Sharm el Sheikh vs. Hurghada

Nina
Reseguiden, besökt 28 länder

Foto: iStock
I dessa två badorter kan du kombinera två världar; en färgrik undervattensvärld och ett storslaget ökenlandskap. Vi jämför Hurghada och Sharm el Sheikh för dig som vill på en riktig äventyrssemester kombinerad med sol och bad.
Publicerad 30 oktober 2018

På mindre än sex timmars flygresa kan du nå Röda Havet och ett korallrev som enligt många anses vara ett av de vackraste i världen. Förutom ett fantastiskt dykparadis erbjuder Sharm el Sheikh och Hurghada garanterad sol och värme, exotiska basarer samt en massa spännande utflykter.

Sharm el Sheikh

Staden
Den mest genuina egyptiska känslan kan du få i stadsdelen Old Market. De flesta hotellen ligger dock i Naama Bay, vilket är det större turistområdet. Här ligger mängder av välordnade restauranger och strandkaféer på rad, där du kan njuta av gott kaffe bland orientaliska sittpuffar och doften av vattenpipornas äppeltobak.

Bad och dykning
Belägen på Sinaihalvöns sydspets, erbjuder Sharm el Sheikh ett av världens klaraste vatten och en artrikedom som lockar dykentusiaster från hela världen. 20 kilometer österut ligger nationalparken Ras Muhammed, som är mycket välkänd bland dykare och har ett av de mest välbevarade marina ekosystemen i världen. Den mer närliggande udden Ras um Sid erbjuder en fantastisk korallvägg och vill du stanna vid Naama Bay, finns istället vita och barnvänliga sandstränder med lättillgängliga korallrev alldeles intill.

Utflykter
Populära utflykter på Sinaihalvön är bland annat att nattetid bestiga Sinaiberget, där Moses enligt traditionen tog emot de tio budorden. Vid bergets fot kan du även besöka Katarinaklostret, som är en pilgrimsdestination från 500-talet. Cirka 80 kilometer nordost om Sharm el Sheikh ligger den forna beduinbyn Dahab, som i dag är ett avslappnat tillhåll för hippies och backpackers. Det är även ett mindre mecka för dykare på grund av det världsberömda, cirkelformade korallrevet Blue Hole.
Charter till Sharm el Sheikh

Hurghada

Staden
Jämfört med Sharm el Sheikh är Hurghada lite mindre välplanerad och lite mer charmigt stökig. Här finns en större bofast befolkning, vilket gör att Hurghada känns mer som en riktig stad. I området Sakkala, söder om ursprungsbyn Al Dahar, finns butiker och restauranger belägna längs en trafikerad gata. Längre söderut sträcker sig moderna hotellkomplex med privata stränder så långt ögat kan nå.

Bad och dykning
De flesta av Hurghadas stränder är långgrunda och barnvänliga med ett utmärkt läge för snorkling och dykning i Röda Havets vatten. Bland annat hittar du de mycket vackert belägna stränderna Magawish och Arabia, vilka båda har gyllengul och grovkornig sand. Är du intresserad av vattensport såsom segling, vindsurfing och vattenskidor finns det stora möjligheter här.

Utflykter
Hurghadas läge vid Röda havets västra strand utgör en perfekt utgångspunkt för utflykter till Karnaktemplet i Luxor, Konungarnas dal, men även till Kairo och pyramiderna om du orkar en längre bussresa. Ökensafaris med jeepar, kamelridnig och besök i beduinläger är också vanligt. Cirka 20 kilometer norr om Hurghada ligger den nybyggda och barnvänliga resorten El Gouna, som kallas Egypten Venedig på grund av dess många laguner och kanaler. Här finns exempelvis många bra golfbanor.
Charter till Hurghada

Se alla resor till Egypten här
- Charter till Egypten
- Hotell i Egypten
- Flyg till Egypten


Charter till Egypten