Gjorde fel i ESTA med passnamn nummer två istället för passnamn nummer ett

11 feb. 2015 10:01
Visningar: 550
Hej,

Jag har en godkänd ESTA gruppansökan för min familj på sex personer och skrev av misstag tilltalsnamnet på alla. Jag skrev fel namn på oss föräldrar eftersom vi är de enda som har vårt tilltalsnamn som nr två i passet.

Jag ser nu att det korrekta är att skriva första passet i passet enbart enligt amerikanska ambassaden:
only for the first name written in the passport under given name, regardless of what you are called (tilltalsnamn).

När jag ringer dem så säger de att jag kan nekas inresa och att jag måste göra om ansökan för att vara helt säker och då säger de också att jag lika gärna kan göra om hela gruppansökan för att vara supersäker.

Någon som vet om jag kan chansa och ändå bör komma in?

Tack
11 feb. 2015 10:20
Vilka är "dem" som du har ringt? Amerikanska ambassaden? Borde inte de veta vad som gäller istället för att någon här säger att du kan chansa, vad är garantin för att du skall komma in?

Jag har bara sökt ESTA en och en per person så jag vet inte vad en gruppansökan är, måste du verkligen göra om alla? Även de som är rätt?
Av Peter_o
11 feb. 2015 10:45
Min kommentar är att bland de milijoner som gör ESTA-ansökan så måste det finnas mängder som gör detta fel, och inte upptäcker det. Om det var så att man inte kom in p.g.a. detta så hade den informationen spridits.

Men jag har i alla fall inte hört ett knäpp om det.

Anta att en resebyrå går en gruppansökan för 30 personer. Den som tror att de skulle göra om alla för att det smugit sig in ett fel, kan räcka upp handen!

Men man ska nog inte börja gorma om ett ruttet system om tjänstemannen frågar varför man inte skrev det första namnet, om de nu skulle fråga om det, vilket jag betvivlar.

/PeterO
11 feb. 2015 11:02
Dem jag ringde var amerikanska ambassaden i Stockholm och de hänvisade till ESTA i USA för att få exaktare svar.

Är det någon här som rest in i USA med en ESTA där ni som jag skrivit fel och enbart angivit passnamn nummer 2?
Av Hkn
11 feb. 2015 11:14
- Det absolut sista ställe jag skulle bege mig till med en chansning i handbagaget är US Border Control.
- Och även om det inte vore CBP – chansa och riskera en resa för en familj på sex personer?

Läste någon gång att 561 personer per dag blir nekade inträde vid USAs gränser.
Personligen skulle jag söka spänning i livet på helt andra platser och i helt andra sammanhang...

:: hkn ::
Av Laake
11 feb. 2015 14:01
Hej Dannelino!

Jag håller med Hkn, varför chansa? Den lilla extrakostnaden för nytt/nya ESTA skulle jag absolut ta för att slippa vara orolig.
11 feb. 2015 14:19
Tack för klok input. Jag ringde till ESTA i USA. De annulerade våra två felaktiga och bad oss göra två nya med bara första namnet i passet. Det löste sig alltså bra. De fyra barnen på gruppansökan låg kvar som fyra individuella. Gör om gör rätt alltså :-).
11 feb. 2015 19:21
Suveränt!

Det är alltid bäst att gå tillbaka till den ansvarige eller den som säljer tjänster, visar verkligen det här! (Undanber mig påpekanden om undantag)
13 feb. 2015 16:45
Nu fick jag också ett mycket tydligt svar på mailet jag då skickade till ESTA i USA: "please enter the name(s) as it appears in the machine readable zone of the passport. These are the two lines of text with numbers and chevrons (<<<) at the bottom of the personal information page with the passport bearer's picture: LASTNAME<<FIRSTNAME<NOT NEEDED"

Tydligt och bra. Bättre än instruktionen på weben.