Mount Everest base camp - chola pass - gokyo lake

Av Nikitas
12 jan. 2016 07:12
Visningar: 222
Hej! :)
Åker till Nepal runt den 22 april för andra året i rad och tänkte gå Mount Everest base camp - chola pass - gokyo lake... Nån som är sugen på att hänga med? :)
Av Simonn
13 jan. 2016 19:29
Har varit småsugen på att dra till Nepal och göra just det som du skulle. Har dock ingen större koll. Vad behöver man veta? Hur bokade du?
Av Nikitas
13 jan. 2016 19:56
Det viktiga om du frågar mig är rätt skor, kläder och mentalitet det viktigaste! Jag gillar äventyr och frihet så jag åkte under min första resa till Nepal då jag vandrade till mount Everest basecamp själv utan organiserad guide eller bärare! Det funkade utmärkt, onödigt och dyrt om du frågar mig... Jag bokade endast en tur och retur billjet till Kathmandu, senast jag va där så slog jordbävningen till när jag va uppe på berget men det är en annan historia :).

Svårt och säga exakt vad man ska tänka på... Vad undrar du?
Av Simonn
14 jan. 2016 17:23
Okej. Ungefär hur kallt blir det på vandringen då? Så man vet ungefär vad man borde ha med för kläder på en sån resa. Är själv torsk på äventyr och har tidigare funderat på att nå toppen på Kilimanjaro men detta lockar också sjukt mycket. Hur åker du nu då? Kör du fortfarande utan guide och bärare? Och vad går en sån här resa på ungefär? Låter iallafall jäkligt häftigt, är din bild tagen från din förra resa till Mount Everest?

Det vore jävligt häftigt och är sjukt sugen på att dra jag med. En upplevelse för livet ju.
Av Nikitas
15 jan. 2016 08:31
Det kan bli upp till -20 men samtidigt +15... Kylan känns inte så farlig då man rör sig väldigt mycket. Jag klär mig i merino ull underställ, fleece, dunn jacka och en vind jacka över. Har du detta så klarar dig bra! Sovsäck är det rekommenderat minst -10... Jag hade det och det vart svettigt! Så under -10 funkar också då man sover i understället.
Och det viktigaste är ett par riktigt ordentliga skor! Jag har ett par meidel Alaska som jag har haft sen 5 år tillbaka och dom har aldrig get mig problem.
Det är väldigt billigt att köpa saker i Kathmandu! Men jag personligen skulle ilf rekommendera att köpa ett par skor och kanske dunn jacka hemma ilf... Då man inte kan vara säker på kvalitén i Kathmandu. Å

Fortfarande ingen guide eller bärare, man träffar så mycket folk på vägen och alla är extremt snälla och trevliga så allt löser sig ändå. Onödiga pengar som du ist kan lägga på det fattiga folket påvägen...
Jag åker troligen på en fredag och är framme lördag runt 16. Fixar alla dokument man behöver på söndag och flyger troligen till lukla på måndag tidigt på morgonen. Så börjar med två nätter i Kathmandu. :)
Denna resa kostar ca 5200kr flyg Sthlm - Kathmandu tur/retur.
Sedan inrikes flyg om man väljer att ta det till lukla tur och retur ca 3000kr, det är de dyra!
Sedan kostar det i snitt som mest uppe i berget ca 200kr per dag ink mat dryck och boende! I kqthmandu bor jag för 20kr per dag och äter för ca 10-15kr... Så det kan va väldigt billigt om man vill!

Min bild är tagen vid mount Everest, ca 20min gång till base camp :).
Av Dasola
18 jan. 2016 19:53
Hej grabbar :)
Nu har jag läst igenom er tråd och blivit sjukt sugen att kanske ändå hacka på och genomföra den vandringen i vår i stället för i oktober nu när det ändå finns någon som har redan varit där.
Tänkte fråga, hur långt har ni kommit med allt? Om ni nu bestämmer tänkte ni då boka allting ihop, aså typ flyg tor från Stockholm?

Sen kan det vara bra med en packlista från dig, Nikitas? :))) Typ hur stor ryggsäck? Vad för typ av dunjacka (tänkte om det skulle funka med en vanlig peack performance tjock dunjacka som man använder här hemma i -20? Vindjacka får jag väl googla på, men antar att något stort som täcker dunjackan? Hur många ull underställ ska man ha med sig? Hörde att man kan klara sig med en under hela vandringen, men frågan är om det stämmer (svettas ju enormt)? Jag har ett par Salomon Cosmic 4D 2 GTX skor , vad säger du om de? Kanske med någon tjock socka? Fler par handskar? Vad typ av byxor ska man ha? Ska man ha täckbyxor också? Det var allt jag kunde komma på än så länge. Tacksam för svar. Vore kul faktiskt och hänga med.

Är både Simon och Nikitas är från Stockholm? Vi kanske kan då höras ganska snart och prata igenom det? :)))
/Tanja
Av Nikitas
18 jan. 2016 20:09
Tja! :)
Fan va kul med fler intresserade! Kollar och svarar strax. :D
Av Nikitas
19 jan. 2016 08:30
Hej Tanja! :)
Jag har bokat tur och retur flyg från Sthlm, åker den 22 april och åker hem dem 8e maj.
Jag hade tidigare också tankar på oktober men hade läst att april ska vara bättre för att det är medel säsong med inte så mycket folk, bra med plats i stugorna på vägarna, grönt och bra väder. Och det stämde!
Så flyg är bokat för 5165kr, ska boka hotel/hostel i Kathmandu nu för 20kr per natt. Bode där föra året och har inget att klaga på.

En hel packlista kan jag skicka över senare, kommer att göra en check lista för mig själv, alltid bra så att man får med sig allt!
Jag har en 80L haglöfs ryggsäck https://www.xxl.se/haglofs-nejd-80-ryggsack/p/1112812_1_style som funkade bra, kanske lite stor.
En tunn dun jacka skulle jag rekomendera! Jag har en Svart med luva haglöfs http://m.addnature.com/haglofs-essens-ii-down-jacket-noble-blue-firefly-2gk-449215.html i sån model.
Ett underställ räcker! Jag tog med mig massa extra och det är bara onödig vikt. Denna resa är lite grisig! Jag hade samma underställ under hela resan, och duscha efter 10 dagar... Men det är charmen i det hela! ;) men rekommenderar merinoull underställ, luktar inte och torkar snabbt! Lite dyrt men värt det!
Min kompis köpte såna skor, riktigt snygga! Tydligen bekväma också! Se till att gå in i dom innan resa bara. Jag har ett par Meindel Alaska.
Jag skulle säga ett par tunna ull strumpor med ett par tjockare över. Jag hade bara ett par tunna merinoull strumpor. Men sockor borde man ilf ha med sig för kvällarna vid brasan i stugorna! :)
Ett par handskar är skönt efter ca 4000möh, kommer troligen att användas nån gång bara men bra att ha!
Byxor, nåt bekvämt! Jag har ett par rejäla Lundhags byxor http://m.addnature.com/lundhags-authentic-pant-black-900-423935.html men allt beror på hur mycket man vill betala. Gärna ett par vatten tåliga, mina är stretchbara vid rumpa och knän så det är en fördel.
Jag skulle inte ta med mig täckbyxor, tar mycket plats och klumpigt! Underställ, fleece och byxor vid kallar väder räcker för underdelen.
Detta jag har skrivit gäller för vädret i april när jag var där 2015! :)
Men i allmänhet, shorts för dom lägre höjderna då det kommer att bli varmt sedan varmare kläder för dom högre höjderna och kvällarna! Och solkräm... Såg några riktigt brända personer högst upp då solen är riktigt stark. Jag klarade mig som tur va utan solkräm då jag lekte "cool" med att jag är grek och behöver inte kräm...

Och ett tips är att ta med en bok eller nåt underhållande! Det är en riktigt vacker och fantastisk resa men efter 6-7 på kvällen när det är mörkt och kallt så kan det bli lite trist innan man ska sova...

Är du sugen så är det bara att hänga på!! :) så kan vi boka samma boende i Kathmandu också.
Jag bort i Stockholm ilf.

Fråga på om du undrar nåt mer!! :)
Mvh Nikitas
Av Simonn
22 jan. 2016 05:46
Citerat från Dasola:

Är både Simon och Nikitas är från Stockholm? Vi kanske kan då höras ganska snart och prata igenom det? :)))
/Tanja
Har bokat samma flyg som Nikitas. Alltså, den 22:a april från Arlanda, till den 8:e maj. Och han har bokat boende på hostel/hotel å.

Jag bor dock inte i Stockholm utan i Västerås. Citerade dig så du skulle se Nikitas svar iallafall.
Av Fannypj
22 jan. 2016 15:33
Hej!
Fick meddelande från Simon men skrev då att det nog var för sent för mig. Är dock väldigt intresserad av attr esa till Nepal och vore ju toppen att göra det utan att behöva åka med någon arrangör. Men skulle inte klara det på egen hand. Hur pass mycket tänker du/ni vandra per dag? Är rätt så van vandrare och springer en del så vill gärna få lite utmaning med. :)
Av Nikitas
22 jan. 2016 15:59
Hej!
Olika, allt från 4-8 timmar... Men pga den tunna luften vid högre höjder så blir det en utmaning. :)
Av Fannypj
22 jan. 2016 16:13
Okej, va bra! :) Skulle vara så kul att hänga med men är lite långt fram för mig. Å andra sidan ahr jag inget annat planerat än. Och går ju att kombinera med annat. Skulle det vara ok för er att mötas upp i Nepal och haka på därifrån?
Av Nikitas
22 jan. 2016 16:25
Självklart! :)
Vi landar i Nepal den 23e april. :)
Av Fannypj
22 jan. 2016 19:16
Ändrar mig igen.. ;) Tror jag vill åka med er om det är ok? Får hitta på nåt annat innan det helt enkelt. Med vilket bolag har ni bokat flyg? Hur bor ni, tält eller stuga? :)
Av Nikitas
22 jan. 2016 19:41
Det är helt okej! :)
Bokade genom momondo.se och tog det billigaste alt med ticnet.se på 5177kr jusst nu 22april - 8 maj :)
Små te stugor längst stigen påvägen upp till basecamp :)
22 jan. 2016 22:44
Detta låter oerhört lockande och väldigt mycket som min kopp te!

Jag reser till Asien på obestämd tid nu i början av Februari och resa från t.ex. Bangkok var oerhört billigt! Problemet är dock att jag endast planerat att resa med väldigt lätt packning men det går alltså att införskaffa det nödvändigaste på plats?

Det jag känner att jag skulle behöva är höga skor och en jacka då jag kommer ha med mig kläder så jag klarar mig i övrigt.
Av Nikitas
23 jan. 2016 07:58
Allt går att köpa i Kathmandu, allt ifrån äkta till fake! Ett par rejäla skor och tunn dunn jacka skulle jag rekomendera ilf :) går även att hyra saker på plats för en billig peng! :)
Av Fannypj
23 jan. 2016 14:03
Bokar man inrikesflyg på plats eller här i Sverige? Och vart flyger man då? :)
Av Nikitas
23 jan. 2016 14:27
Inrikes flyg bokas bättre på plats då man kan få det säkrare och billigare! :)
Man flyger från Kathmandu upp till lukla för att börja därifrån med vandringen till mount Everest basecamp :)
Av Fannypj
23 jan. 2016 18:27
Så man behöver "bara" boka flyg till Kathmandu här i Sverige och fixar resten på plats? Bokar man även boende på plats? Ursäkta för att jag bombarderar dig med frågor.. ;)
Av Fannypj
23 jan. 2016 18:31
En till fråga.. Åker ni hem den 8 maj eller kommer hem då. Tänkte om jag ska boka biljett så vill jag ju gärna åka samma som er :)
Av Nikitas
23 jan. 2016 18:51
Yes, endast flyg till Kathmandu och hostel som gäller två nätter i Kathmandu i början då det ofta blir fullt på det hostel som jag va på sist. :) resterande löser man på plats utan problem!! :)
Åker från Kathmandu runt 23 tiden den 8 och hemma måndag den 9e :)
Av Nikitas
24 jan. 2016 17:26
Tänk på att flyg billjeter kommer att höjas och att hostel som är tänkt kommer att bli fullt snart. :)