Oystercard/Travelcard... lite hjälp?

Av Jonnans
6 mars 2012 08:27
Visningar: 7936
Hej på er.
Jag och två vänner ska resa till London en vecka (3:e till 10:e) i april i år, och jag sitter nu och försöker få någon rätsida på Oyster Card-djungeln.
Det är inte första gången jag är i London, men det är första gången jag behöver ordna transport för mig själv. ;)

Sist jag åkte hade jag ett travelcard som fungerade bra. Som jag förstod det så går det alltså att åka hur mycket man vill varje dag på ett sådant? Problemet är att när jag försöker beställa ett finns det vara för 3:e till 9:e. Och det känns lite bökigt att stå där på morgonen till avresedagen med pick och pack och behöva köpa en ny biljett (vi behöver ta tunnelbana för att ta oss till platsen där transfern finns).

Så jag funderade på Pay as you go, men då undrar jag istället hur mycket man behöver ladda ett kort. Det är en vecka, och vi kommer vara ute och fara runt väldigt mycket.

Sist undrar jag hur länge pengarna ligger kvar på ett Pay As You Go card? Om jag laddar det med £10 och bara åker för £9, då sparas det sista pundet eller hur? Men hur länge? Chansen är stor att vi åker tillbaka till London, men chansen är också stor att det inte är förrän nästa år...

Skulle vara enormt tacksam om ni ville hjälpa mig. :)
Mvh
Jonna
Av Ellinor
6 mars 2012 09:49
Hej,
Det kan vara lite snårigt i Oystercard-djungeln. Det finns veckokort (7 dagar) och då får du åka så mycket du vill inom de zoner du köper (exempelvis 1-2). Vad du kan göra är att ladda på pay as you go bara för din sista dag. Tror det minsta beloppet är 5 pund och det kan du göra i förväg (välj bara "top up pay as you go" i maskinen). När veckoladdningen är slut går det automatiskt över på din pengapott om du har en sådan. Mig veterligen finns ingen spärr på hur länge du kan ha pengarna på kortet, men det kanske är bra att dubbelkolla med någon i en biljettlucka om du vill veta.

Mer om priser här: http://www.tfl.gov.uk/tickets/14416.aspx

Kartor med zoner för kollektivtrafiken: http://www.tfl.gov.uk/gettingaround/14091.aspx

Ha det så trevligt i London!
Vänliga hälsningar,
Ellinor
Av Jonnans
6 mars 2012 09:53
Tack för svar!
Läste förut att ett travelcard över tre (eller hur många det nu var) dagar så hamnar det på ett Oyster Card. Kan jag skaffa ett 7 dagar travelcard och sen lägga på fem pund på SAMMA Oyster?
Av Jonnans
6 mars 2012 10:02
Hur långt och hur länge klarar man sig på fem pund på ett kort?
6 mars 2012 11:54
Om du inte har ett Oyster redan så kostar det 5 pund bara för kortet. Detta får du dock tillbaka om du lämnar tillbaka kortet.

Det finns antingen 1 dagars Travelcards eller 7 dagars så jag antar att det bästa för dig om ni ska resa mycket och vet vilka zoner ni ska röra er igenom är att köpa ett 7-dagars + ett 1-dagars Travelcard och strunta i Oyster.

Om ni har Oysterkort och bara har Pay-As-You-Go så blir kostnaden per dag aldrig mer än vad ett 1 day travelcard skulle kosta.
Av Deni_d1
14 mars 2012 19:08
Få långa tråden här!
Jag ska till London nästa månad också, jag tar flyget Nyköping-London Gatwick, så det jag undrade över var om det nu finns ett kort som jag kan betala all resande inom London med? Jag fick för mig att man inte kan betala med oyster card resan från gatwick till London Victoria Station, stämmer det?? Vore smidigt att ha ett o samma kort ju!
Skulle vara snällt av Er om jag skulle få lite hjälp här/Adem
14 mars 2012 19:31
Citerat från ellinor:
Mig veterligen finns ingen spärr på hur länge du kan ha pengarna på kortet, men det kanske är bra att dubbelkolla med någon i en biljettlucka om du vill veta.

Mer om priser här: http://www.tfl.gov.uk/tickets/14416.aspx
som sagt :
Citerat från nisse2ears:

"The credit on your Oyster card never expires. It stays there until you use it."
Av Maine
18 aug. 2012 13:24
Även jag ska åka till London inom kort. Undrar också över det här med Oyster Card och Travelcard. Vi ska vara där från tisdag till fredag. Dvs, 4 dagar. Vi förväntas åka en hel del inom det centrala London, möjligtvis någon enstaka tur utanför.

Vilket tror ni blir billigast möjligast då? Travelcard VS. Oyster card?
Av Asok
20 aug. 2012 12:26
Jag rekommenderar helt klart Oyster Card. Det finns ingen spärr på kortet så man kan använda det när som och även låna ut det om man har kompisar som skall över nån gång.
20 aug. 2012 18:12
Hur länge 5 pund laddad på ett Oyster Card(kostar 5p) räcker beror på hur mycket du åker. En resa med tunnelbana kostar 2pund och kostanden är per resa. Billigare att åka bus än tunnelbanan.

/R