Amsterdam för nybörjare

Khaki
Reseguiden, besökt 25 länder

Foto: Shutterstock
Amsterdam är en av de bästa platserna för en storstadsweekend. Det finns gott om hotellrum, allt ligger inom bekvämt avstånd och det finns aktiviteter för alla. Här har vi samlat våra bästa restips till en guide om Amsterdam.
Publicerad 21 december 2022

Amsterdam är huvudstad i Nederländerna och ligger i västra delen av landet. Storstadsområdet har mer än två miljoner invånare varav de flesta bor i förorterna. Alla sevärdheter och hotell är ovanligt tätt samlade i Amsterdam och finns i en halvcirkel söder om centralstationen.

Ta en rundtur med båt

Det bästa sättet att lära känna Amsterdam är att ta en båttur på kanalerna. Det finns dussintals olika varianter i olika prisklasser. Till vissa kan du köpa en 24- eller 48-timmarsbiljett och sedan åka hur mycket du vill mellan sevärdheterna.

Eftersom sevärdheterna nästan aldrig ligger mer än någon kilometer från centrum så är promenader ett perfekt sätt ta sig runt.
Ett nätverk med spårvagnar täcker även hela centrum. Du betalar med magnetkort som finns att köpa för både 24-, 48 och 72 timmar, kostar omkring sju euro/dygn. Taxi är dyrt med en startavgift på sju euro (priset inkluderar de första två kilometrarna).

Hotellen är dyrast på sommaren

Hotellpriserna i Amsterdam varierar mycket beroende på säsong och är som dyrast under sommarmånaderna. De flesta hotell ligger centralt innanför kanalerna eller kring Museumplein. En bädd på ett vandrarhem kostar omkring 200 kronor och ett tvåstjärnigt dubbelrum omkring 500 kronor. Du bör kolla på en karta var hotellet ligger innan du bokar - annars finns det en risk att du bor mitt i sexkvarteren runt kyrkan Oude kerk.

Kolla in kanalerna

Det mest sevärda i Amsterdam är själva staden – här finns mer än 6 000 historiska byggnader. Systemet med kanaler skapades på 1600-talet och är i dag skyddat som världsarv.

Testa ett museum-maraton

Varför inte köra ett museum-maraton när du är i en av de museums-tätaste städerna i världen? Kortet Museumkaart kostar ca 60 euro och ger dig gratis inträde till över 400 museer i Nederländerna under ett helt år. Ett av de mest kända museerna är Anne Frank House vid Prinsengracht.
Runt torget Museumplein finns både Rijksmuseum (med tavlor av Rembrandt och Vermeer), Diamant Musem, Van Gogh Museum och Stedelijk Museum (modern konst). Det finns också flera sevärda museer i stadsdelen Plantage öster om centrum. Här finns Hermitage, Rembrandt House, Zoologiska museet och ett motståndsmuseum.

Här har våra laster blivit sevärdheter

I Amsterdam har de flesta av människans laster blivit sevärdheter. På flera bryggerier kan du göra rundturer, bland annat Brouwerij 't IJ (gratis vissa dagar) och Heineken Experience (ca 15 euro).
Många besöker sexkvarteren ”De Wallen” vid Oude kirk i centrum för att se fönstren där de prostituerade visar upp sig. Vissa kaféer med laglig haschrökning har så många utländska besökare att myndigheterna vill förbjuda turister från alla ”coffee shops”.

Europas största marknad

Albert Cuyp-marknaden har 300 marknadsstånd vilket gör den till största i Europa. Här kan du köpa allt från färsk frukt och kläder till elektronik och exotiska kryddor. Var beredd på att det är trångt och risk för ficktjuvar. De perfekta souvenirerna du kan köpa i Amsterdam är blomsterlökar. Testa bland annat den flytande blomstermarknaden Bloemenmarkt vid Singel-kanalen.

Prova maträtter från hela världen

Under flera hundra år hade Holland kolonier över hela världen. Det avspeglar sig i dag i matkulturen och du kan äta mat från hela världen i Amsterdam. Det mest holländska du kan äta är ”bitterballen” (friterade köttbullar som serveras med senap), ”broodje haring” (sillmacka) och ”vlaamse frite” (pommes frites med majonnäs).
Du kan också testa ”komijn”-ost (kummin) eller ”oud”-ost (smakar som italiensk parmesanost).

Hitta rätt bland kanalerna

Det finns så många historiska byggnader och kanaler i centrala Amsterdam att det är lätt att gå vilse. Men det finns ett bra knep för att hitta bland kanalerna. De tre stora kanalringarna (med början från centrum) heter Herengracht, Keizersgracht och Prinsengracht. Lär dig initialerna HKP så är det lätt att hitta tillbaka till centrum.

Så tar du dig hit

Kolla din hotellbokning innan du reser - vissa hotell erbjuder gratis minibuss från flygplatsen. Du landar på flygplatsen Amsterdam Airport Schiphol ungefär en mil sydost om centrum. Direkt under flygplatsen ligger en tågstation där det går direkttåg till Amsterdams centralstation. Bor du i sydvästra delen av centrum så är lokalbussen ett bra alternativ, den stora stationen ligger på Harnixstraat. Om du har mycket bagage kan du ta en taxi.

Planera din resa till Amsterdam på Reseguiden

Weekendresor till Amsterdam
Flyg till Amsterdam
Läs mer tips & guider om Amsterdam

Mer Amsterdam

Weekend i Amsterdam