Mitt Bagage är borta...

Av Toeeny
9 mars 2011 18:33
Visningar: 7357
Tjena!
Finnair har tappat bort mitt Bagage, kom nyss hem efter en 4 veckors semester i Thailand utan bagage, inte någon höjdare. Vad händer nu? Vad ska jag göra? Det var kläder och annat för ca 15 000kr och en bärbar dator för 10 000kr i väskan. Kommer jag få någon ersättning?
Jag har anmält att det är försvunnet osv och fått ett world tracer nummer men det står bara att "searching bag continues" osv, alltså har dom ännu inte hittat mitt bagage och det checkade jag in den 10e Februari.

Någon som har varit med om detta och kan dela med sig utav lite erfarenheter?

Tacksam för hjälp :) !

Mvh Tony
9 mars 2011 20:24
Hej!

Jag har arbetat på flygplats.

Flygbolaget gör en sökning på ditt baggage. När baggaget är hittat skickas det till din närmste flygplats. Därifrån ringer flygplatspersonalen till dig och bestämmer tid som taxin kan lämna ditt baggage hemma hos dig.

Tommy
Av Toeeny
9 mars 2011 21:20
tack för svaret! okej, men vad händer om bagaget inte kommer fram? Det har gått 1 månad nu utan att de har hittat det, finns det någon specifik "period" tex att efter 2 månader så räknas bagaget som "förlorat" eller dyl. ?
Av Mpc
9 mars 2011 22:08
Då får du ut på försäkringen inte din utta deras
Av Toeeny
9 mars 2011 22:31
Okej, min hemförsäkring är inte resetäckande, men om det går via dom så är det grymt. Ska ringa dom imorgon och försöka förstå hur jag ska gå tillväga med allt detta!
Av Hkn
9 mars 2011 23:30
Tja, Toeeny...

trist att bagaget är ute och snurrar. Ha bara realistiska förväntningar på ersättningen. Förlorat bagage ersätts ofta med en fast summa per kg, eller högst 1,000 SDR (1 SDR = 10,03 SEK).

http://www.transportstyrelsen.se/Luftfart/Resenarsinformation/Passagerarnas-rattigheter/Ersattning-vid-skada-och-forsenat-bagage/

Om du har chansen att få ut mer, beror på om du har någon tilläggsförsäkring. Och jag tror, dessvärre, att dina chanser att få ut för en förlorad laptop är mycket små.
Eftersom jag ofta reser med jobbigt dyra kameror så har jag forskat lite (det vore ju skönt att slippa släpa på grejorna överallt), men bära själv är exakt vad man måste göra. Tyvärr. Om man nu inte vill teckna riktigt dyra specialförsäkringar.

Sorry to be the bringer of bad news,

:: hkn ::
12 mars 2011 19:14
Trist! Om du har en hemförsäkring med reseförsäkring så skulle jag anmäla det dit och försöka att få ut det på hemförsäkringen. Det blir ingen självrisk (om du har det på din försäkring), då det är flygbolaget som får stå för denna. Av egen erfarenhet, har blivit av med väskor 3 ggr, men alltid fått dem efter några dagar, så får man mer av hemförsäkringen, flygbolagen är rätt snåla.
13 mars 2011 13:17
Ett litet tips är att ha utskrivna bilder på sitt baggage med mått och fabrikat med sig när man ska anmäla det på flygplatsen. Jag har även dom bilderna mailade till mig själv på min webmail så räcker det med internet där man är.
13 mars 2011 14:13
Ja, har man ingen egen försäkring (som annars har tydliga villkor om vad som ersätts) så får man förlita sig på flygbolaget, det är troligen en fast summa i ersättning.
Ett tips kan vara att läsa flygbolagens råd om packning och att aldrig lägga värdesaker, mediciner, färdhandlingar, elektronik i incheckat bagage.
Själv har vi bara fått bagaget försenat, försäkringen via Visakortet ersatte inköp av nödvändiga varor (toalettartiklar och lite kläder).
Av Toeeny
16 mars 2011 09:01
Tack för svaren. Hittade en mall på Finnairs hemsida som man fyller i med varje föremål som låg i bagaget & föremålets värde. Skickar in den tillsammans med kvitton på de lite mer exklusiva sakerna och ser om man får något svar tillbaka!