Måsten i Dominikanska republiken?

11 okt. 2012 22:25
Visningar: 15309
Bokade nyss en resa till Dominikanska republiken. Verkar som ett underbart ställe. Har lite frågor jag vill få besvarade inför resan:

Hur är dykvattnet?
Finns det någon speciell naturupplevelse som måste upplevas (tex bergsvandring eller liknande)?
Är det sevärt i grannlandet Haiti?
Hur är maten?
Vilka "måsten" finns det i Dominikanska republiken?

Vore tacksam om mina funderingar kunde bli besvarade av någon som varit där =)
Av Linaf
13 okt. 2012 22:08
Hej!

Men vart i Dom. Rep ska ni då?

Och ang. Haiti så kan du nog glömma det. Det är inget lugn land, dit man åker som turist.

Själv ska jag till Punta Cana i januari. Ska bli underbart!
Lycka till med resan.
14 okt. 2012 09:21
Hej,

Ska till Puerto Plata. Hade gärna åkt till Haiti också när man ändå är på plats, men det får nog ske om läget stabiliserats.

Ser med tillförsikt fram emot denna resa hur som helst.
17 okt. 2012 11:39
Tycker du ska ta en heldag eller två till Samanahalvön och Las Terrenas. Inte alls lika påverkat av turism som flera andra ställen. Därifrån kan man även åka på valsafari. Har själv inte varit och sett valarna men har förstått att det ska vara en häftig upplevelse.

Om du bor i Puerto Plata är det heller inte långt till de berömda vattenfallen som bjuder på vandring av olika svårighetsgrader. Vad gäller dykvatten är jag osäker men Sosua kanske skulle vara något? Finns garanterat andra här som vet mer än jag men hoppas du har fått lite tips i alla fall :)

Du kommer få en fantastisk resa till detta underbara land!
Av Mannika
25 okt. 2012 10:48
Hej ska till puerto plata m son 10år, vet ni om det är lugnt och snorkla från stranden eller är där strömmar?
Annika
11 nov. 2012 20:49
Har sett att valutan är Pesos. Fungerar det att även handla med Euro eller Dollar?
26 jan. 2013 03:12
Då har man varit tre veckor i Dominikanska republiken. Mycket trevligt land får jag säga. Är fortfarande lite trött pga jetlagen,

Vi bodde all inclusive på Grand Paradise i Playa Dorada utanför Puerto Plata. Utflykter genomfördes till Santo Domingo, Santiago, Puerto Plata, Los Haitises, Samanáhalvön, Cayo Levantado och Isla Paraiso.

Det var första gången någonsin som vi bodde på all inclusive och vi blev positivt överraskade båda två. Dels var maten rätt okej (ska tilläggas att jag inte direkt är något fan av karibisk mat), men framförallt var det en enorm frihet att kunna kliva in på restaurangen utan att behöva någon servitörs uppmärksamhet för notan när man går därifrån. Eftersom vi åt relativt mycket på samma restaurang noterade vi att vissa servitörer var mer serviceinriktade än andra, något vi på slutet av resan såg till att belöna med dricks. Några fick stora belopp, andra fick småbelopp och vissa fick ingenting.

Hotellets städning var också otroligt bra. Lokalvårdarna fyllde ständigt på kylskåpet med källvatten och läskedrycker.

Förutom maten ingick även vissa aktiviteter i all inclusive. Hotellet hade anställt personer som underhöll turisterna med olika evenemang såsom karaoke, beachvolley, pingis osv. Många av evenemangen hade tävlingskaraktär där priser utdelades. Vi vann både kaffe och mörk rom.

Dykvattnet var helt okej. Inte lika bra som Röda havet, men betydligt bättre än Medelhavet. Även turen till nationalparken Los Haitises vill jag skarpt rekommendera - dels får man tillfälle att se äkta regnskog, dels finns även möjligheter att se grottmålningar. Mycket trevligt.

Vi var väldigt nöjda med alla utflykter.

Samtidigt som det fanns många positiva upplevelser fanns det också några minustecken. Exempelvis kryllade det av försäljare överallt, i synnerhet på stränderna, där de utmärkte sig med blå kläder märkta med försäljningsnummer och namnskyltar. Eftersom jag talar spanska frågade jag dem om de tillhörde något större företag (alla hade ju likadana kläder). Fick veta att de köper in sig hos ett större företag för att sälja sina produkter. Detta företag har i sin tur köpt in sig hos hotellet för att få vistas på deras strand. Därigenom blir det många mellanhänder, vilket gör att allt säljs till rejäla överpriser även efter prutning. Priserna varierar dessutom kraftigt mellan försäljarna. Så förhåller det sig även i affärerna, varför de sällan sätter upp prislappar. Vi noterade att butiker där det existerade prislappar också var de billigaste, varför vi handlade våra souvenirer där.

Vill även varna för att åka med taxibolagen som står utanför hotellen och erbjuder skjuts till närliggande orter; det är betydligt billigare att gå några hundra meter och ta en guagua (buss) än att åka med taxibolagen.

På det stora hela är jag väldigt nöjd med min vistelse i Dominikanska republiken. Tre veckor var perfekt för att både lära sig mer om landet, uppleva naturen och solbada. Talar du spanska får du ut ännu mer av resan. Jag rekommenderar landet till alla som vill komma bort från den kyliga nordiska vintern och ladda batterierna.