Restips Vietnam/Kambodja/Thailand/Ko Chang

27 feb. 2013 11:54
Visningar: 2424
Hej! Jag och min sambo planerar att åka till Vietnam/kambodja/thailand över jul/nyår (3 veckor), och skulle uppskatta alla tänkbara tips.

Tanken är att vi ska backpacka oss igenom dessa länder, vi vill kunna sköta oss själva, och ta dagarna lite som de kommer. Exakt resväg är inte bestämt, så vi skulle uppskatta alla tänkbara tips, rekommendationer och åsikter om bästa möjliga rut! Tar vi oss mot Phu Quoc. Vi funderar på att man kunde tagit hela kusten ifrån Phu Quoc upp till Koh kong, (skulle ni rekomendera eller vet ni något om Botum Sakor National Park) och sedan ta mekongexpressen eller båt till Siem reap ifrån Phnom Penh, och sedan ta oss till Thailand. Går det båtar ifrån Phu Quoc till kambodja öarna Kaoh Thmei, Kaoh Seh, eller det går endast båt ifrån An Thoi åter till vietnam till Hai Thien/Rach Gia? hur löser man visum till kambodja om man åker båt ifrån Phu Quoc? Och hur är det med landminor i kambodja? har läst på en del forum att de avråder turister ifrån att utforska landet på egen hand då det fortfarande finns fullt med landminor placerade i skogarna? Vet ni något om detta? Och hur tar man sig ifrån Siem Reap till Trat/Ko Chang billigt om vi nu skulle välja det hållet? Lika så vad rekomenderar ni om vi vill ta oss ifrån Ko Chang till Bangkok(flyget hem)?
Detta kommer bli vår första backpacksemester, så vi är lite oerfarna gällande just boende biten.. Hur brukar ni göra med boende? har ni hotell bokade sedan innan, eller bokar ni på plats? kostar det något att avboka hotell? låt säga om man vill stanna länge på något ställe? och gällande resekassan, vilka visakort brukar ni använda? reservkassa? kontanter? TUSEN FRÅGOR, men oerhört tacksam för alla svar :)
Mvh Sandra
Av Hille2
27 feb. 2013 12:48
Det går inga båtar mellan Vietnams öar och över till Kambodja eller tvärtom som turister kan åka med. Jag förstår inte riktigt hur ni har tänkt er rutt men det går ju utmärkt att resa från Vietnam till Kambodja landvägen utefter kusten även om det kan vara lite klurigt med allmänna kommunikationer och så.

Men det som jag funderar på är att ni skriver att ni skall åka till Koh Kong före innan ni åker till Siem Reap, det blir ju en rejäl omväg där ni till stor del får åka tillbaks samma väg som ni kom för att sedan åka upp till Phnom Penh. Strunta i Koh Kong, det är bara ett ställe som man måste åka via för att komma till Thailand (utmärkt för Koh Chang dock, och billigaste sättet när man är i södra Kambodja, men nu skulle ni ju upp till PP först). När ni kommer till Kambodja den vägen så kan ni ju åka till Shianoukville och även besöka någon Kambodjansk ö och därefter åka buss till PP. Det är ett av de få ställen i Kambodja där man säkert kan veta att det går bussar och när de går.

Båtarna mellan PP och Siem Reap är lite läskiga, det händer mycket olyckor där och man ser inte mycket av land då floden är väldigt bred.
Landminor finns i både Vietnam och Kambodja, men jag skulle inte oroa mig då turismens stigar är väldigt vältrampade. Har heller aldrig hört talas om någon som råkat ut för det.

För att ta er till Koh Chang efter Siem Reap går det endera att åka direkt till Thailand via Poi Pet eller åka tillbaks genom Kambodja och åka över gränsen via Koh Kong. Båda vägarna kan man välja mellan buss eller taxi, buss är i allmänhet säkrare och billigare. Billigaste sättet att ta sig från Koh Chang till Bangkok är även det med buss.
Olika hotell har olika avbokningsregler, kolla när ni bokar. Om ni ska vara på Phu Quoc eller Koh Chang över jul/nyår så kan det kanske vara bra att boka i förväg för även om det alltid finns boende så kanske ni har speciella krav på hur ni vill bo och det kan vara ganska fullbokat då.
Av Kerstin
1 mars 2013 12:43
Hej. Jag tycker inte att du ska ge dig ut i djungeln på egen hand om du inte vet att det är röjt för minor utan håll dig till de platser som du vet att andra varit på innan. I Siem Reap finns ett krigsmuseum som var klart sevärt. Det berättar mycket om minor samt visar olika krigssaker. Inträdet kostade 5 dollar /pp . Vi var i Kambodja förra veckan och åkte då båt från Siem Reap till Phnom Phen, det kostade 36 $ /pp men då blev vi upphämtade på vårt guesthouse. Det var kanske dyrt(?) , men vi hade en bra båt och det fungerade fint. Resan med båt är i mina ögon värd att göra även om man korssar en stor sjö och floden är bred. När man korssar sjön finns massa att kolla på längs stränderna. Vi åkte en transferbåt innan vi kom till den båt vi skulle använda.
Hoppas du får en bra resa.
//Kerstin
4 mars 2013 07:38
Hej Kerstin! Tack för dina tips, uppskattas. Hoppas ni hade en fin resa // Sandra
4 mars 2013 07:48
Hille2, vet du något om hur man löser visum till kambodja? Tänkte ta ditt tips om att först åka till Phu Quoc, och sedan ta oss till Sihanoukville. Måste vi ta båten tillbaka till Hai Thien/Rach Gia när man väl är på Phu Quoc eller kan man ta båt till Sihanoukville och lösa visum där? Mvh sandra
Av Hille2
4 mars 2013 08:59
Nej, man måste lösa visum vid gränsen alternativt att man beställer ett via internet(har inte länken just nu men den går säkert att hitta om man googlar). Men man måste ändå passera en gränskontroll. Om man ska direkt till Kambodja så är det Ha Tien man ska åka till när man åker från Phu Quoc. Och nej, man kan inte åka båt hela vägen.