Ötips södra Thailand med barn

16 aug. 2017 07:12
Visningar: 296
Hej!

Jag ska åka med min familj, 2 vuxna och 2 barn 3 och 6 år till Södra Thailand vintern 2018/19. Vi ska vara där ca 1 månad och har tänkt oss att bo på 2 öar med kortare mellanlandningar mellan.
Tar gärna emot era ötips.

Tänker 10 dagar/ö. Den ena enkel med bad och ta det lugnt, den andra med lite mer aktiviteter, mellanbudgett.
Vi har varit i Thailand förut, Coral och Koh Lanta.
Kikar lite på Koh Mook, Koh Lipe, Koh Jum, Koh Kradan. När det gäller Koh Lipe har jag läst så olika saker, några är extremt positiva medan andra är extremt negativa och beskriver ön som överexploaterad och nedskräpad, förvirrad😬.

Tacksam för råd och tips!
/Johan
Av Ischaaa
17 aug. 2017 12:02
Jag älskade Koh Lipe! Finaste vattnet i Thailand 😌
17 aug. 2017 13:21
Kul att höra. När var du där?
Har du nåt hotelltips?
22 aug. 2017 07:54
Det låter som om Koh Bulon och Koh Lipe är öarna för er! Koh Bulon är en lugn och fin ö. Där bor ni på Koh Bulone Beach resort eller Pansand resort. På förstnämnda, där jag själv bott, har de tre beachfront bungalows för familjer. Från deras verandor har du full koll på barnen som kan leka på den barnvänliga stranden. Suveränt! På Koh Bulon kan man promenera runt på öns fina gångstråk, se på växter, gummiplantager och kanske lite djur. Ni kommer säkert stöta på de stora varanödlorna, de är häftiga! Det går också att ge sig in på de vildvuxna "nature trails" som finns, men de är kanske inte lämpliga för så små barn. Ni måste boka boende i god tid om ni vill bo på någon av resorterna jag nämnde, speciellt om ni ska ha beachfront/familjebungalows. Som kontrast till Koh Bulon, som är mer genuin och stillsam, bor ni på Koh Lipe. Det är en fantastiskt fin ö, stränderna och havet är amazing, men är till skillnad från Koh Bulon väldigt utbyggd med mycket turister på liten yta. Jag tycker ändå att det är småskaligt jämfört med andra stora turistmål i Thailand. Fördelen är det stora utbudet av olika boenden, restauranger, affärer och möjligheten till olika utflykter. Det finns flera olika stränder på ön och vill man ha det väldigt lugnt, så väljer man helt enkelt en sådan strand. Av de två stora stränderna, Pattaya och Sunrise, rekommenderas förstnämnda med tanke på era små barn. Det finns möjlighet att åka på olika båtturer till de fantastiska öarna runt Koh Lipe, ni är ju fyra personer och kan hyra egen longtail med förare. Vill ni ha lite extra spänning kan ni åka till Koh Rawi eller Koh Adang i närheten och tälta nån natt. De som är negativa till Koh Lipe är nog främst de som varit där "back in the days" och nu kräks på utbyggnaden. Alternativt att de hade orealistiska förväntningar om en Robinson Kruse-ö. Jag tror ni skulle trivas fantastiskt bra på bägge öarna!
Av Ischaaa
22 aug. 2017 08:39
Jag va på Koh Bulon två nätter i januari och jag tycker inte det va så fantastiskt som Analeina beskriver... Liten ö, fåtal restauranger, vi blev uttråkade väldigt fort. Du skriver att ni tänker 10 dagar/ö - om jag hade varit på Bulon i 10 dagar hade jag blivit galen! Två nätter va max o det är en bit att åka så det bör ni tänka över :)
Såklart att man har olika upplevelser men det är min och mitt resesällskap upplevelse om Bulon!
22 aug. 2017 08:49
Det är precis som Ischaa skriver väldigt olika vad man tycker :) Jag föreslog Koh Bulon med tanke på att ni vill ha en ö "enkel med och ta det lugnt". Men en bit att åka? Från Pak Bara på fastlandet till Koh Bulon tar det bara 1-1,5 tim och ytterligare 1 timme längre bort ligger Koh Lipe. På så vis är väl Koh Bulon en perfekt kombo med Koh Lipe...
22 aug. 2017 08:54
Tack för tipsen Analeina!

Nej faktum är att vi blivit avrådda från att åka till Thailand över huvud taget för att det har blivit överexploaterat, skräpigt och skitigt. Rådet avslutades med meningen: Inte alls som "back in the days". :)
Såklart är det inte vad det en gång varit. Men för en familj som bara söker lite sol och bad i annan form än charter har jag svårt att hitta nåt bättre och mer prisvärt alternativ.
Ischaaa, jag blir inte heller speciellt imponerad av de bilder/filmer jag sett från Bulon. Såg en film ett dansk par lagt ut där boendet såg väldigt risigt ut och stränderna såg ut att vara väldigt steniga. Medan andra beskriver det som en paradisö.
Har även börjat snegla på Koh Bilong, nån som känner till det?
22 aug. 2017 09:16
Jag besökte Thailand första gången 1993 och har varit där flera gånger sen dess. Självklart har turismen växt, men thailändarna har också blivit bra på det! Jag har tre barn, begränsat med tid och tycker det är toppen hur smidigt man kan resa runt i Thailand! Det går alltid att lita på att det funkar och dessutom i hyfsat utlovad tid. Det är inte för intet som så många väljer just Thailand :)