Grand Canyan lite tips att beakta

Av Moth63
28 nov. 2011 19:30
Visningar: 5172
Hej alla
Funderade lite på om jag verkligen skulle skriva om detta, för en del kan det ju skrämma så man faktiskt inte vill dit. Hoppas inte att ni tolkar det negativt utan bara ser det som en uppmaning att vara medveten om vilket landskap man befinner sig i, för detta är ett fantastiskt landskap :-)
Jag var där i augusti månad och hade en fantastisk upplevelse. Jag åkte med buss inkluderat med mat och dyligt.
Vi hade en fantastisk guide som berättade mycket som man kanske inte tänker på.
En fråga som jag funderat på är att det måste ju hända en del olyckor här ute i detta gigantiska landskap. Enligt statistik så dör ca 11 personer här varje år, det mest tragiska guide varit med om var en 4 årig flicka som ramlade ca 1.5 km rakt ned när föräldrarna inte var uppmärksamma i någon sekund.
En annan sak som man kanske vet om någonstans men inte direkt tänker på är att det finns mycket giftigt kryp här ute, två av världens giftigaste ormar finns här dödar en människa på mindre än 30 minuter och det tar ca 45 minuter med helikopter till sjukhus. Skorpionerna skall vara jätte giftiga, sen berättade guiden om ett kryp som man verkligen inte vill ha i sin närhet, den sätter sig och bitar sig fast och släpper inte, den släpper ut så mycket bakterier att en bit av kroppsdelen måste avlägsnas.
De flesta olyckorna sker när människor tar sig ut på egen hand.
Så ni som skall dit lyssna på guiderna och håll er till de rekommenderade lederna så skall det inte vara någon fara.
Av Asok
30 nov. 2011 18:11
Ormarna håller sig nog undan när man går där men andra små kryp skall man def. vara vaksam för o det gäller ju inte bara i Grand Canyon.
Ekorrarna uppmanas man att INTE mata då de bär på böldpest som de kan överföra om man blir biten av dem, vilket är vanligt om man inte håller fingrarna i styr.

Uppmärksam skall man alltid vara o helst på dessa platser men som du säger det är en otroligt fantastisk upplevelse att vara där!
Av Moth63
30 nov. 2011 19:45
Ja man vill ju inte att andra skall missa denna upplevelse, men bra att veta vilket landskap man har med att göra :-)
Av Stiib
4 dec. 2011 08:44
Mycket intressant läsning! Jag hade verkligen inte alls tänkt på det här som du nämner. Vad fruktansvärt att höra om den lilla flickan =( Och att 11 personer dör där varje år?? Vet du hur många som uppskattningsvis besöker Grand Canyon varje år så att man kan räkna lite på statistik?

Har du besökt Everglades i Florida och hört om liknande hemskheter?

Vi reser runt i USA i 6 månader och kommer att besöka Las Vegas och Grand Canyon om cirka en månad.

Vår blogg heter: http://www.resaiusa.blogspot.com/
Av Moth63
4 dec. 2011 09:01
Hej

Det var ju inget jag tänkte på när jag bestämde att se detta underverk, men vi skall ju inte göra det alltför dramatiskt, det är som sagt en naturupplevelse av sällan skådat slag.
Kommer ej ihåg antalet, men google lite så hittar du säkert.
Ja jag har varit i everglades med min kära mor för flera år sedan, min mor var besviken på att hon inte såg några alligatorer och påtalade det till guiden på vår flodbåt, varpå han sa prova stoppa ned foten i vattnet skall du få se vad som händer.
När vi kom hem var det nyheter från everglades om alla ormar just i detta område och vilka problem det ställde till, min mor är nog inte så sugen på att komma till everglades igen, trots det som är fantastiskt med denna natur :D
4 dec. 2011 14:25
Har inte heller någon statistik men man förvånar sig ju inte direkt att det händer olyckor, såg t.ex folk som promt skulle sitta och dingla med benen över kanten och bli fotade precis på kanten med ett fritt fall på hundratals meter under sig, är det värt risken undrar man. Ormarna är inte alltid som våra svenska, de kan vara mycket mer aggressiva vandrar man bortom stigarna och trampar i en håla med en orm så försvarar den sig säkert, man ska inte förringa faran lika lite som man ska överdriva den.

I Everglades är riskerna små, Alligatorerna jagar ju inte aktivt människor, skulle man få för sig att gå till fots ut i träsket så kan det gå illa om man kliver på någon större best eller ännu värre ett rede med ungar. Man ska absolut hålla ögonen på småbarn i alla lägen. Vill man se Alligatorer i det vilda ska man besöka Nationalparken inte de komersiella airboatturerna även om man oftast får se alligatorer även där. Sen beror det på årstid, om träsket har lågt vattenstånd samlas djuren där det finns vatten och man kan se 100 st. på ett ställe.

Ormproblemet som börjat komma i Everglades är helt skapat av människan, och det är ännu inte spritt i träsket utan har börjat i Miamis utkant. Folk köper djur som sällskap men när de tröttnar eller djuren växer ur huset så kör man ut och släpper dem i naturen, gäller även sköldpaddor mm. detta riskerar hela Everglades djurliv, får dessa arter fotfäste och förökar sig vilket man sett tecken på att de kan göra (man har fångat enorma exemplar) så är risken stor att man alldrig kommer kunna hantera det. Man befarar också att olika arter ska blandas och ge upphov till mycket mer aggressiva enormt stora djur.
Av Jimmieh
4 dec. 2011 16:16
Måste säga att jag är överraskad att inte fler dör rundt Grand Canyon. Canyonen är abnormt stor med tusentals stup där en säker död är slutresultatet ifall man trillar ned där. Utsiktspunkterna är till viss del säkrade med staket, men skulle man sätta upp för mycket skulle det förstöra. Håller man sig inom "turistområdet" så kände man sig säker och vi hade med oss två småbarn. Kan gissa att många av dessa dödsfallen är fulla människor som bara måste ta den "farliga" bilden.

Då över till farliga livsformer som är mindre än oss :)

Under de sista 11 åren har det varit 4 dödsfall i usa pågrund av skorpion stick och rundt 12 dödsfall per år av ormbett.

I sverige blir rundt 200 människor bitna av huggorm varje år och rundt 1-2 människor dör varje årtionde.

I usa blir 8000 tusen bitna av en giftorm varje år och 12 dör.

Så summa sumarium under 10 år = Usa 80000 bett 120 döda
Sverige 2000 bett 1-2 döda

Så skulle vi i sverige haft 80000 huggormsbett skulle ca 40-80 st dö.

Skorpion stick 4 döda under 11 år. Dödsfall av getingar i sverige under samma tidshorisont skulle bli rundt 11-33 st.

Av världens 10 farligaste ormar finn det bare en som finns i usa, korallormen (plats 8).

Jag är väldigt intresserad av ormar och ödlor och brukar ofta lyfta stenat och följa spår för att hitta något häftigt. I death Valley skulle det finnas ca 40 olika reptiler ifall jag inte minns fel, jag och min son hittade inte någon av dom :)

När vi var i Everglades/Florida stod det faktiskt i informationspapprena när man körde in i nationalparkerna att de hade motgift ifall man blev ormbiten. Kommer inte ihåg hur det var vid Grand Canyon men kan inte tro att de inte har det samma. Amerikanarna är väldigt seriösa och proffsiga med sina national parker.

Enda gången vi såg något farligt djur var i florida där det slingrade ut en vattenmokasin under en läskmaskin. Men samtidigt läskmaskinen stod brevid ett träsk i något regnskogsliknade område i nordvästra florida. Och hade jag varit orm hade jag i den otroliga värmen som det var också gömmt mig där det var svalt :)

Det djuret som stör mig mest i usa är bedbuggs, vidriga små kryp :)
Av Eva1959
15 juni 2014 13:27
Hejsan!

Jag kan väl bidra med lite info eftersom jag bott i 14 år i USA, varav 8 år i Arizona. Visst har jag sett giftiga djur såsom Svarta änkan, skalleormar och diverse andra ormar, skorpinoner och Gila monster som biter sig fast, som du beskriver.
Gila monster är väldigt svåra att se ute i det naturliga, de gömmer sig under marken eller under stenar...jag har sett en i fångenskap, det är allt och det var ute på Desert Museum straxt utanför Tucson.

Under dessa år så känner jag några få som blivit bitna av spindeln svarta änkan, några blev sjuka i några dagar, vissa hade bara obehag i en dag och jag känner ingen som dött av Svarta änkan, då måste man nog ha andra hälsoproblem exempelvis med hjärtat.
Skorpioner har jag sett en del under mina år, men aldrig blivit biten. Dem som jag känner som blivit bitna har haft obehag runt bettet, inga livhotande saker.

Under alla mina år i Arizona så känner jag bara en person som blivit biten av en skallerorm och han var inte inne till sjukhuset inom den tid du beskriver, eftersom han var mitt ute i öknen, men han klarade sig....han hade också valt att plocka upp äspingen som bet honom, å det sägs ju att äspingar har mycket gift i sig. Han låg på sjukhus i några dagar, blev blå på halva sidan av kroppen.

Själv har jag har sett en två skallerormar i det naturliga, under min tid i Arizona och det var ute i öknen och båda gav mig god varning innan...om man åker till Grand Canyon så är det nere i dalarna dit man måste boka tid för att få gå för de tar inte emot hur mycket turister som helst som man skulle möjligtvis se ormar, inte uppe på höjderna. Å en skallerorm ger god varning innan du kommer fram till den och du vet instinktivt vad det är....jag är rädd för ormar själv, men finner ingen anledning till oro...däremot ska man ju inte gå ut på kanterna och slänga ut benen och se till att barnen är under uppsikt.

Jag gillar inte direkt spindlar inne heller, men jag kan säga att det händer inte ofta, att de kommer in och ute så håller dem sig på mörkare ställen där vi sällan är som människor, om vi inte letar efter dem.
Runt hus finns det ofta giftiga spindlar, men jag har aldrig blivit biten och risken är ju minimal att att bli biten av någon av dessa djur, bara om de inte känner sig hotade, sätter sig på dem eller något. Jag har varit ute och campat mycket under mina år i AZ och har aldrig haft några problem.

Det finns massor av saker att se i Arizona, inte bara Grand Canyon, så låt er inte skrämmas av några kryp eller ormar som är livrädda för er samt att vissa av dem som spindlar, skorpioner oftast inte är så giftiga som det sägs.
För er som tänker åka dit så kan jag varmt rekommendera Arizona, med alla ställen som finns att se...läs upp er på alla ställen och åk inte bara dit alla turister åker, det finns så mycket mer att se.