Resa till kroatien - några bra tips?

25 juni 2013 13:09
Visningar: 2963
Hejsan!
Jag och min sambo tänkte resa till kroatien via en sista minuten resa i juli.

Dock har varken han eller jag varit där tidigare. Det jag undrar över är vart man kan åka om man vill ha det ganska lugnt (dvs inga party ställen osv).
Det får ju finnas pubar osv, men då menar jag inte som på "rena" party orter tex sunny beach eller koss.
Gärna fina stränder och bra restauranger.

Hur är för övrigt maten i kroatien? Jag har hört mycket positivt om det. Hur är priserna m.m?

Tacksam för alla tips =)
25 juni 2013 22:06
Kan rekommendera den lilla byn Vrsar i norra Kroatien. Otroligt mysig liten ort med vacker hamn och trevliga restauranger. Har åkt hit nästan varje sommar sedan jag var 13, nu är jag 26 och uppskattar fortfarande Vrsar lika mycket.

På dagarna ligger man vid havet och tittar på alla lyxiga båtar som kör in i hamnen.

På kvällarna lever Vrsar upp med restauranger, pubar, båtar och små marknader vid hamnen.

Vill man ge sig ut på upptäcktsfärder så har du bla den mäktiga Postojnagrottan (slovenien) inom några timmars bilfärd.

Vrsar ligger även vid Medelhavets ända fjord (Limfjorden)

I Kroatien är det ganska ovanligt med sandstränder (iaf i norra delarna där jag har vistats). Det är väll mest betongfundament som man ligger på så en madrass är att rekommendera.

Jag tycker att maten är fantastisk även om jag har haft oturen att bli magsjuk vid något tillfälle, priserna i Vrsar är väll något lägre än vad i de populäraste turistorterna.

Jag vet faktiskt inte om charterbolagen har resor till Vrsar då vi bilar ner varje sommar och det trivs iaf jag väldigt bra med. Så ni tid så rekommenderar jag verkligen att ni tar bilen ner, förhöjer semesterkänslan enormt enligt min mening, man hittar sina egna guldkorn.

Detta är iaf mitt tips, kanske inte alls är något för er men jag älskar det =)

Ha det fint!

//Essansson
Av Desires
25 juni 2013 22:53
Hej!
Det låter ju mysigt med Vrsar, där har vi aldrig varit! Jag har skrivit mycket om Kroatien i detta forum och det är fortfarande det europeiska land som jag får mest frågor om till min resehemsida www.desires.se.
Så om du vill kan du söka på Kroatien här uppe på Reseguiden, du kommer då få upp massor med Kroatientips från mig och andra.

Vill ändå nämna några av mina favoriter - igen! Vi har ej varit i de norra delarna men mycket i övärlden utanför Split, där vår favorit blivit den lugna och rofyllda lilla fiskebyn Komiza på ön Vis, den ligger längst ut i Adriatiska havet och är väldigt fin, du landar i Vis där du också kan stanna några dagar, sedan ligger fiskebyn Komiza 25 min med bil därifrån. Här kan du läsa mer om Komiza och ön Vis http://www.desires.se/#post167

Andra fina öar är Hvar (både den lite mer populära orten Hvar och den äldsta staden där Stari Grad är fina). Även Jelsa ska vara en trevlig ort där. Men Hvar är den största och mest välkända, en del tycker att den är överskattad men jag tycker att Hvar stad är en väldigt vacker välbevarad medeltidsstad m mängder av fina badmöjligheter (men EJ sandstränder), timjandoftande ängar, trånga gränder, mängder med mysiga restauranger, cafeer och även diskotek för de unga. Det finns mer för unga i staden Hvar, men man kan även få det lite lugnare om man bor i utkanten av stan, vid Kristni Rat t ex. Hvar kan du se många foton från o läsa om här http://www.desires.se/#post10

Här äter du mest grillad fisk, skaldjur med pasta, chevapcici (köttfärsbiffar med ajvar), pizza, pasta mm.
Prisläget är lite olika beroende på var du är, Hvar stad på ön Hvar är nog dyrast, lilla fiskebyn Komiza tillhör nog de billigare, men det beror ju alltid på vilka restauranger etc du besöker.
VI bor alltid i fina privata lägenheter i Kroatien, och de är billigast i maj, juni och september. Undvik gärna juli (i alla fall på Hvar, där är det knökat då) Jag tycker det är mysigast i just maj, juni och helst september.

Jag nämner här bara två olika öar, även Korcula, Brac (med stranden Zlatni Rat), och staden Omiz 3 mil öder om Split på fastlandet är mysigt intill Cetinaflodens mynning med bergen bakom, där finns t o m sandstränder i den lilla orten. Omiz är den enda stad jag besökt som tillhör Makarska, så därom kan jag ej ge mer info.

Du får jättegärna höra av dig till mig om du är mer intresserad av något av dessa områden.
Av Roine44
3 juli 2013 18:34
Prova Vrsar i norra Kroatien en mycket lugn plats men ändå finns där allt. Har själv bott på Petalon i Vrsar och kan bara tala gott om det. Ca 1 mil längre norrut ligger Porec men där är det betydligt mera turister och hålligång. Sandstränder i Kroatien är inte så lätta att hitta men vattnet är fantastiskt fint precis hur klart som helst.
3 juli 2013 19:22
Vi tyckte väldigt mycket om Kroatien (vi var där 2011). Vi flög till Zadar med Ryan Air, bodde i en lyxig lägenhet i utkanten av Zadar (i Diklo) som vi fick till bra pris (http://www.booking.com/hotel/hr/villa-zana.en.html). Ägaren förbokade taxi till oss som stod och väntade på flyplatsen då vi landade.

Maten var underbar, har aldrig ätit så bra på någon resa tidigare! Prisnivån var bra för oss svenskar :)

Vi hade en liten strand nära vår lägenhet och två dagar hyrde vi bil och såg oss omkring.

När vi pratar om vår Kroatienresa så är det maten vi diskuterar mest, vi är en matintresserad familj och den gjorde verkligen intryck.

Trevlig resa!