Det här är heta Hurghada

Louisewinberg
Reseguiden, besökt 35 länder

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
360 soldagar om året, gyllene stränder och massor av hotell och restauranger. Hurghada är hett och en perfekt semesterdestination på vintern.
Publicerad 9 november 2023

Solsäkra destinationen Egypten har i snitt fem dagar med regn om året. Hurghada är fiskebyn som förvandlats till en av Egyptens populäraste semesterorter. Här finns hundratals hotell och massor av restauranger. Jämfört med Sharm-el-Sheik så är Hurghada mer en stad, med större andel lokalbefolkning. Norra delen av Hurghada heter El Dahar och är den ursprungliga byn som semesterorten uppstod ifrån. Området kallas ofta för Downtown. Här bor lokalbefolkningen och här finns marknadskvarter där du kan shoppa allt från smycken till vattenpipor, en matmarknad och många budgethotell och hostels. I Sakkala, söder om El Dahar, finns butiker och restauranger utmed en trafikerad gata, och längre söderut sträcker sig moderna hotellkomplex med privata stränder så långt ögat kan nå.

Bad och dyk

De flesta av Hurghadas stränder är långgrunda och barnvänliga med ett utmärkt läge för snorkling och dykning i Röda Havets vatten. Bland annat hittar du de mycket vackert belägna stränderna Magawish och Arabia med gyllengul, grovkornig sand. Här kan du utöva vattensporter som segling, vindsurfing och vattenskidor. De vackra korallreven är lättillgängliga både från stranden eller på en båtutflykt. Upplevelsen är fantastisk oavsett om du snorklar eller dyker med tuber.
På Hurghada Grand Aquarium kan du titta närmare på korallrevet och dess invånare utan att bli blöt. Här finns t.ex. flera sorters hajar, rockor och sköldpaddor.
Blir det för stillsamt på stranden kan ni besöka en vattenpark. Det finns flera bad- och vattenparker i området - Makadi Water World t.ex. har fler än 50 vattenrutschkanor!

Utflykter, ökensafaris och pyramider

Hurghada ligger vid Röda havets västra strand och är en perfekt utgångspunkt för utflykter till Karnaktemplet i Luxor och Konungarnas dal. Om du står ut med en lite längre bussresa finns även Kairo med pyramiderna några timmar bort. I Hurghada kan du även roa dig med ökensafari i jeep, att rida kamel eller se beduinläger. Ungefär 20 kilometer norr om Hurghada ligger den nybyggda och barnvänliga resorten El Gouna, som kallas Egyptens Venedig på grund av dess många laguner och kanaler. Här finns också bra golfbanor. Söderut ligger Makadi Bay, som är en exklusiv ort med flotta hotellkomplex och en fin strand.

Så tar du dig hit

Det går charter till Hurghada med alla stora charterbolag, från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. Du kan åka till Egypten året om, men utbudet är större under vinterhalvåret. Om du väljer att flyga reguljärt, så flyger flera bolag till Kairo med mellanlandning. För att ta dig från flygplatsen, som ligger en bit utanför centrum, är det enklaste sättet att ta en taxi.


Charter med All Inclusive till Hurghada