Storbritanniens höjdpunkter

Linae
Reseguiden, besökt 38 länder

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Storbritannien är så mycket mer än bara England och London, även om det är hit de flesta svenskar reser. Förutom England så består riket av Skottland, Wales och Nordirland. Här har vi samlat ihop alla våra favoriter, vilken är din?
Publicerad 1 april 2016

De flesta turister som besöker Storbritannien åker till London eller några av de andra storstäderna i England för att shoppa, klubba eller se någon bra konsert eller fotbollsmatch. Vi tycker det är synd att vi svenskar missar så många fantastiska platser, som i vissa fall, ligger endast ett stenkast från Londons pulserande innerstad. Lägg till någon natt på din weekendresa, hyr en bil och ge dig ut på landsbygden och låt dig överraskas av alla vackra sandstränder, mysiga lokala pubar och häftiga naturupplevelser. Här ger vi dig Storbritanniens höjdpunkter.

Hitta din favoritstrand

Det är få som känner till att Storbritannien erbjuder stränder med svajande palmer, tropiska växter och medelhavsatmosfär. Den Engelska Rivieran lockar med orter och öar som Torqay, Paignton, Brixham och Babbacombe. Andra sköna strandorter är Isle of Wight, Brighton och Bournemouth & Poole. Här bjuds du på allt från gyllene sandstränder och färska skaldjur till piratgrottor och dinosauriefossiler. Isle of Wight som är Englands största ö kan skryta med gröna ängar och 13 sandstränder. I välkända Brighton och i de sammanväxta orterna Bournemouth & Poole kan du, förutom att bada, även shoppa och gå på festivaler. Cornwall är ett annat vackert strandområde du inte bör missa i England. Här kan du välja och vraka bland över 300 stränder, surfa på alla sätt och vis och njuta i vattnet som är otroligt klart. Att Skottland har några av världens vackraste stränder kan kanske vara svårt att tro. Besök stränder som Achnahaird Beach, Coldingham Sands Beach och Sandwood Bay Beach. Många menar att den sistnämnda är en av de vackraste i världen, dessutom får du ofta stranden helt för dig själv. Befinner du dig i Nordirland kan du sola, bada och surfa vid stränder som Portstewart Strand, White Park Bay, Murlough Nature Reserve och den orörda pärlan Kearney. Samtliga har gott om plats, även under högsäsong. Wales kustlinje är inte fy skam den heller, här ligger några av Storbritanniens vackraste stränder, som till exempel Rhossili, Barafundle och Tenby.

Shop til´you drop

Shopping, shopping och åter shopping. Storbritannien, och framför allt London, är ett mode-mekka utan dess like. Här kan du gå all in i allt från exklusiva märkesbutiker som Paul Smith och Stella Mc Cartney till hippa vintagebutiker som Beyond Retro. Shoppa loss på välkända Oxford Street och Harrods, eller upptäck mindre butiker och kaféer på gator som Northcote Road och Battersea Park Road. Utanför stadskärnan hittar du även bra outlets som till exempel Mulberry Factory Shop och Clarks Village. Städer som till exempel Liverpool erbjuder också shopping av hög kvalitet – Liverpool ONE är ett stort shoppingdistrikt som inkluderar fyra hela gator. Här finns fler än 160 butiker som till exempel den enda Beauty Bazaar Harvey Nichols i landet. För dig som gillar märken som Armani Exchange, MAC och Hugo Boss passar shoppingcentret Metquarter perfekt. Cardiff, Wales, har fullkomligt exploderat på senare år och erbjuder nu shopping i världsklass. Här finns allt från stora köpcenter som St David's Shopping Centre till färgglada marknader som Abergavenny Market. På de lokala marknaderna kan du köpa såväl närproducerat kött och grönsaker, som musikinstrument. Skottlands shopping-mekka hittar du i Glasgow's Style Mile - här finns de flesta bra butikerna samlade, allt från stora köpcenter till oberoende boutiquer och trendiga designbutiker. Även Edinburgh har ett fantastiskt shopping-utbud, med något för alla smaker, stilar och plånböcker.

Njut av sport

Sportfånen kommer stortrivas i Storbritannien, här finns gott om sportevenemang att välja mellan och den sportintresserade lokalbefolkningen brinner minst sagt för sina lag och allt runt omkring. Det är omöjligt att prata om Storbitannien och sport utan att nämna fotboll. Premier League är världens största fotbollsliga och når ut till hela 4,8 miljarder människor över hela jordklotet. Upplev den sköna stämningen, innan, under och efter en fotbollsmatch med bland andra Arsenal, Liverpool och Manchester United. Golf är en annan stor sport, framför allt i Skottland. Här kan du spela på vackra och historiska banor som Old Course St Andrews och Gleneagles. På den sistnämnda hölls den prestigefyllda turneringen Ryder Cup 2014. Föredrar du tennis lär du inte bli besviken, här hålls den stora tennisturneringen Wimbledon varje sommar. Njut av tennis i världsklass när några av världens bästa tennisspelare gör upp. Första turneringen spelades redan 1877. Besöker du Nordirland kan du skrika dig hes på matcher i såväl rugby och cricket som basket och gaelic games. Rugby och cricket är stora sporter i hela Storbritannien och här tar man matcherna på blodigt allvar, under Rugby World Cup, som hålls var fjärde år, stannar stora delar av Storbritannien upp.

Känt från film och TV

Många av världens största och mest kända filmer och tv-program utspelar sig just i Storbritannien. Det som är häftigt med det är att du faktiskt kan besöka många av inspelningsplatserna. Vad sägs om att leva i Harry Potter-filmerna och besöka platser som Glenfinnan Viaduct i Skottland, Alnwick Castle i nordöstra England och plattform 9 ¾ där Hogwart Express avgår ifrån? Är du ett fan av James Bond-filmerna finns massor av platser att besöka. Några exempel är The National Motor Museum i södra England där du hittar den största samlingen av Bond-bilar i hela världen. I centrala London ligger det riktiga huvudkontoret för MI6 ,som syns i både “GoldenEye” och “Världen räcker inte till”. Den välkända filmen “Braveheart” utspelar sig bland annat på en av världens vackraste platser, Glencoe i Skottland. Här bjuds du på makalösa naturupplevelser. Andra filmer som är värda att uppmärksamma är Love Actually, The Queen, Robin Hood, Paddington, Notting Hill och Bridget Jones. Känner du dig mer hemma bland tv-serier kanske namn som Downton Abbey, Game of Thrones och Mr Selfridge känns bekanta?

Naturupplevelser & Landsbygd

Storbritannien är hem till 15 spektakulära nationalparker – besök Dartmoor National Park, vars vilda landskap finns med i Sherlock Holmes äventyr “ Hound of the Baskervilles”. Vill du hellre vandra i höga fjäll kan du bestiga Englands och Wales högsta berg, Snowdonia. För dig som vill gå all in på vandring och berg passar Skottland utmärkt, då det är landet med flest berg i Storbritannien. Välj mellan omåden som The Highlands och The Southern Uplands. Storbritanniens högsta toppar, som till exempel Ben Nevis hittar du här. I England är ett besök till Shakespeare´s födelseplats i Stratford-on-Avon ett måste. I samma område finner du även Anne Hathaway's Cottage & Gardens, huset där Shakespeare´s fru växte upp. Här råder en trollbindande stämning inramad av vackra blommor. I Storbritannien finns massor av parker och trädgårdar, perfekta för paret som vill ha romantik eller barnsbenen som vill ha spring. Några av de mest kända är Hidcote Manor Garden, Hyde Park och Eden Project. Den senare är något utöver det vanliga och här hittar du allt från världens största inomhus-regnskog till skulpturer och ett gigantiskt bi. Cornwall som Eden ligger i är ett vackert område som erbjuder bland annat makalösa stränder, surfskolor och vandringsleder. Cornwalls höjdpunkter är, förutom Eden Project, St Michael's Mount, the Lost Gardens of Heligan, Minack Theatre, Tate St Ives, Land's End och Tintagel Castle. Är du ett fan av Robin Hood-filmerna bör du bege dig till Sherwood Forest Country Park, hem till bland annat 900 historiska ekar. Delfiner och valar har du stor chans att få uppleva i skottska Moray Firth, vid Chanonry Point. Ser du dem inte här kan du följa med på en wildlife cruise och se de vackra djuren på nära håll. Storbritanniens landsbygd är otroligt idyllisk med sina fina stenhus och lokala små pubar. Hyr en bil, ta med en karta och åk sedan på en minnesvärd roadtrip genom landsbygden tillsammans med någon du tycker om.

Läs mer om allt du kan uppleva i Storbritannien på Visit Britains hemsida.

I Reseguidens sökmotor hittar du din resa till Storbritannien:
- Flyg till Storbritannien
- Hotell i Storbritannien
- Hyrbil i Storbritannien


Flyg till Storbritannien



Hotell i Storbritannien