Khao Lak – ett litet paradis

Stine
Medlem sedan 2011, besökt 19 länder

Foto: Thinkstock
En lång bred sandstrand, ett litet centrum med allt du behöver och några helt fantastiska hotell – Khao Lak är en riktig dröm för livsnjutaren.

Det är enkelt att vara turist i Khao Lak som ligger cirka en timme norr om Phuket på Thailands västkust. Den stora, fina stranden med gyllengul sand är aldrig överfull. Centrum är så litet att du enkelt kan ta dig runt till fots och det finns massor att göra både på land och till havs.

Kort och gott

Khao Lak har i flera år varit ett av de mest populära resmålen i Thailand och många reser hit på chartersemester. Speciellt barnfamiljer och par trivs bra här. Det är inte något partyställe, även om det finns barer och pubar om man vill gå ut på kvällen. Om du vill festa hela natten är det Patong Beach på Phuket som gäller istället. Khao Lak är namnet både på staden och nationalparken där den ligger.

Lär känna Khao Lak

De flesta hotellen i Khao Lak ligger vid havet. Antingen vid Bang Niang-stranden eller Nang Thong-stranden som båda ligger nära centrum. Du kan också bo vid White Sand Beach, Bangsak Beach eller Khao Lak-stranden som är närmast centrum. Centrum heter Bang La On, men bland turister går det under namnet Khao Lak. Här hittar du de flesta butiker och restauranger, men det finns också ett mindre centrum vid Bang Niang-stranden. Härifrån går det en väg norrut och det tar cirka femton minuter med bil till hotellen längst bort. Hotell som inte har gångavstånd till centrum har ofta shuttle service. Det finns många hotell i Khao Lak och något för varje smak. Du kan bo på de finaste lyxhotellen med butlerservice och rum med egen pool eller enklare hotell med bara det allra nödvändigaste. Störst är utbudet av hotell med tre eller fyra stjärnor, de flesta ligger på stranden. Väldigt många hotell är byggt med tanke på barnfamiljer och flera har barnklubb med skandinavisk personal.

Tillbringa dagen på eller i vattnet

Khao Lak är en perfekt utgångspunkt för dyk- och snorkelutflykter. Många väljer att åka på utflykt till magiska Similian Islands på en “live-aboard”-båt där du bor ombord i ett eller flera dygn och gör flera dyk under tiden. Inne i centrum finns flera dykfirmor som arrangerar turer, eller om du reser med charter kan du få hjälp av guiderna med att beställa en utflykt. Vill du hålla dig lite närmare land, men ändå i vattnet, kan du lära dig att surfa.

Upplevelser på land

Om du föredrar att hålla dig på land så kan du åka på djungelutflykt, kanske på elefantryggen om du inte vill gå själv. En häftig upplevelse! Vill du ha lite mer liv och rörelse kan du åka på dagsutflykt till Phuket. Där kan du shoppa och köpa allt du behöver och lite till. Kläder, filmer, väskor – det mesta är kopior, men mycket är bra. Vill du göra något helt annat i några timmar kan du gå på matlagningskurs och lära dig att laga riktig thaimat. Då kan du imponera på vänner och bekanta när du kommer hem igen.

Lata dagar på stranden

Stranden är något av det bästa med Khao Lak, speciellt för att den är så lång och bred att du aldrig får känslan av att den är överfylld. Här är det inga strandförsäljare och väldigt få stolsuthyrare – solstolar hittar du i anslutning till hotellen som ligger på stranden. Oavsett vilken av stränderna du väljer att bo vid så är det lika fint.

Så tar du dig hit och runt

Apollo, Fritidsresor och Ving har direktcharter till Phuket från Sverige och därifrån är det bara en timme med transferbuss till de första hotellen i Khao Lak. Du kan också resa med reguljärflyg, då med minst ett stopp på vägen. Flygresan till Phuket från Sverige tar cirka 11 timmar. När du är i Khao Lak så tar du dig lättast runt med taxi eller tuk-tuk om inte hotellet har shuttle bus-service.

I Reseguidens jämförelsetjänst hittar du resan:
- Se alla charterresor till Khai Lak
- Se alla familjehotell i Khao Lak
- Se alla vuxenhotell i Khao Lak
- Boka flyg och hotell till Khao Lak

Om Khao Lak Thailand

Khao lak är barnfamiljens paradis i Thailand. Orten ligger bara en timme norr om Phuket och flygplatsen men är ett mycket lugnare resmål. De flesta hotellen ligger mitt på den breda och långgrunda sandstranden. Många av dessa är familjehotell.
Dykning & snorkling
Barnvänligt
Begränsat nattliv
Prisvärt
Sandstrand
Sol & bad
31°
Klimat i oktober
27°
Badtemp i oktober
12,5tim
Flygtid från Stockholm
Beachen i Khao Lak vecka 2
1 / 23
Utanför Sudala resort
2 / 23
Bang Niang Beach Khao Lak Thailand
3 / 23
Solnedgång vid Palm Andaman
6 / 23
Bang Niang Beach Khao Lak
7 / 23
Tvåfärgad hibiskus
9 / 23
Strand Sunset Beach Khao Lak
10 / 23
Chongfah resort.
11 / 23
Bang Niang Beach Khao Lak
14 / 23
Pakarang Village
17 / 23
"Vårt" lunchställe på stranden
18 / 23
Tom härlig strand Pak weep beach
19 / 23
Långsvansad makak
20 / 23
Utsikt mot Kaosok
23 / 23