Hyra moped

21 feb. 2016 14:33
Visningar: 6610
Hej!
Jag befinner mig i Khao Lak och ska vara här i ca två månader, och jag har lite funderingar kring att hyra moped. Stället jag bor på hyr ut och det skulle kännas som en stor frihet att ha en moppe när jag ska till stranden, åka o handla etc. Dessutom billigare i längden.

En thailändare på stället avrådde mig dock från att hyra moppe, eftersom jag aldrig åkt moped förut och att trafiken är som den är. Någon som har erfarenhet av detta? Att köra moppe tror jag inte är några problem, och de kör ju på sidan av vägen, så det känns inte som att det borde vara någon fara om jag kör försiktigt?
Jag har som sagt inget moppekörkort, eller vanligt körkort heller. Är det tvång på det i Thailand? Jag ser ju barn överallt köra moppe..
22 feb. 2016 12:53
Hej, nej du kan köra moppe utan körkort och polisen stannar inte heller folk som kör utan hjälm.
Men jag tycker du skall hyra moppe och ha hjälm på dig.
Man får ut mycket mer av resan om man kan köra runt och utforska och se sig om och dessutom slippa att gå i värmen så fort man skall någonstans. Du går ju ogärna 2 km tex men att köra moppe den sträckan tar 5 minuter och är inte det minsta ansträngande.
Kostar oftast runt ca 200 baht per dygn men går väl förhandla om priset. Se till att de ej lurar dig bara. Ta bilder på eventuella skador eller repor när du hyr den så de inte påstår efteråt att du ramlat och blir betalningsskyldig.
22 feb. 2016 13:35
Blir kanske lite dyrare för Bolina eftersom hon vill ha en helautomatisk moppe om hon inte kört förut. De är ofta nyare och dyrare att hyra.
Några varningens ord:
Ha hjälmen på! Alltid! Polisen stoppar visst folk som kör utan hjälm - speciellt utlänningar. Dessutom har jag sett många olyckor där personer överlevt p.g.a. hjälm. Smart idé att ha jeans, långärmad tröja och skor i början när du lär dig köra.
Ge dig inte ut i stökig stadstrafik! Håll dig på vägar där du kan köra rakt och lugnt, speciellt i början när du är ovan.
Kör inte onykter. Tänk på att du inte är van.
22 feb. 2016 13:47
Tja, ska man lära sig köra moppe kan man lika gärna göra det i Thailand där de kör som idioter. Då blir man positivt överraskad när man kommer hem.

Som redan sagts, hyr du moppe så se till att fota den ordentligt, även under innan du ens rör den. Och gör det medan uthyraren ser på. Då vet han/hon att de inte kan lura dig på gamla skador. Det är inte roligt att hamna i tvist med thailändare.
Av Hille2
22 feb. 2016 15:28
En annan sak som man kan tänka på är att OM det skulle hända en olycka så kan ditt försäkringsbolag ha synpunkter på att du kört motorcykel utan att ha ett motorcykelkörkort.
Av Lattjo
22 feb. 2016 21:09
Skit i moppen
Det är ett utmärkt sätt att ta livet av sig.
Händer det något är du alltid vållande i Thailand oavsett vad som händer.

Det är så billigt att åka taxi i Thailand.
Så jag skulle inte riskera livet för den lilla besparingen