Publicerad 18 januari 2016

- Hej och välkomna till Paradiset! Ni ska åka med buss nummer fyra, den står där borta på parkeringen. Glöm inte välkomstmötet imorgon klockan nio, vi bjuder på en drink!
Charter när den är som bäst. Att bli bortskämd av reseledarna och låtsas att man aldrig kommer att komma tillbaka till jobbet hemma i iskalla Sverige. På bussen till hotellet sitter förväntansfulla och glada resenärer som längtat och sett fram emot resan en lång tid. En del kommer att ligga på stranden varje dag och bara samla på sig ny energi medan andra kommer åka på utflykter och lära känna landet som de besöker. Dominikanska Republiken tillfredsställer alla sorters resenärer. Paradisstränder och massor av äventyr att uppleva. Columbus beskrev ön Hispaniola genom att skrynkla ihop en pappersbit; tropiska berg, fantastiska floder och miltals av vackra stränder. Befinner man sig på djuphavsfiske utanför “Silverhamnen” Puerto Plata i solnedgången så förstår man Columbus hänförelse då vattnet glittrar med den bergiga ön i bakgrunden. Det är lätt att fördriva hela semestern på de underbara stränderna med en Pina Colada i handen men mitt råd är att utforska landet för det finns många äventyr att uppleva, både till havs och inne i “djungeln” där scener till filmen Jurassic Park spelades in…

Lengans bästa tips:

Samaná
Samanáhalvön är en palmbeklädd bergskam som går ut i Atlanten. Där pirater gömde sig förr i tiden hittar man nu magiska stränder, som hämtade direkt från de där vykorten som man tror är påhittade, för bra för att vara sanna. Då husen inte får byggas högre än närmaste palm så integreras de naturligt i landskapet. Från Samaná kan man ta en båttur ut till ön Cayo Levantado, även kallad “Bacardi Island”. Lek med sanden mellan tårna under lunchen medan det lokala bandet underhåller med Merengue. Maten består oftast av kryddiga grytor eller kött med ris och bönor. Goda fiskrätter är också vanliga. Sedan är det bara att lägga sig på beachen och bli ett med vykortet bland alla palmer och den vita sanden eller ta en guidad tur ut på havet för att se när knölvalarna simmar omkring i bukten.

Cabarete
Den lilla byn är världsberömd för sin fina vindsurfing. På eftermiddagarna fylls havet av vind- och kitesurfare vars segel ger en magnifik färgpalett tillsammans med det turkosa vattnet och den mörkblå himlen. På kvällen fylls strandbarerna och diskoteken av besökare från hela världen och stämningen är avslappnad. Det finns gott om andra aktiviteter i och omkring Cabarete. Med lokalbuss kan man åka till grannbyn Sosoua där man kan ta dykturer eller ligga på stranden och se hur de stora charterflygen kommer in för landning på den närbelägna flygplatsen. En guidad tur med beachbuggy på landsbygden rekommenderas, eller varför inte en rundtur på lastbilsflak med besök i små byar samt lunchstopp uppe i bergen. Några mil bort ligger Ocean World med delfinshower och i bergen kan man ta ridturer, ett perfekt tillfälle att träffa lokalbefolkningen. Längs huvudgatan i Cabarete ligger små restauranger, barer, hotell, utflyktsförsäljare samt butiker som säljer bland annat surfingkläder, cigarrer, rom, kakao och kaffe.

Jarabacoa
Mitt i landet, i de “Dominikanska alperna” ligger Jarabacoa, ett riktigt äventyrscenter. I området kan man till exempel cykla mountainbike, rida hästar, klättra i bergen, utöva olika flodsporter eller besöka fina vattenfall. På ett ställe kan man klättra uppför sju mindre vattenfall för att sedan ta sig ner igen, ibland hoppandes och ibland åkandes på rygg. Vid det sista vattenfallet hoppar man sju meter ner i skummet, en härlig känsla. Släng dig i väggen Indiana Jones! Forsränningen känns också i maggropen då man tar sig igenom vrålande forsar medan guiden skriker - Right forward, left backwards, down, up, down, listen up!! Musklerna i armarna skriker av utmattning efter några timmars paddlande. Hela aktiviteten filmas och fotograferas av arrangören så när forsränningen är över går det att köpa filmen eller foton från utflykten.

Valsafari
En av världens bästa platser att beskåda knölvalar på är Samanábukten där hundratals valar befinner sig mellan mitten på Januari till Mars. Valarna lämnar Nordatlanten för att fortplanta sig i det varma vattnet runt Samaná. Det är en mäktig naturupplevelse att se de nästan 40 ton tunga djuren komma upp till ytan. För att inte störa valarna för mycket så är det stränga regler för utflyktsbåtarna hur de får närma sig djuren. Ett par tips är att följa med på en stor båt där man har bättre utsikt och blir du erbjuden piller mot sjösjuka, ta dem, det kan gunga rejält ute på havet.

Fem Stränder

- Playa Rincón, anses vara en av världens vackraste stränder, nära Las Galeras.
- La Playita, ligger även den i närheten av Las Galeras.
- Cabarete, surfarnas paradis, långgrunt.
- Cayo Levantado, Bacardi Island i Samanábukten.
- Dominicus, vacker strand med korallrev utanför. I närheten av La Romana.

Småtips & fakta

- Gifta er? De flesta stora hotellanläggningar säljer färdiga bröllopspaket. Bästa säsong: Jan - Maj.
- Oljud: Ta med öronproppar till huvudstaden Santo Domingo, bilförarna där har gjort till sin tradition att tuta på precis allt de ser.
- Undvik: Paradise Island. Lång resa på bedrövliga vägar för att till slut ta en båt ut till en sandbank och snorkla.
- Besök: Gör ett besök på en cigarr- eller romfabrik.
- Se baseball: Nationalsporten som har många berömda spelare i USA´s liga.
- Glöm ej: Kameran, vackrare ö får man leta efter.
- Jetlag: De första dagarna är tuffa, tvinga dig att vara vaken länge på kvällen trots att det är svårt. Sov länge dagen före resan och drick mycket vatten, lycka till..

Ta sig hit

De stora resebolagen som Apollo, Ving och TUI arrangerar resor till Dominikanska Republiken. Bland annat till orterna Cabarete, Samaná, Playa Dorada, Costa Dorada, Puerto Plata och Punta Cana. I utbudet finns hotell med eller utan All Inclusive. Flygtiden är cirka 12 timmar.


Charter till Dominikanska republiken