kan läsa reseberättelse från Namibia på: http://www.travelante.se

Så slipper jag dra hela den storyn :)

Vad som gör Etosha NP så bra?

* För det första har du möjligheten att åka helt på egen hand i den egna bil. Vilket de allra flesta gjorde.
Detta ger en extra "edge" och frihet på safarin och du är boss över din egna situation hela tiden.
Dessutom mycket roligare att vara sin egen safariguide.

* Under torrtiden samlas djuren vid de vattenhål som finns. Det är således lätt att se djur. Och dessutom MYCKET djur. Många gånger kommer djuren fram till dig och inte du till dom. Vid några vattenhål kunde man sitta i timmar då det hela tiden kom ner nya djur och action försegicks hela tiden

* Lite folk. Trots att jag var där under högsäsong var det lite folk. på många platser i parken var vi helt ensamma. Går inte ens att jämföra med de populära parkerna i Kenya/Tanzania/Sydafrika

* Priset. Det kostar ju inget mer än parkinträde och boende i parken. Plus hyrbil då men ska man resa i Namibia så är ju det ett måste i vilket fall då det är enda sättet.

* Frihetskänslan att åka runt bland de vilda djuren på egen hand och dessutom många gånger helt i avsaknad av övriga människor gör att Etosha NP för mig är nummer.1 på safarikartan.
Av Hkn
29 sep. 2012 14:57
Citerat från anteee:
Annl --->

Skoj att du funderar på Namibia. Ett land som är extremt på väldigt många punkter.
Ett land med fantastiska landskap och vyer du inte kan se någon annanstans på vår jord.

Så Namibia är alltså MYCKET mer än Etosha NP.
Du kan läsa reseberättelse från Namibia på: http://www.travelante.se

Så slipper jag dra hela den storyn :)

Vad som gör Etosha NP så bra?

* För det första har du möjligheten att åka helt på egen hand i den egna bil. Vilket de allra flesta gjorde.
Detta ger en extra "edge" och frihet på safarin och du är boss över din egna situation hela tiden.
Dessutom mycket roligare att vara sin egen safariguide.

* Under torrtiden samlas djuren vid de vattenhål som finns. Det är således lätt att se djur. Och dessutom MYCKET djur. Många gånger kommer djuren fram till dig och inte du till dom. Vid några vattenhål kunde man sitta i timmar då det hela tiden kom ner nya djur och action försegicks hela tiden

* Lite folk. Trots att jag var där under högsäsong var det lite folk. på många platser i parken var vi helt ensamma. Går inte ens att jämföra med de populära parkerna i Kenya/Tanzania/Sydafrika

* Priset. Det kostar ju inget mer än parkinträde och boende i parken. Plus hyrbil då men ska man resa i Namibia så är ju det ett måste i vilket fall då det är enda sättet.

* Frihetskänslan att åka runt bland de vilda djuren på egen hand och dessutom många gånger helt i avsaknad av övriga människor gör att Etosha NP för mig är nummer.1 på safarikartan.
Bristen på folk är en av många saker, som gör Namibia lockande i min bok. Två frågor bara:

- Etosha är ju en jäkligt stor park – hur många dagar var du där? Har du koll på ungefär hur långt du körde i själva parken? Och var det tillräckligt många dagar tycker du? (OK, det var många frågor i en...)

- Upplevde du generellt djuren i Etosha som skygga och 'ovana' vid människor?
(då bortser vi en sekund från att djuren övervinner sin rädsla under torrperioden för att de måste dricka)

Cheers,

:: hkn ::
Medlemmen har tagit bort svaret
29 sep. 2012 16:56
Tess a vilken arrangör bokade du med?
Av Meken
13 nov. 2012 06:54
Hej. Vi åker till tanzania o zanzibar i feb. Vi valde Tanz av 2 anledninga. Har en god vän i Hamburg som handlar med afrikansk konst, han har i 25 år rest i HELA afrika. Tummen, bus, tåg, dvs sett det mesta. Har också en kompis jag lärde känna i gambia när jag jobbade där. Han har guidat rund resor i väst afrika och öst afrika sen början på -80 talet. Båda har samma åsikt. Om du vill boka resan hemmifrån och har begränsad tid, i vårat fall en vecka, är Tanz ett bra val. Vi åker 4st i egen bil med driver och guide, så vi kan styra och ställa lite, dock har vi alla lodger för bokade. Är slarvig på att läsa på har därför valt att ha guide, vet också att någon som är van landet kan visa mig saker som jag själv aldrig skull hitta. Guider o drivers sitter ochså inne med massor av kunskap om land, befolkning, djur och natur. Vi valde att boka med JK Safari först och främst för att kompisen har jobbat för dem, fick också bra hjälp av Klas på stockholmskontoret. Hade jag åkt med polare (utan sambos) och haft mer tid hade jag velat se Uganda och Malawi.
http://www.shikra.de/shop_content.php?coID=10&language=en
MVH M
24 okt. 2015 00:10
Jag måste bara rekommendera Godwin. En guide som arbetet åt olika resebyråer i flera år. Nu frilansar han och ordnar egna resor. Vi kontaktade honom hösten 2014. Han satte ihop ett program, bokade hotell, fixade bil mm. En toppenkille som vi verkligen vill att andra skall få träffa. Han är väldigt bra på djur och natur, även fåglar. Vi var bort två veckor och besökte nationalparkerna Serengeti, Tarangirie, Nongorongoro och Lake Maniara. Vi såg the big five och mängder med andra djur.
Då vi är en familj med två barn, 10 och 12 år, så visste vi inte om detta skulle vara för äventyrligt. Men det var toppen. Vi hann även med några dagar på Zanzibar. Godwin bokade flyg dit och ett mysigt hotell på östkusten. Fin snorkling, vita stränder. Rena vykortsvyn.
Godwin är väldigt barnvänlig och pratar bra engelska. Man märker att han varit i branschen länge. Han ordnade allt. Vi bokade bara flyg till och från Tanzania (de billigaste vi kunde hitta blev klm), han ordnade resten.
Resan blev lite billigare och lite personligare än om vi valt en resebyrå. Mer info kan mailas.
/Tobias mail: tubiasl(a)hotmail.com