Nationalrätten i Holland?

20 feb. 2012 18:51
Visningar: 12279
Jag undrar vilken som är Holland nationalrätt som man måste äta när man är där?

På varje resa som jag har varit på har jag ätit någon form av nationalrätt och nu ska jag åka till Amsterdam. Jag vill inte bryta mitt mönster så därför är jag tacksam för svar!
20 feb. 2012 20:24
Har ett par holländska kompiar och de bjuder ofta på t.ex. stamppot eller hutspot med korv (ofta soppa som förrätt), som snabbmat äter de ofta t.ex. frikandel, kroket eller bitterbal (inte mina favoriter), olika typer av pannkakor eller pommes med majonäs. På smögås har de ofta strössel som pålägg och till fikat gillar jag stroopwafel. Gillar du lakrits kan du testa deras drop i olika varianter.
Vet inte om något av detta kan ses som den absoluta nationalrätten men det verkar vanligt i alla fall :)
Trevlig resa!
20 feb. 2012 21:04
Tack för era svar :)
Då får jag väll våga mig på att smaka något av det som ni skrev!
20 feb. 2012 21:21
Haha! Jag minns strössel på mackan! Jag var där för 20 år sen och det var strössel som gällde.

Men sedan skulle jag väl vilja säga Rijstaffel - det är egentligen indonesiska smårätter men det är ju så typiskt för Nederländerna! De har adopterat rätten från sina många indonesiska immigranter.

Om du nu inte tycker det är en regelrätt holländsk rätt så kan du ju testa den en kväll när du är sugen på nåt gott bara :)
20 feb. 2012 22:35
Håller med alla ovanstående från mina 4,5 som boende där... och glöm inte pindasaus, jordnötsås alltså till pommes friten. Poffertjes, småplättar med smör o florsocker är gott oxå. När man frågade vad det blir för mat, så fick man ofta svaret vilken grönsak som serverades, t.ex blomkål... o sen nämnde man köttet.. ska du göra som en äkta holländare, drick inte till maten, utan före eller efter... har aldrig fattat vitsen med det..
22 apr. 2014 21:03
Jobbade några månader i Utrecht för många år sedan. Lunchrätten framför alla var Uitsmijter