Bo på slott i Europa?

18 nov. 2013 15:59
Visningar: 1843
Hallå,

Jag har en liten prinsessdröm om att bo på slott på semestern.

Det skall vara något extra - fint inredning, extravagant, glamoröst, tidsenligt o s v. Alla tips och erfarenheter om drömslottshotell emottages tacksamt.

I vilket land det ligger spelar ingen roll för det är upplevelsen på boendet jag är ute efter. Ju vackrare och lyxigare desto bättre!

Perfekt om du själv har bott där men även bra googling kan vara till hjälp!
18 nov. 2013 16:29
Tack, länken ser lovande ut!

Jag skall väl för säkerhetsskull reservera mig för uttrycket "ju lyxigare desto bättre" ;)
Jag är väl medveten om att smakar det så kostar det, och jag är ju inte ute efter rum i 10000+ kronors klassen.
(Vill bara klargöra för ev kommande tips)
Av Hkn
18 nov. 2013 18:32
OK, Princess Nisse2ears…

i min bok är det enklaste sättet att få extravagans i koncentrerat format, och som fungerar för en resenär, att åka till Champagne i Frankrike.

Har bott på:
http://www.villa-eugene.com/en/hotel/
Belägen i Epernay i en större villa från 1800-talet som är klart slottslik (även om det blir ett väldigt litet slott). Pool, grym frukost och – konstigt nog – en för kategorin relativt human prislapp. OBS! Vill du känna dig som en slottsdam så är det deras svit som gäller. 375 € i veckorna, 390 € under helgerna. Fristående badkar och ett skrivbord som du kommer att skriva hem om.

Har ätit på:
Le Parc, som är en del av http://www.lescrayeres.com
Har alltså inte bott där, men det går att boka rum i champagnefamiljens f d slott. Det är omgjort till hotell och restaurang och ligger centralt, i Reims, och levererar boende för 432 till 706 € under lågsäsong.
Parken är ganska, eh… magnifik och en del av träden planterades av Madame Pommery. Slottet är för övrigt magnifikt, det också… Här är det white gloves som gäller bland personalen till middagen – men deras bar bjöd på ett riktigt tillbakalutat häng komplett med bra jazz och soul vid mitt besök.

Hoppas att det hjälper en bit. Reims ligger 12-13 mil från Paris.

All the best,

:: hkn ::

OBS! Båda dessa siter bjuder på Händel; Vattenmusik för kung Georg I och Ombra mai fù. Fantastiskt att se att hotell fortfarande använder sig av den sortens 'stämningsskapande' element på sina webbsidor. Väldigt 1999 om du frågar mig… :-)
18 nov. 2013 19:27
Mais merci Prince Hkn!

Suveräna tips!

Men jag saknar himmelssängarna!
Av Pelle77
20 nov. 2013 18:40
Vilken härlig tråd!! Den här kommer jag att följa!

Champagne-tipsen från maestro Hkn ser kalas ut!
23 nov. 2013 12:38
Hmmm, kommer ihåg en artikel i en reseblaska. Men det (mycket mänskliga) priset byggde på att man hyrde ett helt gäng på typ 6-7 rum... Faan... Kommer inte ihåg var men ska funta.
Av Lora
23 nov. 2013 16:38
Hej!

Alla slott har något unikt över sig... bjuder på den lilla extra njutningsfulla upplevelsen på ett eller annat sätt.

En timme från Göteborg, mitt ute på Varaslätten finner du Sveriges yngsta jugendslott - Bjertorp Slott.

Nu var det för många år sedan som jag var där... slottets unikt bevarade jugendmiljö, historia, atmosfär och måltider av högsta klass från deras prisbelönta kök berörde mig så till den grad att jag skrev mitt examensarbete om det.

Knut Henrik Littorin lät under åren 1911 - 1914 uppföra denna byggnad efter ritningar av arkitekten Ferdinand Boberg för att "yttermera stadfästa minnet af sina kära föräldrar". Först tackade Boberg nej men antog erbjudandet om att uppföra "slottet" när Littorin gjorde klart för honom att han skulle få fria händer och att det fick "kosta vad det kosta ville". Sagt och gjort. Endast det bästa har kommit i fråga vid val av byggnadsmaterial, Europa skickligaste hantverkare var till hjälp. År 1914 stod privatbostaden åt sju personer klar, på 1 954 kvm bostadsyta. På grund av sin palatsliknande karaktär gick den snart under benämningen slottet.

Hotellägarna har bytts sedan jag var där sist och rummen har renoverats. De nya ägarna har satsat stort på att ge dessa rum en individuell prägel: http://www.bjertorpslott.se/vara-rum

Den 28 oktober i år har hotellet utnämnts till "Best Historic Countryside Hotel of Europe 2014″.

På Nyårsafton inleds slottets 100-årsjubileum. I Nyårspaketet ingår bl.a. femrätterslottsmiddag och champagneprovning.

Varför inte ta en minisemester och förverkliga den lilla prinsessdrömmen om att bo på ett slott just där och då? :)
24 nov. 2013 12:56
Robbowan - vore kul om du kunde komma på vad/var det var :)

Loriana - tack för bra tips! Nyårsövernattningen skulle verkligen kunna vara någonting, men vårt nyår är redan planerat. Dock är rummen på lite för moderna, även om de är superfina! (satte lite i halsen när första rummet heter "Ungdomsvårdsanstalt" och jag undrar om jag kommit rätt... ;)

Jag vill ha HIMMELSSÄNGAR och gamla (gammal stil) möbler. Jag tror jag har hittat bra urval i Storbritannien:
http://www.celticcastles.com/castle-search/list/uk/

Motsvarande borde finnas i både Tyskland och Frankrike :)
Av Lora
24 nov. 2013 21:37
Citerat från Nisse2ears:
... Dock är rummen på lite för moderna, även om de är superfina! (satte lite i halsen när första rummet heter "Ungdomsvårdsanstalt" och jag undrar om jag kommit rätt... ;)

Jag vill ha HIMMELSSÄNGAR och gamla (gammal stil) möbler. Jag tror jag har hittat bra urval i Storbritannien:
http://www.celticcastles.com/castle-search/list/uk/
Japp, jag håller med dig att rummen har missat sin charm (verkar så iaf). Unikt bevarad jugendmiljö inkl. möblerna var det innan renoveringen. Haha... "ungdomsvårdsanstalt" - låter a la "smooth criminal" men det finns en och annan historia bakom idén kan jag tänka mig... det är det som är så speciellt med Bjertorp Slott.

Himmelssängar! :) Du länkar ju till en superb hemsida - tackar för den och snor den för ev. framtida bruk.

(Kunde inte låta bli att googla lite. Fastnade för Auchen Castle, inte för deras himmelssängar men för den originella "wedding ring delivery": http://www.auchencastle.net/falconry/wedding-ring-delivery.html :))
24 nov. 2013 23:54
Åååh så häftigt!

Hoppas bara inte Bonnie the barn owl kommer med en mus i näbben! ;)