Dyka i Mombasa

3 apr. 2013 11:56
Visningar: 778
Hej!
Vill börja med att tacka för alla restips jag fått från er på denna sida!
Jag har tyvärr inte varit så flitig på att vara inne på sidan och svarat,
För er som undrar så har de senaste resorna gått till USA där vi hyrde bil och körde New york- San Fransisco. Vi har också precis kommit hem från en fantastisk Australien resa där vi började i Sydney och åkte greyhoundbussarna till Cairns.
Om någon behöver restips så är det bara att höra av er!

Nästa resa vi planerar är att åka till kenya och åka på safari samt ta oss till Mombasakusten och ta dykarcertifikat där.
Vi har som vanligt många frågor.

Vilka safariorganisationer rekommenderas i Kenya? Kan man boka på plats eller man måste förboka hemifrån?

Kan man åka buss mellan Nairobi och Mombasa?

Vilka stora och pålitliga PADI dykorganisationer finns det i Mombasa?
Vi vill gärna ta dykarcertifikat ( open water) så vill det ska vara seriöst.

Hoppas ni kan hjälpa mig!

MVH Tina och Jesper
5 apr. 2013 20:42
Hej,

Vad gäller safariorganisationer finns det hur många som helst. Bäst är att boka i förväg och göra sin hemläxa genom att undersöka vad det finns för alternativ. Ett tips kan vara att endast åka till Mombasa och åka på safari i Tsavo istället för Maasai Mara. Nu har jag inte själv varit i Tsavo, men vad jag har hört ska det vara helt okej - inte lika häftigt som Mara förstås.

När jag bodde i Nairobi förra året anordnade skolan i samband med dykningsföretaget The Crab en PADI-utbildning för cirka 30 elever (den praktiska delen av utbildningen skedde i Mombasa). Så som jag förstod det har skolan använt det företaget flera gånger tidigare och varit nöjda med dem. Annars har jag dålig koll på detta.

Ja, det går både buss och tåg mellan Nairobi och Mombasa. Tåget är långsamt och går över natten, smidigt och bra om ni inte har bråttom. Vägen mellan Nairobi och Mombasa är känd för att vara riskfylld, bilolyckor sker stup i kvarten så mitt tips är att ni undviker nattbussarna. Horizon heter ett av företagen som kör. Allra smidigast är flyg som inte kostar några otroliga summor. Har åkt alla tre sätten och föredrar helt klart flyget.
11 apr. 2013 19:20
I Diani söder om Mombasa, vid Diani shopping centre, finns ett företag om utbildar i dykning i alla nivåer i enlighet med PADI. Certifikat för open water kostar 495 euro. Det finns ett flertal olika kurser att välja på.
Företaget heter Diani Marine.
Peo
12 apr. 2013 17:35
Tack så mycket för era tips, den här bussen mellan
Nairobi och mombasa måste man boka i förväg eller
Man kan lösa biljett på plats? Likadant om vi tänker ta flyget, kan
Man bara gå in på flygplatsen och få biljetter eller man måste
Boka i förväg?

Kom gärna med fler tips om safari arrangör i Nairobi , dykning osv.
13 apr. 2013 16:15
Jag skulle nog avråda från att åka buss mellan Nairobi och Mombasa. Välj i stället tåget eller flyget. Tåget kostar drygt 400 kr per person i första klass sovvagn. Är ni fyra så kan man få 2 kupéer där man kan öppna en dörr mellan kupéerna. Tåget går från Nairobi kl 19.00 på måndag, onsdag och fredag och kommer till Mombasa kl 10.00. I priset ingår middag och frukost. Normalt kan man köpa biljetten dagen innan. Flyget är i särklass det bekvämaste och vi har flugit ett flertal gånger med Kenya Airways under de tre senaste månaderna. Jag har köpt biljetterna 6-10 dagar innan vi flugit och då har vi fått dem för ca 650 kr styck.
Titta på mitt resealbum "Kenya en oplanerad resa" Där finns några bilder från vår resa med tåget från Nairobi till Mombasa.
Peo
13 apr. 2013 17:03
Okej, det lutar nog åt tåget. Vart köper man och bokar biljetter till tåget?
Är det lätt att ta sig till olika platser i själva Nairobi? jag tänker på från flygplats till "centrum" till tågstation.

Ska kolla på dina bilder.

/ Tina
14 apr. 2013 06:25
Våra biljetter köpte en god vän på stationen i Nairobi dagen före vi skulle åka. Sedan var vi på stationen i god tid eftersom man får sin kupé och vilken sittning till middagen man vill ha ca 1,5 timmar innan tåget avgår. När det gäller transporter i Nairobi så är det taxi som gäller. Vi använder SwedKen Tours, som drivs av svenskan Lotta Hellström. Vill ni nyttja SwedKen Tours så kan ni kontakta Lotta på telefonnummer +254 724 210101 eller e-mail (Logga in för att se e-postadress)
En taxi, liten bil för max 4 passagerare, skall kosta ca 40 ksh per km, en större bil ca 60 ksh per km. Detta i Nairobi. Vid kusten är det något dyrare. Kanske något billigare om du väljer en gammal bil på stan.
När det gäller trafiken i Nairobi så är det ett kaos. T.ex. transport mellan flygplatsen och centrum kan ta 25 minuter eller 2 timmar. Särskilt svårt är vardagar när folk skall till och från jobbet.
Peo
16 apr. 2013 14:46
okej, har hittat en sida på nätet där man kan boka tågbiljetter i förväg, men det går säkert lika bra att boka på plats.
Nu när transportproblemet mellan Nairobi-Mombasa är löst så har jag andra frågor.

Kan man boka safari till masai mara på plats i Nairobi? I så fall vilka organisationer rekommenderas och vad kostar det ca för 4 dagar?

Kan man också boka boende på plats i Nairobi och i Mombasa?

MVH Tina
18 apr. 2013 15:39
Att boka safari till Masai Mara när ni kommer till Nairobi kan bli svårt, i synnerhet om det är högsäsong. Lodgerna i Masai Mara är ofta fullbokade så man måste vara ute i god tid. När det gäller kostnader så får man vad man betalar för. En safaris i en minibuss med 6 till 8 passagerare är billigare än en safari där man reser ensam i ett fyrhjulsdrivet fordon. Lodgerna i parkerna har olika standard och det finns lodger som ligger utanför parkerna så att man måste transporteras till parken innan det blir någon djurskådning av. Allt detta påverkar priset men en fyradagars safari i eget fordon bör ligga runt 7000-8000 kr/person. Priserna varierar även efter vilken säsong man åker i.
Visst kan ni boka hotellen på plats men jag tror det blir betydligt dyrare än att boka på nätet.
Hur se er planering ut, när skall ni åka och hur länge tänker ni stanna i Kenya?

Peo