Egypten+hajar

2 dec. 2010 07:48
Visningar: 12079
Inte för att skrämma upp någon, men kan väl vara på sin plats att vara uppmärksam
http://nyhederne.tv2.dk/article.php/id-35434355:haj-bed-armene-af-russiske-turister.html
Av Hathor
2 dec. 2010 10:37
ruggigt..
undviker helt solkusten...
2 dec. 2010 11:21
Jag kom därifrån i söndags! Vi såg en massa fiskar och tanken på haj for förbi i skallen på mig, men jag verkar inte så smaskig.
2 dec. 2010 12:55
Det är ovanligt med hajattacker i Egypten. Enligt Florida Museum of Natural Historys "International Shark Attack File" har man 9 registrerade attacker i Egypten sedan 1828, varav en med dödlig utgång. Detta kan med fördel jämföras med 10 attacker i Italien där 2 hade dödlig utgång. Samma sak gäller för Grekland - sedan länge ett av svenskarnas favoritresemål för sol och bad i Europa - med tio attacker varav hela 9 med dödlig utgång!

Som vanligt tycker jag man ska ta eget ansvar och ta reda på vilka risker som finns och själv undersöka hur man på bästa sätt skyddar sig. Är man orolig för hajar, eller maneter för den delen, är det bättre att ta reda på fakta och jaga inte upp sig efter att ha läst en braskande nyhet. Tyvärr är de flesta tidningar inte så intresserade av att berätta hela sanningen, de vill ju bara sälja sin blaska.

Här finns rätt bra info om hur hajar uppför sig;
http://www.flmnh.ufl.edu/fish/sharks/attacks/howwhen.htm

Vad gäller maneter får någon annan ge sig på att förklara hur man kan skydda sig.
Av Asok
2 dec. 2010 13:25
Låter som hajen som attackerar är sjuk på något sätt kanske?

Var i Hurghada för 20 år sedan och då varnade de för att bada i havet på kvällarna/nätterna eftersom hajarna gärna går in mot stranden då för att leta mat.
Av Haikko
2 dec. 2010 17:52
Finns mycket hammarhaj i Röda Havet och dom kan också attackera människor.
Väldigt ovanligt med hajattacker i hajområden runt om världen även fast det händer.

Alla "snällare" hajar en annan dykt runt har varit mer rädd för mig än det jag varit för dom.
Tjurhaj är nog den haj jag skulle vara mest rädd för då den attackerar mer frekvent än andra såvitt jag vet + att den kan finnas i sötvatten.
Av Joakimn
6 dec. 2010 08:28
Ökad turism o felaktigt beteende(mata fiska, är en stor anledning till problemet).
Kom hem från området för en månad sedan, var mycket ute o dök. det jag såg var skrämmande.
Reven där folk nu svämmar över är hajarnas normala jaktområde som nu okuperats av turister, okunniga turister som förstörde mycket. trampade sönder rev.störde det marina livet.
självklar skapar detta obalans i den marina cykeln. Och på så sätt är konflikten ett faktum../ haj/människa
Så på hajens o det marina livets bekostnad blomstrar turismen.det blir nog fler tragedier innan vi människor tränger undan hajen från dessa vatten.Kvar blir ett mycket minskat marint liv.En restruktiv begränsning av våran påverkan av detta känsliga marina liv är ett måste annars är denna värld snart borta..så som mycket annat./men kapitalet styr ...så jag ger denna värld i detta område en maxtid på 15 år innan denna mångfald är till det närmaste borta.
Svaret på detta problem kan inte vara att jaga hajjarna i området..Myndigheterna i området måste ta sitt ansvar och sätta miljön i första rum.