Californien rundtur?

20 nov. 2011 16:49
Visningar: 2512
Hej
Vi är en familj på 6 personer som ska åka till Californien i Maj-2012. Vi behöver lite hjälp från er som varit där och rest ungefär som vi ska.
Vi har tänkt att flyga till LA och hem från SF.

Vi tänker lite sådär
LA kanske 2 dagar, vidare mot Grand Canyon, sen Las Vegas för att sen vidare upp mot Lake Tahoe eller Yosemite och sen avsluta med några dagar i SF för att hälsa på en del vänner.
Kan man hinna detta på ett bra sätt, kanske ska stanna ca 16-17 dagar. Las vegas behöver vi inte stanna i mer än 1 natt.

Vi ska hyra bil och behöver nu tips och någon åkt denna rutt?
Samt hur länge bör man vara vid Grand Canyon och Yosemite??
Vore väldigt tacksam att höra av er som gjort ungefär denna rese rutt?

MVH
25 nov. 2011 16:40
Hej Billabong!

Ni har verkligen lagt upp en gedigen rutt och kommer få många storslagna upplevelser!

Grand Canyon är ju makalöst fascinerande men jag skulle nog säga att det det räcker med en dag. Har ni möjlighet så får ni nog mer ut av att istället ta ett par dagar i Yosemite där det finns fler aktiviteter att spendera mer tid på. Till exempel har de härliga äventyrsturer med bland annat fiske och klättring.

Jag skulle även rekommendera ett par dagar längs med Los Angeles härliga stränderna. New Beach har många både uppstyrda och spontana volleybollmatcher som är kul att titta på eller ge sig in i. Venice Beach är ett kul myller av spektakulära människor och event att spana in, med allt ifrån gatkonstnärer till strandgym.

Avslutningen med San Fransisco låter helt perfekt! Att köra Highway 1/Pacific Coast Highway från Los Angeles är precis så magsikt vackert som alla säger och ger en makalös frihetskänsla. Framför allt området kring Big Sur. Sträckan är dock väldigt lång och ni bör räkna med tre dagar så att ni hinner med några intressanta stopp.

Hoppas att jag kunde hjälpa till lite.

Önskar en mycket trevlig resa!

Hälsningar,
Jeanette på Resfeber
Av Bent
26 nov. 2011 11:58
Hej!

Som ni har tänkt så kommer ni inte att åka kustvägen Highway 1 mellan SF och LA.
Vi åkte nästan samma rutt sommaren 2009, startade i LA och sedan vidare till Palm Springs, Phoenix och Grand Canyon där vi hade två övernattningar. Därefter till Las Vegas med två övernattningar och sedan Death Valley, Mono Lake, Tioga Pass till Yosemite och San Fransisco där vi bodde två nätter. Sedan åkt vi Highway 1 till Los Angeles med två övernattningar under vägen och avslutade med fem nätter i Los Angeles.
Det blev mycket bilkörning undes dessa 18 dagar vi var där. Vi körde totalt 440 mil med div utflykter, speciellt i Los Angeles.
Eran tänkta rutt blir kanske 100 mil mindre så det verkar väl vara OK.
Kan nog tycka att två dagar i LA är väl lite för det finns mycket att se och göra där.
Det finns många trådar om Roadtripp i Kalifornien här på reseguiden om du söker.
Bent
Av Annl
27 nov. 2011 19:12
Hej,

Vi var på roadtrip i USA under en månad och hade tre veckor i Kalifornien som vi disponerade enligt följande:

San Francisco 5 nätter (OK för att kunna se och upptäcka stan)
Vindistriktet 2 nätter (för lite men valde detta med tanke på barnen)

Sen körde vi highway 1 ner till Los Angeles och hade två övernattningar i Monterey så att vi hann se den staden, Carmel och Big Sur och 17 miles drive. Detta var OK även om det inte hade varit fel med någon mera natt.

Los Angeles 2 nätter (alldeles för lite)
Las Vegas
1 natt (helt OK om man inte vill spela)
Grand Canyon norra rimmen 2 nätter (OK men kunde varit en natt till)
San Diego
6 nätter (lagom).

Vad som är viktigt att tänka på när man planerar en sådan här rutt är att man inte skall ha för många korta stopp - det blir för mycket resande, packande, in-och utcheckning m.m. Man måste dessutom kunna softa och ta det lugnt också - det är ju semester.

Sett i efterhand kunde vi tycka att vi hade för många korta stop på denna resa och det tog vi med oss till årets roadtrip som också var en månad lång i USA. Viktigt att tänka på att USA är enormt stort och att det inte går att få in allt som man önskar på en resa.

Ni kommer att få fantastiska dagar där och fråga gärna om det är något ni undrar över.
28 nov. 2011 10:43
Hej!

Nyss (20 oktober) hemkommen från en rejäl roadtrip i Californien

Flög till SF och hoppade direkt in i hyrbilen och körde ner till Monterey där vi camperade en natt för att dagen efter ta oss ner längs Big sur mot LA(en dag).. räckte fint .. och då hann vi med att se både Solvang och en sjölejon koloni på vägen... LA i 3 dygn.. (något kort) men hann med Whalewatching och hollywood, venice beach och santa monica + diverse felkörningar .. :) LA är stoooort.. vidare mot Las vegas för övernattning i 3 dygn.. ett av dygnen la vi på att köra till och uppleva grand canyons south rim (tuff dag med fullt rimligt) vi vadlde bil då helikopter tur dit inte fanns i vår budget denna ggn
Vidare till mammoth lakes för en övernattning och sen en kort utflykt till spökstaden Bodie (kuslig) och en hel dag i Yosemite.. åhh.. finaste jag sett :)

Efter det raka spåret till SF där vi sov 6 nätter.. då hann vi med golden gatebron, alactraz , massor av shopping, spökvandring pier 39 m.m

resan varade mellan 6 oktorber och 20 oktober... något intensiv men helt underbar.. ser det väl nåot som en rek resa då vi definitivt återvänder och plockar fler godbitar.. som palm springs och san diego..för vem vet allt innan.. säg till om du /ni undrar något.. vi åkte ca 460 mil//C
28 nov. 2011 17:16
Hejsan alla som svara=)
Tack för era svar.Jätte bra tips och råd.

Skulle bara säga att vi varit i LA för nått år sen så därav att vi lägger lite mindre tid där, vi tänkte inte ens flyga dit, men sen ville alla av oss till Grand Canyon så därav detta.

Så de blir ca 3 dagar i LA, åker sen mot Grand Canyon, därefter Las vegas endast 1 dag sen vidare via death vally, vidare mot Yosemite och sen därefter mot Lake Tahoe och sen SF i cirka 5 dagar. Vi hoppas kunna hinna se en del och många av oss är ganska aktiva och vill se och uppleva saker, så vi förstår att de blir många timmar i bilen men de kanske är värt detta så man hinner med en del:)
Någon som vet vad man inte ska missa i Yosemite och även så undrar jag om de är värt att ta en helicopter tur vid Grand Canyon?

Vi ska även nu kika lite på vad för bil/minibuss vi ska hyra, men ska ta en med mycket plats i ;)
Någon som har bra tips på bilfirma som fungerat bra och utan problem?

Tusen tack igen för alla svar och kom gärna med mera=)
Av Loulin
28 nov. 2011 17:35
Hej Billabong!

Jag tänkte jag skulle ge dig lite bra tips vad det gäller hyrbil. Generellt så lönar det sig alltid att förboka och betala sin hyrbil hemifrån och inte på plats i det land som man ska besöka. Hyr du bil direkt på plats så ingår oftast inte skatter och försäkringar utan det tillkommer som en extra kostnad. Hyr du bil genom någon av de leverantörer/förmedlare som vi samarbetar med så har de flesta dessa kostnader inkluderat i de totalpriser som de presenterar på hemsidan. En annan fördel man har genom att förboka sin hyrbil hemifrån är att de många av bolagen erbjuder personlig service på alla Nordiska språk både före under och efter man har haft sin hyrbil.

Surfar du in på http://www.reseguiden.se/hyrbil/kalifornien/r5332921 så kan du snabbt och enkelt jämföra de 14 aktörer som vi sammanställer och presenterar.

Lycka till med att boka och ha en trevlig resa!

Louise
Produktchef hyrbil
Reseguiden
Av Ziesta
28 nov. 2011 18:01
Hej,

Låter som en härlig resa ni ska göra! :-)

Jag åkte på en liten roadtrip i somras mellan Los Angeles - Las Vegas - Lake Tahoe - San Francisco. http://www.reseguiden.se/forum/resor/mini-roadtrip-i-kalifornien-nevada-2011-5536
Hade fått tips här i forumet om att väg 395 mellan Las Vegas och Lake Tahoe skulle vara fin, och det stämde. :-) Dessvärre hade vi väldigt ont om tid (huvudsyftet var att ta sig mot Reno och festivalen Burning Man) så vi såg bara nationalparkerna från husbilsfönstret. Så mitt tips är att lägga flera dagar på den sträckan. Exempelvis orten Bridgeport verkade vara ett mysigt stopp. http://www.reseguiden.se/forum/resor/5536/9

Vi tog en dagstur från Las Vegas till Grand Canyon, med flyg och helikopter. Personligen tycker jag dock att helikopterturen var bortkastade pengar. Jag trodde att helikoptern mer skulle flyga ner i själva canyonen men den flög bara ovanför. Blev inte bättre av att jag hade oturen att få en mitt-plats så sikten var inget vidare heller.. Men det finns ju säkert flera olika helikopter-turer, och om ni har åkt bil till Grand Canyon är det ju en upplevelse att uppleva den från ovan. Såhär i efterhand hade jag gärna haft mer tid vid själva Grand Canyon, kanske vandrat lite.

Vi var 6 personer och bokade dels en husbil, och dels en stor Chevy Tahoe. Först hade vi bokat en mindre variant men fick tips när vi hämtade ut den att uppgradera den så att allt bagage skulle få plats.. Vi hyrde även en GPS som blev vår bästa vän.. :-)
Vi bokade via http://www.reseguiden.se/hyrbil Jag minns tyvärr inte vilka vi bokade med men vi hämtade ut den från Alamo.
Av Pelle77
28 nov. 2011 18:37
Jag åkte också helikopter från Vegas över Hooverdammen till Grand Canyon. Turen gick över, igenom och slutligen en landning nere i canyonen. Jag tyckte det var resans höjdpunkt och det var väldigt mäktigt. Bokade med papillon.
28 nov. 2011 18:59
Kul att höra alla tips, ska kolla upp detta med bilar på reseguiden. Tror ni det räcker att ha en bil med 7 st säten, vi är 6 personer och packning som ska "bo" i bilden i minst 16 dagar. Läste om någon som tipsa om en större minibus, men jag vet inte.

En annan sak, ska man förboka helicopter turer vid GC om man ska åka, vi ska ju vara där cirka 1½ dag så kanske är bäst? Tänkte på priset, kanske är billigare att boka där? eller?
Kostade cirka 1100 per person såg jag.

Vad ska man inte missa att göra vid Yosemite?

Kul att kunna planera så mycket hemma:)
Av Annl
28 nov. 2011 19:06
Hej,

vi hyrde bil via Alamo i somras och det funkade hur bra som helst och de var väldigt smidiga att ha att göra med och båda bilarna som vi hyrde var nya.

GPS är ett måste.

Tips är att boka en så stor bil som möjligt - dels för att ni är många, dels för att bilarna i USA i allmänhet är mycket större än alla japanska småbilar i Sverige, dels för att det är billigt att handla i USA och ni kan behöva all plats som finns.

Och vad gäller Grand Canyon så måste jag - som jag gjort många gånger i andra trådar - slå ett slag för norra rimmen. Det är magiskt där och inte alls lika mycket turister - över 90 procent av alla turister som kommer till GC kommer till södra rimmen. Amerikaner som vi talade med som varit på båda ställena sa att det var en oerhörd skillnad och inte alls lika "busy" på norra rimmen som på södra.
Av Ziesta
29 nov. 2011 09:44
Jag håller med Annl om att det är lika bra att boka så stor bil som möjligt. Vi var som sagt också 6 personer och hade en bil med sittplatser för 8, samt rätt rejält bagageutrymme. Ingen behövde sitta i mitten och man hade lite plats att sprida ut sig. Vi hade bokat en med mindre bagageutrymme först, men kunde uppgradera på plats. Detta kostade dock en del extra.
Vet inte om det säger dig något men såhär såg den ut: http://www.reseguiden.se/forum/bilder/400716
Ser dock nästan mindre ut på bilden än vad den kändes i verkligheten. Var en rejäl koloss på vägen, för att inte tala om när man skulle backa..
Av Loulin
29 nov. 2011 10:20
Precis som föregående talare är min rekommendation att ni bokar stor bil från början. Att uppgradera till en större bil på plats i USA kan bli en mycket dyr historia och jag har sett skräckexempel genom åren där kunder har fått betala hutlösa summor för att få en större bil. Utan att gå in på allt för många detaljer om hur avtalen ser ut så är det kortfattat så att om ni förbokar och betalar med en leverantör/förmedlare här hemma så är priset på hyrbilen baserat på det avtal som slutits mellan förmedlaren och tex Alamo. Väljer du sen att uppgradera till en större storlek när ni hämtar ut er bil så är sannolikheten mycket stor att de kommer att ta betalt efter en helt annan taxa en den som användes när ni bokade bilen hemma i Sverige. Du frångår helt enkelt det avtal som du har med dig via vouchern/värdebeviset och ingår ett direktavtal med tex Alamo. "Complimentary"uppgraderingar är tyvärr sällsynta även om det händer.

Så för att slippa att använda hela reskassan till att uppgradera hyrbilen på plats så är min rekommendation att boka en stor bil från början.
29 nov. 2011 10:32
Som jag skrev på ett annat forum där samma ämne finns så kan Ni ju även fundera på två bilar om Ni skulle vilja dela på er ibland, alla i ett sällskap är ju inte alltid intresserade av att se samma saker, vissa kanske vill ta en heldag på ett mall medan andra kanske hellre slappar på stranden eller åker ut i skogen.

Annars är biltypen Ziesta visar ett bra val, ta inte en mindre bil och som Lolin skriver, boka rätt från början, gratis uppgraderingar verkar mest vara om de inte har bilen man bokat inne, ibland försöker de även då sälja en uppgradering men vill man inte ha den så blir den plötsligt gratis eftersom de inte har bilan man bokat. De är ofta fula fiskar hos uthyrarna, de tjänar provision på det de säljer så därför kan de vara mycket angelägna att lura på en saker man inte vill ha eller behöver, kan vara rent bedrägeri men företagen verkar tyvärr inte bry sig.

I Yosemite är det naturen som man vill se, det finns många olika ställen att stanna på, man kör runt och stannar på olika ställen och vandrar på stigar till olika platser om man vill det, finns längre och kortare turer beroend på vad man vill se, finns också ett par visitor center, museum mm. Man får en karta när man kör in och lite beskrivningar där man ser hur långt det är att gå om man vill se saker som ligger bortom körbara vägar, vattenfall är ju alltid trevligt och i Maj lär det vara mycket vatten. Som jag sa i andra forumet kan det nog vara lite olika år till år med snöläget, vad jag hört kan det vara avstängda vägar ända in i Maj men har ingen aning om hur vanligt det är och det är ingen större katastrof att inte komma till östra delen då det finns tillräckligt att se ändå.
12 dec. 2011 16:15
Hallå igen.

Verkar som vi kommer att få till en bra tur på vår trip till USA. Kom på en sak, någon som varit på Valsafari. Har läst en del om att de finns vid monterey, är det bara där man kan åka ut från?
Någon som kan berätta lite om just detta. Priser osv och är Maj en bra tid?

MVH
18 jan. 2012 17:25
Tusen tack för alla svar.

Nu behöver jag tips om Grand Canyon, var kan man bo bäst men inte allt för dyrt????
Helikopter tur, boka hemma eller på plats, vi har dock bara 2 nätter och en hel dag i GC.
Bästa bolaget?

Mer tips och råd =)
/ 3 ½ månad kvar!!
24 maj 2013 14:25
Ni hinner men Las vegas vill man nog stanna i mer än en natt. Det finns så otroligt mycket att se och göra
24 maj 2013 14:28
Citerat från Petersson87:
Ni hinner men Las vegas vill man nog stanna i mer än en natt. Det finns så otroligt mycket att se och göra
Tänk på att de skulle åka i Maj, alltså Maj 2012 ;-)