Strandliv i Sharm el-Sheikh

Louisewinberg
Reseguiden, besökt 35 länder

Foto: tobbeti, medlem sedan 2006
Här finns långa smekande stränder, dykning i världsklass och allt soltörstande svenskar behöver. Här guidar vi dig till Egyptens populäraste badort.
Publicerad 28 september 2011

Egypten är ett perfekt resmål när vindarna viner kalla här hemma i Sverige. Här lyser solen nästan jämt, året om. Det finns strandliv på hög nivå, dykning i världsklass och du får mycket för pengarna. Det finns massor av billiga charterresor till Egypten, och det är billigt att äta, dricka och göra utflykter här. Sharm el-Sheikh har aldrig varit någon genuin egyptisk by, utan är uppbyggd som en turistort från grunden. Men om det är sol och bad du vill ha så har du verkligen kommit till rätt plats.

Här finns stränderna

Du behöver inte gå långt för att hitta fantastiska stränder. Varje hotell har ofta sin egen privata strand. Naama Bay är en bukt med en lång strandpromenad och här ligger stränderna på rad, med sin finkorniga, ljusa sand och sitt långgrunda, kristallklara vatten. Tio kilometer norrut ligger Shark Bay som är ett lite lugnare ställe. Här är priserna lägre. Det finns inga hajar, men fina koraller och fisk. Sharm-el-Maya heter en mindre strand med lite mörkare sand i närheten av utomhusmarknaden Old Market.

Dykarnas mecka

Sharm el-Sheikh är ett dykparadis. Röda havet har en artrikedom av fiskar och koraller som lockar dykare världen över. Om du är här på sommaren har du chans att se världens största fisk – valhaj. Det finns också arter som Clownfisk (som Nemo i tecknade filmen Hitta Nemo), Napoleonfisk och stingrockor. När du väljer dykställe kan du välja mellan fascinerande väggdyk, grymma grottor och spännande vrakdyk. Det finns massor av dykcenter. En dagsutflykt med två dyk kostar runt 800 och en Padi Open Water strax under 4000 kronor.

Upplevelser och utflykter

Old Market är en stor utomhusmarknad som har allt mellan himmel och jord. Den ligger i stadsdelen som heter just Sharm el-Sheikh och är det mest genuina du hittar i semesterorten. De flesta restaurangerna ligger i Naama Bay. Det finns massa god mat i det egyptiska köket. Missa inte att äta meze, smårätter med allt från goda röror, till kötträtter och ostar. Avsluta med sött äppelte till lukten av bolmande vattenpipor. Udden Ras Um Sid är en populär plats för snorkling, men också för att titta på solnedgången. Andra populära utflykter är ökensafari och besök i beduinbyar.

Så tar du dig runt

Om du bor i Naama Bay så är det gångavstånd till det mesta. Men om du vill ta dig till exempelvis Old Market så är det minubuss eller taxi som gäller. De vita minibussarna är taxi och buss på samma gång och du ställer dig vid vägkanten i den riktningen du ska och vinkar sedan in en chaufför. Det kostar bara några kronor, men kan ta tid, eftersom chauffören vill fylla bussen och förmodligen kommer att stanna med jämna mellanrum. Det är lätt att bli lurad när det kommer till betalningen, så var lite vaksam. När det kommer till taxi, så är det ungefär samma sak som med minibussen. Förhandla om priset när du stiger in i taxin, för här finns ingen taxameter. Ett normalt pris mellan Naama Bay och Old Market är runt 30 svenska kronor men det beror lite på hur bra du är på att pruta, samt chaufförens humör.

Så tar du dig hit

Det går resor hit med alla de stora charterbolagen från Stockholm, Göteborg och Malmö. Flygresan tar fem timmar. Du kan åka till Egypten året om, men utbudet är större under vinterhalvåret. Om du väljer att flyga reguljärt, så flyger flera bolag till Kairo med mellanlandning. För att ta dig från flygplatsen, som ligger en bit utanför centrum, är det enklaste sättet att ta en taxi.


Charter med all-inclusive till Sharm el-Sheikh