Bosättning i cairo?

Av Bm71
13 juni 2010 14:13
Visningar: 3976
hej! undrar om någon har några tips och erfarenheter att bo en längre tid i cairo?
funderar på att ta min dotter med mig dit och bosätta mig där. Arbetar idag som barnskötare men tänkte vidare utbilda mig till förskollärare innan flytten.
Hur svårt är det för svenskar att få ett bra arbete i cairo? vilken skola kan vara bra för min dotter? hon är 9 år idag. vad ska man tänka på och ha med sig?
tacksam för alla råd och tips..
mvh
Av Ellia
16 juni 2010 17:41
Har du själv varit i Cairo tidigare? Egypten? Eller har du bott utomlands förut!? Det är oftast en ganska stor omställning att flytta till ett annat land. Ofta svårt att förutse vilken utmaning det kan innebära. Det kanske skulle kunna vara en idé att tillbringa en kortare period i Egypten innan du verkställer planer om en eventuell flytt? För att på så sätt verkligen ge dig själv och din dotter en chans att testa vardagslivet. Det skiljer ju sig från livet som turist, om du nu har turistat där nere!

Både staden och landet ligger mig varmt om hjärtat, och missförstå mig rätt - jag tycker det är jättespännande att du har dessa funderingar gällande boende i Cairo, men för mig är det inte en plats man bara flyttar till. Det kräver nog lite eftertanke, speciellt när det är barn med i bilden. Visst finns det bra internationella skolor, det lär inte bli ett problem, men jag tänker mer på att vara beredd på att omställningen kan vara stor och att det tar tid att "slå rot", både i den nya miljön samt med alla människor omkring. Det är något jag minns från min tid i Cairo, o jag var där enbart några månader. Det går inte att uppleva ett land under en charterresa, eller under vilken tillfällig resa som helst. Det man upplever då är som en parallell verklighet, men livet man lever där på plats är ett helt annat. Lär känna landet och kulturen, och skaffa dig även lite insyn och kunskap i religionen, islam.

Möjligheten till jobb upplever jag som rätt liten (och då grundar jag ändå det antagandet på upplevelser från turistorter som Hurghada, där det ju rent logiskt bör vara lättare som västerlänning att få jobb) och därmed eventuella svårigheter i den egna försörjningen. Engelska är inte ett språk att räkna med. Kan du någon arabiska?!?
Av Bm71
16 juni 2010 22:57
Hej Ellia! Tack för din kommentar och dina råd. Nej ,jag har inte varit till Egypten tidigare, men
har tidigare bott i Turkiet med barn, men dom gick aldrig i skola där.
Jag vet att det är stor skillnad mellan semestra där och bosätta sig där.
Jag ska självklart åka dit ensam först en kortare period i september, och känna mig för och ta reda på allt och tänka efter om livet där blir för tufft eller inte. kolla lägenheter och skapa kontakter inom boende och arbete, har fått tips om att man kan kolla sajter när man är där,samt ta kontakt med svenska kyrkan i cairo för att knyta nya kontakter och hjälp.
Ja, jag har lärt mig lite arabiska och har planerat att lära mig mer innan jag åker ner. Kunskap om islam har jag och har delat liv med en muslim. Men är tacksam för dina råd och tips, ska verkligen ha det i omtanke när jag besöker cairo.. Är det något speciellt man behöver ta med sig till cairo?
Mvh

18 juni 2010 10:29
Man ska inte måla fan på väggen men ska du kunna få en dräglig tillvaro där i Cairo bör du nog fixa jobb och boende redan hemifrån, kan väl knappast påstå att jag är expert på området men det är ju inte direkt spanien vi pratar om och vad jag fått berättat för mig på plats så är det tydligen så att en vanlig knegare normalt tjänar från ca.300-400kr i månaden och sällan mer än 1000kr ens efter många års anställning, det är billigt där med våra ögon sett som kanske har en lön på 10.000-20.000kr efter skatt men tänk dig att leva på några hundra i månaden det blir nog ingen trevlig upplevelse varken för dig eller din dotter men du kanske tänkte spara undan pengar och fara iväg senare då skulle ju allt vara betydligt lättare förståss.

Visst är Cairo en exotisk stad men jag upplever nog att den är mer slummig och skitig än trevlig om man kommer på sidan av de delar av stan som besöks mest av oss turister och som det alltid pratas om både här och på många andra resesiter,
jag har litet svårt att förstå att slummen soporna och all fattigdom och utsatta människor bara passerar förbi utan att folk ens kommenterar det? men det är väl så att så länge man kan betrakta fattigdom och elände och sen fara hem till sin fina lägenhet och välbetalda jobb emellanåt så är det exotiskt men för de som tvingas leva där 24-7 är det kanske inte fullt lika exotiskt där handlar det nog mer om överlevnad.

Något annat som jag inte kan förstå är att visas det ett TV program därifrån så får man bara se från pyramiderna eller någon handelsgata, sensur av egyptiska turistnäringen?när vi drog runt i Cairo tyckte jag att det mest var skitigt slummigt och en jävla massa avgaser från bilar bussar och lastbilar som nog inte ens klarade avgaskraven på femtiotalet.

Visst finns pärlor där men totalt sett tycker jag inte det är en stad jag skulle vilja tillbringa allt för lång tid i, åk ner och lev där som turist ett tag och bekanta dig med staden och folket,undersök på plats möjligheten att få ett jobb ni kan leva drägligt på och skulle du fortfarande känna att det skulle kunna vara ett vettigt alternativ till det ni har idag så kan ni ju ordna med flytten sen.

Vill återigen poängtera att jag inte är expert på området men jag berättar det jag fått berättat fär mig på plats och om mina upplevelser som turist i Egypten/Kairo för jag kommer säkert att få skit för det här inlägget från några som är experter på området pga. att de varit i Egypten10- 20 gånger och tycker allt är fantastiskt och underbart där, att de tillbringat 99% av tiden på ett all-inclusivehotell med all mat service och fina stränder som bara vi rika västerlänningar kan njuta av smyger dom med och den tid de inte varit på hotellet har de ofta tillbringat vid pyramiderna konungarnas dal eller ombord på någon av de flodkryssare på Nilen som inte direkt är översållade med fattiga Egyptiska medborgare om man säger så.

Jag hoppas att det finns nån som tagit steget från turist till boende i Cairo och som kan räta ut dina frågetecken mvh Bosse.
Av Bm71
18 juni 2010 14:50
Hej Bosse!
Tack för ditt svar! Jag tar emot alla bra och negativa kommentarer om cairo, så inga problem Bosse ;-) .finns alltid positiva och negativa sidor med att flytta till ett nytt land..Jag vet att det inte är som sverige i cairo, mycket mer avgaser,sand och mycket folk,slummigt m.m.
Självklart har jag tänkt lägga undan pengar innan flytten, ska ner i september och känna mig för och se om jag verkligen vill starta ett liv där..
Jag ska när jag åker ner kolla efter arbeten och boende och knyta kontakter..
Jag har som sagt levt i turkiet tidigare i livet, man kan aldrig jämföra semester/ med det riktiga livet( det vardagliga livet)...
Livet i turkiet var inte heller detsamma som när man bor där, man tjänar inte heller så mycket där,men lyckades leva enkelt och billigt med 2 barn dessutom.
Är tacksam för alla svar och råd jag får av er! ska verkligen tänka på allt innan jag beslutar mig att flytta.. men ska ner nu först och känna efter om jag verkligen vill bosätta mig där eller inte..
Vill gärna ha mer tips om vilka skolor som skulle passa min dotter ?och olika arbetssajter om arbeten? och vill ha mer information om det är att bo i cairo? vad som är bra att ta med sig dit? och vad som är viktigt att tänka på?.. vill också väldigt gärna få veta hur man får kontakt med andra svenskar som redan bor i cairo?
Mvh
Av Tima
18 juni 2010 20:18
Hej Bm71

Kul att du har tankar på att vilja flytta till Kairo under en längre tid! Antar att du vill uppleva något annorlunda och ser det som en erfarenhet både för dig och dina barn.
Jag själv reser ofta till Kairo och har gjort det under flera år, i jobb, det är inte som Sverige direkt men det kanske är just det du är ute efter.
I början hade jag svårt för staden pga av allt som är olikt det vi har här hemma i Sverige, nu när jag kommer ner dit känner jag mig otroligt hemma och älskar just alla kontraster. Själv är jag i mediabranchen och vi har kontor nere i Kairo där jag träffar folk från hela världen, vissa som jobbar på vårt bolag (utlänningar) har bott i staden i flera år och älskar det, jag umgås med lokala när jag är där och stormtrivs när jag får vara med dem. Det finns så mycket mer än bara turistattraktionerna, när man väl lär känna de lokala kommer du trivas och få en massa fina minnen med dig hem (ja ifall du inte fastnar där nere...).
Staden må vara hektiskt och "skitig" men det finns så mycket annat som gör att du trivs, umgänget framförallt, det lokala folket är helt underbara. Jag har även bott i Istanbul och vet hur underbart det kan vara och visst finns det skillnader mellan städerna, Istanbul är lite lättare jämfört med Kairo.
Jag rekommenderar dig att ta kontakt med svenska ambassaden i Kairo, de kan rekommendera dig skolor till din 9-åring. Jag tror säkerligen att det finns intresse för svenska barnskötare, gäller bara att hitta rätt (nätverk) . Lönerna varierar såklart men det finns flera yrken/företag som betalar "mycket bra" löner.

Önskar dig lycka till, hoppas du hittar rätt och får förverkliga din dröm.

Mvh
Tima

Av Bm71
18 juni 2010 21:28
Hej Tima!
Tackar för alla råd.. Nu får du det att låta härligt i Cairo ;-)
Ska absolut ta kontakt med svenska ambassaden i Cairo och kolla med bra skolor för min 9-åring.
Tror du att det räcker med en barnskötarutbildning i cairo? eller är det bättre att man vidareutbildar sig till förskollärare innan man flyttar ner.
Jag tror även att du har rätt,jag söker något som inte är likt sverige. Är bara lite orolig över hur min dotter ska klara livet och skola i cairo. Men vill man finna lycka och frid i livet måste man väl våga chansa och ta risker, kan ju alltid köpa flygbiljett och flyga till sverige om det inte skulle funka.
Hur ofta är du i cairo? kanske vi kan ses och umgås när du är där? Är det något speciellt du tycker att man ska ta med sig när man flyttar? vad ska man tänka på i början? vet att man ska vara anständigt klädd och inte visa axlar och knän.
Tack igen för ditt svar,väldigt positivt, gör att man verkligen vill Cairo en chans,men ska absolut åka ner själv först och kolla läget och känna mig för..
Förresten,vet du hur man kan hitta arbete i Cairo?
Mvh
Av Tima
18 juni 2010 21:42
Citerat från bm71:
Hej Tima!
Tackar för alla råd.. Nu får du det att låta härligt i Cairo ;-)
Ska absolut ta kontakt med svenska ambassaden i Cairo och kolla med bra skolor för min 9-åring.
Tror du att det räcker med en barnskötarutbildning i cairo? eller är det bättre att man vidareutbildar sig till förskollärare innan man flyttar ner.
Jag tror även att du har rätt,jag söker något som inte är likt sverige. Är bara lite orolig över hur min dotter ska klara livet och skola i cairo. Men vill man finna lycka och frid i livet måste man väl våga chansa och ta risker, kan ju alltid köpa flygbiljett och flyga till sverige om det inte skulle funka.
Hur ofta är du i cairo? kanske vi kan ses och umgås när du är där? Är det något speciellt du tycker att man ska ta med sig när man flyttar? vad ska man tänka på i början? vet att man ska vara anständigt klädd och inte visa axlar och knän.
Tack igen för ditt svar,väldigt positivt, gör att man verkligen vill Cairo en chans,men ska absolut åka ner själv först och kolla läget och känna mig för..
Förresten,vet du hur man kan hitta arbete i Cairo?
Mvh
Din dotter kommer klara det fint, sä länge du finns där, barn anpassar sig snabbt... själv har jag tagit min dotter med på olika äventyr och det har gjort henne gptt.
Jag är i Kairo några ggr per år... lär vara där till hösten igen så absolut kan vi ses när vi båda är där samtidigt.
Hm, ta med sig när man flyttar.. vet inte rikgit på rak arm. Det ska finnas flera svenskar som är bosatta i Kairo så bästa är att ha kontakt med svenska ambassaden. Tyvärr vet jag inte hur man hittar arbete i Kairo, men sökt dig till olika internationella organisationer så som Läkare utan gränser, amnesty, röda korset, FN... det finns många fler som söker duktiga medarbetare.

Mvh
Tima
Av Bm71
18 juni 2010 22:33
Citerat från tima:
Din dotter kommer klara det fint, sä länge du finns där, barn anpassar sig snabbt... själv har jag tagit min dotter med på olika äventyr och det har gjort henne gptt.
Jag är i Kairo några ggr per år... lär vara där till hösten igen så absolut kan vi ses när vi båda är där samtidigt.
Hm, ta med sig när man flyttar.. vet inte rikgit på rak arm. Det ska finnas flera svenskar som är bosatta i Kairo så bästa är att ha kontakt med svenska ambassaden. Tyvärr vet jag inte hur man hittar arbete i Kairo, men sökt dig till olika internationella organisationer så som Läkare utan gränser, amnesty, röda korset, FN... det finns många fler som söker duktiga medarbetare.

Mvh
Tima
Tack Tima!
Jag ska absolut ta mig till svenska ambassaden när jag åker ner i sep och kollar läget ;-)
Du har nog rätt ang. min dotter, kommer nog vara lite jobbigt och tufft för oss båda ibörjan när allt är nytt och ovant,men så är det vart man än flyttar.
Ni behöver inte extra personal på ditt arbete ;-)
ska kolla förskolorna också,man kanske inte får så bra betalt men bättre än inget. jag ska undersöka arbetsmöjligheterna på dom olika internationella organisationerna,kanske får napp där.. man kanske behöver köpa med sig en massa myggnät när man flyttar ner???
Tack igen Tima för att du delar med dig av dina erfarenheter ,,,gör allt så mycket lättare..
Mvh
Av Tima
18 juni 2010 22:54
:-) vi behöver alltid duktiga medarbetare, ifall du är journalist/reporter och kan använda din "röst " som verktyg! Myggnät - hm, har faktiskt aldrig tänkt på myggen i Kairo så myggnät lär inte behövas. Se till att komma dit i september och stäm av...

Lycka till! Mvh TIma
Av Bm71
18 juni 2010 23:03
fniss,,synd att jag inte är journalist/reporter då, min röst har jag självklart lärt mig att använda,,livet är tufft!
ok,jag skippar myggnäten då ;-)
ja,jag ska absolut ta mig dit i sep och stämma av och ta reda på så mycket jag kan + kolla pyramiderna och alla sevärdigheter och koppla av oxå såklart..
tusen tack för all din hjälp vännen..
hör gärna av dig när du är i cairo,så kanske vi kan ses när vi är där samtidigt ;-)
ha det så bra!
Mvh

((Logga in för att se e-postadress))
Av Maat
6 sep. 2010 10:53
Jag bodde i Kairo för flera år sen. Ca sex månader.

ang utbildning. Det finns alltid behov av förskolelärare och lärare i de internationella skolorna. Jag får ibland förfrågningar från e post listor där man söker personal. Ofta då till egyptiska löner men dom kan ofta förhandla. Man vet att västerlänningar är dyrare.

Det mesta fungerar via kontaktnät där nere. Man känner någon som känner någon som har ett jobb eller en lägenhet. Ett bra tips är att hitta konvertiter, dom har lite lättare att skapa kontakt med egyptier just pga att dom är muslimer. Som västerlänsk kvinna kan det ibland vara svårt med kontakt, med att fixa vissa saker själv. Jag hadde jätte stor hjälp av dom på mitt jobb när det gällde sånt.

Lägenhet fixade en vän redan innan jag kom. en stor trea för lite drygt 2000 kr, dyrt enligt eg standard. Man kan hitta bättre.

Jag bodde i nasr city som är en förort till kairo, mycket bilar och avgaser men det funkade. Jag stortrivdes och kommer flytta tillbaka dit så småning om. Staden är fantastisk, fruktansvärd, bullrig och jätte vacker. smuttsig och grön på samma gång. Det är en stad man älskar eller hatar.

Till att börja med är det lättare att bo och jobba nära varrandra just för att man slipper ta sig mellan jobb och hem, då brukar taxi vara enklast men bilar och micro bussarna är snabbare. Att bo nära en supermarket underlättar mycket det med för där är det mesta prismärkt på både arabiska och engelska. Det är lätt att klara sig själv och man förstår och känner igen det mesta. Kött och sånt känns mycket mer hygieniskt med.

Man behöver inte kunna arabiska för att klara sig även om det alltid uppskattas att man iallafall försöker.

Jobbar du på förskola har jag hört att man ofta får ta med barnen som löneförmån eller får rabatt för att dom går där.

lycka till
6 juli 2021 08:34
Hej! Nyfiken på hur det gick?flyttade du dit? Skolan för din då 9 åriga dotter
8 juli 2021 13:22
Citerat från Crazylady:
Hej! Nyfiken på hur det gick?flyttade du dit? Skolan för din då 9 åriga dotter
6 år sedan hon var online här, men hon skrev sin mailadress här ovan så testa den.
12 juli 2021 12:50 (redigerad)
Boende i Kairo är ganska dyrt, särskilt för en person som kommer dit från ett annat land. När det gäller att starta ett företag eller köpa ett hem kostar allt ännu mer. I år försökte jag öppna flera företag i Kairo och jag hade alltid svårigheter med fri ekonomi. När jag köpte ett hus insåg jag att jag behövde spela det säkert och därför tog jag en inteckning. På webbplatsen https://smslansnabb.se/bolan analyserade jag många olika inteckningsalternativ och valde det bästa alternativet för mig själv när det gäller effektiv ränta och lånetid.
Av Nefri
12 apr. 2022 20:11
Hej hur gick det med Resan och flytten till Cairo?
Nefri