Resa till Hurghada, Giftun Azur Resort i februari 2012.

Av Knajo
21 juli 2011 10:23
Visningar: 4203
Hej. Jag och min familj har tänkt resa till egypten i februari 2012. Vi ska på på ett hotell som heter Giftun Azur Resort.
Vi vill veta allt om både Hurghada och hotellet. Vi har fått höra en del olika historier, tyvärr så är det mycket negativt..bl.a så är det om dom där hajattackerna, att maten är dålig, mycket tiggande osv.. Så nu vänder jag mig hit för att få lite "bredare" svar. Vill veta både negativt och positivt.

Mvh Johanna
Av Annl
21 juli 2011 23:10
Hej,

Jag har inte varit i Hurghada men väl i Kairo, på Nilenkryssning och resan avslutades med bad och sol i Sharm el Sheijk.

När vi skulle boka denna resa stod valet vad gällde bad mellan Hurghada (billigare att förflytta sig till från Luxor) och Sharm el Sheijk. Den allmänna meningen vid kaffebordet på mitt arbete från ett antal kollegor var nej, nej absolut inte Hurghada utan mycket hellre Sharm.

Sharn var mysigt men jag var glad att jag hade varit i det "riktiga" Egypten innan eftersom Sharm var som ett "cirkustält". Det är som det stod i Lonley Planet: Sharm är Sharm och det måste man bara förhålla sig till.

Egypten är ett fantastiskt land med så vänliga och glada och framför allt människor som är så stolta över sitt land.

Och vad gäller den egyptiska maten så stämmer det att den är usel - och mitt påstående bygger jag på från femstjärnigt hotell i Kairo, femstjärniga kryssningsfartyget och hotellet i Sharm. Den egyptiska maten smakar ungefär som överkokt trist svensk mat från 70-talet utan smaker eller finess. Däremot fanns det flera fantastiskt bra restauranger i Sharm med utländsk mat, typ indiskt, italienskt m.m.

Dessutom bör ni vara försiktiga med maten så att ni inte åker på magsjuka som många gör. Vi klarade oss utan missöden helt men hade massor med handsprit, våtsavetter och käkade aldrig färska grönsaker, frukt eller kalla såser eller dip. Och givetvis ingen is i drinken och ingen glass till barnen. Grejen är nämligen att de vattnar alla grödor med vatten från Nilen och det vattnet är REJÄLT skitigt och då spelar det ingen roll att frukten eller grönsakerna är skalade eftersom bakterierna tränger in i grödorna i samband med vattningen.

Det är pengarna som är den stora boven i dramat - de är så skitiga att de nästan kan stå upp av sig själva så man bör tänka på handhygienen när man tagit i pengar. Maken hade inte ens sedlarna i plånboken - så skitiga är de och jag hade några sedlar i fickan för att kunna pruta och förhandla med försäljarna i basaren och för att kunna göra snabba affärer.

Det kan också vara bra att veta - det gäller att pruta rejält hos gubbarna i basaren och att bestämma sig och sen vara stentuff; gärna säga "last price" och sen gå därifrån med bestämda steg. Då kommer de ofelbart springande efter dig. Hur kul som helst om man gillar att pruta....
22 juli 2011 09:04
Anni skriver: "Grejen är nämligen att de vattnar alla grödor med vatten från Nilen och det vattnet är REJÄLT skitigt och då spelar det ingen roll att frukten eller grönsakerna är skalade eftersom bakterierna tränger in i grödorna i samband med vattningen."

Utan att veta så låter ditt påstående orimligt. Så vitt som jag förstår så göds grönsakerna med både det ena och det andra. "Det andra" är "skit" ifrån exempelvis en ko !! :=) eller urin ifrån människor. Utspätt till 1/10 så lär det vara jättebra för växterna. (Om du nu inte menar giftigt skit??)

Jag menar på att om grönsakerna skalas och man också är noga med handhygienen så är det ingen risk. Den motoden har jag prövat i många länder utan att må dåligt. Men man bör tvätta grönsakerna med flaskvatten innan. :=) .... annars sprider man skiten.
Av Knajo
22 juli 2011 09:19
Ok tack. Förstår att vi ska vara försiktiga med maten och om inte minst med det "kalla". Ska ta med en flaska med handsprit i bagaget:) Kan ju inte skada. Men hur är det för övrigt? Är det dyrt med shoping..vad ska man passa på att shopa när man åker dit? Finns det bra shoping i Hurghada? Är det dyrt med strandaktiviteter osv?? Vi har hört att man bor innanför murar(hotellområde) hur är dom utanför? Med tanke på att det är murar så flyger det ju lite oroliga tankar igenom huvudet. Är befolkningen måna om turister?
Det är första gången som jag tar med mig min 3åriga son utomlands så lite nervös är jag. Hoppas på att det är ett bra land att ta med han på.

Mvh Johanna
Av Annl
23 juli 2011 00:14
Goastina,

Uppgifterna om bevattningen från Nilen av grödorna må förefalla märklig och jag har personligen ingen egen kunskap på området eftersom jag inte har pluggat dylikt ämne på universitetet MEN har läst detta i en amerikansk guidebok om Egypten och är det något som är grundligt och ordentligt utrett så är det amerikanska guideböcker - där lämnas inget ( och då menar jag inget ) åt slumpen. Du får ta informationen för vad den är och värdera den efter eget gottfinnande men jag skulle inte chansa - särskilt om man reser med en treåring och det är ju allmänt känt att det är många resenärer till Egypten som råkat illa ut med magsjukdomar och det är ju mindre kul att få semestern förstörd.

Knajo,

Ta med dig ett gäng handsprit och se till att familjen är väl vaccinerad med bl.a. hepatit A och hepatit B och det gäller även ditt barn skulle jag rekommendera. Våra barn vaccinerades tidigt med dessa vaccinationer och när jag förde detta på tal på BVC så blev jag fullständigt idiotförklarad av sköterskorna där och de undrade förmätet om jag minsann visste hur hepatit B smittar. Men när vi skulle vaccinera oss och fick tala med en läkare så var hans kommentar att vi var mycket ansvarskännande föräldrar. Så det gäller att stå på sig!

Drickvaccin mot kolera är inte heller fel - det tog vi innan vi åkte till Egypten; efter rekommendation av en läkare skall kanske tilläggas.

Ha fina dagar i Egypten - detta så fantastiska land!
31 juli 2011 02:25
Vi har bott på Giftun även om det var nåt år sen nu,tycker att det var ett helt ok mellanklass hotell med trevlig personal,atmosfären kan väl klassas som lugn vilket är ett plus med tanke på stöket o larmet utanför hotellområdet.

Jag har för mig att det är all-inclusive på giftun numera när vi bodde där fanns inte det alternativet men vi åt väl där nån gång och maten var väl ok för att var i Egypten, jämfört med spanien o grekland tycker jag nog klassen på maten överlag är låg i egypten man drabbas oftare av magsjuka än i tex.grekland eller spanien osv.

Visst finns det tiggare i Egypten liksom i många andra fattiga länder,det är lätt att glömma när man vräker sig i solstolen ligger i den stora hotellpoolen eller äter av de dignande all-inclusivebufféerna att man faktiskt befinner sig i ett land i utkanten av tredje världen där många lever i fattigdom o missär.
Mvh.Bosse.
7 aug. 2011 20:15
Hej! Vi var i Egypten på Giftun Azur hösten 2009. Vi är jättenöjda med resan och vi kommer åka dit igen. Vi åkte med våra barn (1,5 och 4 år) och det gick jättebra. Kommer inte ihåg vilket hotellrum vi hade bokat, men när vi kom till hotellet så ville de att vi skulle byta och fick då en stor familjesuite nede vid stranden. Det var bra städning varje dag och de fyllde alltid på med vattenflaskor i kylskåpet. Standarden på rummet var så där, men vi var nöjda och trivdes bra. Lät lite från air kondition och ganska lyhörd ut i korridoren, men det vande man sig med. Finns två bra barnpooler..en för de minsta och en för lite större barn samt den stora poolen där det även finns en bar.

Maten var bra..vi hade all inklusive och det var olika "mat teman" varje kväll, tror att det fanns två eller tre olika restauranger att välja på. Fanns även en på utsidan av hotellbyggnaden som inte ingick i all inkl,, men som vi fick lite rabatt på. Men det var lika bra mat på hotellet så det är onödigt att gå dit. På lunchen åt vi grillbuffé eller pizza precis vid stranden. Det var några i sällskapet som åt allt och blev magsjuka. Vi aktade oss från sallad mm och såg till att äta välstekt mat, men det fanns mycket gott och vi klarade oss.

Utanför hotellet började shoppingatan..kan tänka mig att det är mera utbyggd i dag.VI köpte mycket t-shirts och kepsar till ungarna. Fanns mycket affärer,men vi var inte så mycket ute på kvällarna då ungarna.. och vi var trötta efter en hel dag vid poolen och solen. Utanför hotellet, men i hotellbyggnaden fanns det två små affärer som bl annat sålde souvenierer till bra priser jämfört med andra affärer. Det fanns även en affär där som sålde halsdukar/scarfes till mycket bra kvalité och bra priser.

På hotellet fanns också möjligheten till massage och det var vi några som tog..betalade kr 600 för 7 helkroppsmassager plus en ansiktsbehandling. Var mycket bra.

Ta med handsprit då pengarna är mycket smutsiga! Vi är som sagt nöjda och kommer åka tillbaka!

MVh
Fredrika
Av Hathor
8 aug. 2011 00:07
Rest i Egypten i många år kortare o längre tider
Jag känner inte till Hotellet för jag har aldrig bott där,men de har ett ok rykte..
Hurghada som turist ort är inget jag skulle välja,en riktigt turistisk ort med massor av hotell,o skitig omgivning så fort man går utanför hotell områdena,dessutom så är dom flesta stränderna inbyggda--
Det är inte för maten man åker till detta land,ingen sensation,där finns pizza o annan snabbmat,o bufféer som oftast serveras på hotellen.den godaste maten finn där egyptierna själva äter,men räkna inte med hög hygien där..
Man kan skydda sej mot infektioner genom att använda handsprit,ha de med överallt,vaccinera er mot Hepatit A O B Twinrix också vettigt att ha stelkramp,ev rabies,de finn mkt vildhundar i hurghada o egypten i stort.
Magsjuk kan man bli trotts försiktighetsåtgärder,skulle detta hända gå till apoteket vid första magknip,det 'är en antibiotika som då är hjälpen,en särskild sort som klarar dessa ilska bakterier,våra medel är resistenta mot denna flora...på apoteken finn ofta en leg läkare..
Ofta är pengarna boven till magsjukan,de är dom som är skitiga..om ni köper frukt,skala allt.

Många egyptier har Hepatit C utan att veta om de,så var försiktig,det är rätt vanligt att man blir bjuden att smaka en shicha,o då med ett orent munstycke,tacka alltid nej till de,de kan ju finnas blod i saliv o de kan smitta....Jag vill absolut inte skrämma er,bara informera..
I egypten ät det vanligt med hjälplöshets yttringar,de kan handla om en döende mor,sjuk bror etc,ett sätt att få fatt på pengar...tro aldrig på ngt sådant...detta försiggår i hela landet..ofta unga män...
Tiggeriet är enormt o tröttsamt,men de är också för dessa människor ett sätt att få social kontakt...
Ni har ju redan valt var ni ska bo,men jag rekommenderar Elgona,några mil från hurghada,går lokala bussar...där e de också lugnt på tiggerifronten..Marsalama en pärla...
Kanske ska ni göra en utflykt då är Luxor mitt första hands tipps,konungarnas dal,mumiefierings museet
Luxor templet o Karnaka templet,kanske en liten tur på Nilen med fellucka..stanna gärna en natt o njut av den underbara staden men alla dofter o mystik..
(Min favoritstad för övrigt)Kairo också en häftig upplevelse,Pyramider,sakkara,memphis,storslaget,muslimska Kairo,koptiska Kairo,kanelkhalhili,en fantastisk marknad,här e de lätt att bli lurad...

Egypten ett härligt o gästfritt land,om man följer normerna,påklätt ,utanför strandområdet,visa respekt,om jobbiga situationer uppstår försök att lösa problemet med ett leende..
Om ni skulle åka lokalbuss,så håll hårt i biljetten,tappar man den så kan man bli avkastad efter vägen..
många kontrollanter...
Att tänka på när man åker taxi är att alltid göra upp om priset innan ni sätter er i bilen.....
Jag har några album från egypten,ni kan ju titta in om ni har lust
Nu höll jag på att glömma de viktigaste,nämligen att ta er en titt under vattenytan,snorkla,de är de som
är de vackra egypten...
lycka till
m
Av Krezz
10 aug. 2011 22:18
Hejsan!

Bodde på Giftun 2007 och det är ett bra hotell det enda minuset är att det inte finns några rev och därmed lite sparsamt med fiskar i havet utanför. Men man kan med fördel ta en snorklingstur med båt eller en busstur till det underbara Sharm el Naga om man vill se lite liv och det vill man ju =)

Hajatackerna var i Sharm, maten är okey om man har All Inclusive men bättre om man äter ute på stan, tiggandet är inte så farligt men försäljarna kan vara lite påträngande men lite skit får man tåla för att få det fina med Egypten nämligen garanterad sol, värme och ett underbart hav. Vill man ha det bättre till det pris man ger för en resa hit så får man nog försöka hitta Paradiset =)

Jag har varit i Dahab, Hurghada, Marsa Alam och Sharm el Sheikh och liveaboards, sammanlagt ett 15 tal gånger, och jag har aldrig fått magsjuka och jag har åkt dit med vetskapen att det är lite annorlunda därnere, ett öppet sinne och en positiv attityd.

Jag har skrivit ner min första känsla jag hade när jag besökte detta land för första gången här http://www.krezz.se/degerfors/bloggen.aspx/2011/08/09/Snart-ett-decennium och jag har bilder från detta hotell, och lite till, här http://www.krezz.se/degerfors/bilder/Hurghada-2007.aspx och vill du ha mer info eller har frågor så dra iväg ett mail till (Logga in för att se e-postadress) så skall jag försöka svara så gott jag kan.

Till sist jag lovar att ni kommer att ha det bra därnere =)

MVH Sören
24 jan. 2012 14:25
Hej

Vi kom hem från Giftun Azur Resor d 19/1 2012.
Vi var mycket nöjda med resan, hotellet var bra på alla sätt, duscharna var väl inte de bästa, men det kan leva med. Maten är god och är ganska varierad från dag till dag.
Visst kan araberna vara jobbiga, men tar man dem bara på rätt sätt eller bara nonchar dem total så går det bra.
Vi kommer att åka tillbaka nästa år, så att min man också får uppleva det finna havslivet.
Önskar er en trevlig resa.

/Annica
30 jan. 2012 01:19
Hej!
Vi var i Hurghada för några år sedan och det var väl inte så himla toppen och det blåste varje dag. Men en dag åkte vi ut med glasbottnad båt ut till ett rev och badade och det var härligt.
Minns att det var stora gator och vi gick långa sträckor och att det var mycket ryssar där. Vi bodde utanför själva byn och tog ofta taxi in.
Maten var god där vi åt på ett större ställe där de hade uppträdande varje dag också.
Mycket shopping finns det och det gör man helst inne i själva byn. Det är nog billigare där.
Bli kompis med någon trevlig egyptier som tar er med ut på liten restaurang och gå ut med honom/henne så slipper ni jobbiga försäljare. Det gjorde vi och hade jättekul då.
Men vi gillade Kairo bättre där vi först var och tittade på allt och lånade en lya av en kompis där.
Där hittade jag min absoluta favorit krog Aqua på nya Four Season hotel.
Mvh Eva