Stor guide till alla Bulgariens kuststäder

Linae
Reseguiden, besökt 38 länder

Foto: Shutterstock
Foto: TUI
Foto: Apollo
Kort flygtid, bra klimat och mycket för pengarna. Många bra faktorer, ändå är det fortfarande förvånansvärt många svenskar som inte har en aning om att man kan få en fantastisk sommarsemester här. Det tänkte vi ändra på nu.
Publicerad 4 april 2023

Bulgarien gränsar mot Rumänien, Serbien, Makedonien, Grekland, Turkiet och Svarta havet. En spännande mix av influenser som märks tydligt när du semestrar här, inte minst på maten. Landet förknippas ofta med Sunny Beach och party hela natten lång, men det är långt ifrån allt Bulgarien har att erbjuda. Bo i medeltidsstaden Nessebar, vandra i vackra omgivningar eller plaska i långgrunt vatten i familjefavoriten Albena. Valmöjligheterna är många. Här hjälper vi dig att få koll på Bulgariens alla semesterorter.

Sunny Beach

Slăntjev Brjag, som orten egentligen heter, är landets största turistort och ligger alldeles intill Svarta havet, med en sju kilometer lång sandstrand. Här kan du festa hela natten lång, sola hela dagen, shoppa till billiga priser eller bara sitta och njuta av en svalkande drink på någon av alla barer och restauranger på strandpromenaden. Flower Street är ortens största gata och här är det alltid liv och rörelse. Sunny Beach har vunnit priser för sitt rena badvatten och stranden städas noggrannt varje dag.

Albena

Söker du en lugnare ort med långgrund, bred och lång sandstrand har du kommit rätt. Här finns en mindre huvudgata och strandpromenad med ett alldeles lagom utbud av tavernor och barer. För trötta ben finns minitåg som kör mellan stranden och busstationen. Gillar du att aktivera dig finns allt från vattenskidor och parasailing till ridning och paintball att välja mellan. Tröttnar du på stranden ligger Kaliakraudden cirka 40 kilometer bort. Udden består av röda kalkstensklippor och har du tur kan du se delfiner simma förbi.

Golden Sands

Zlatni Pyasatsi, som orten heter på bulgariska, når du med en kort transfer på cirka 35 minuter. Orten är mindre än Sunny Beach men större än Albena och här finns ett pulserande nattliv och ett stort utbud av vattenaktiviteter. Åker man hit som barnfamilj finns det lugnare delar att hålla till i. Även här finns det minitåg som cirkulerar och orten är inhängnad vilket gör att säkerheten är ganska hög. Gör gärna ett besök till naturparken Madara, Klostret Aladzha eller grottorna i Kamen Brjag och Yajlata.

Nessebar

Endast fem kilometer från hektiska Sunny Beach och ändå så otroligt annorlunda. Nessebar är med sina ringmurar och gränder från 1700-talet upptaget på Unescos världsarvslista och det är en upplevelse att bara strosa omkring. Dagtid är staden välbesökt men på kvällarna när turistbussarna åkt härifrån råder ett lugn och du kan njuta av en middag bestående av färska skaldjur och något av alla viner som landet producerar. Vill du prova olika vinsorter finns det gott om vinprovningar i området. Dessutom kan du besöka ruinerna från ett Apollontempel och Johannes Döparens kyrka från 1000-talet.

Pomorie

Det här är också en mindre ort som består av en liten shoppinggata och några restauranger och kaféer. Här finns en fin sandstrand som aldrig brukar bli fullpackad. Här får man oftast vara lite mer för sig själv och njuta av lugnet. Är du intresserad av viner finns flera vingårdar att besöka i närområdet. I Pomorie, liksom de flesta delar av Bulgarien, får du en bra tvårätters middag för omkring hundralappen. Vill du lyxa till måltiden med en god öl kostar en sådan ungefär tio kronor.

Balchik

Den här semesterorten har en rik historia som börjar redan 500 år före Kristus, men då hette staden Krunoi som betyder källornas by, beroende på alla naturliga källor i området. På senare år har det satsats pengar på golfbanor, hotell och att modernisera området. Här finns nu en strandpromenad med restauranger och hotell, samt två mindre sandstränder att välja mellan. Balchik är mest känt för sin botaniska trädgård och drottning Marias sommarpalats, men här finns också chans att prova på ett traditionellt gyttjebad i Touzlata, strax utanför staden.

Tsarevo

Längre söderut än de flesta andra badorterna ligger lilla gemytliga Tsarevo. Här trivs du som uppskattar lugn och ro. Umgås med lokalbefolkningen och insup atmosfären bland restaurangerna och de färgglada fiskebåtarna i den lilla hamnen. Orten är indelad i en äldre och en nyare del, och är du intresserad av historia och religion ligger kyrkan “The Assumption of St. Mary” i närområdet. Det finns två fina stränder att spendera lata dagar i solen på. Blir du rastlös kan du vandra i bergen, fiska i floderna eller åka till en vattenpark en bit bort.

Obzor

Med kustens längsta sandstrand lockar Obzor sol- och badsugna från hela Europa. Under högsäsongen finns ett stort utbud av restauranger, barer och vattenaktiviteter. Maten håller hög klass och allra bäst smakar den färska fisken och det närproducerade vinet. Vill du ta en paus från strandlivet finns gott om platser att utforska i närheten, vad sägs om till exempel byn Byala med ruiner från ett gammalt fort, fartfyllda Sunny Beach eller vackra Nessebar?

Sinemoretz

Nära den turkiska gränsen ligger Sinemoretz med sina gröna omgivningar och två fina stränder. Eftersom orten är en del av nationalparken Strandza finns gott om fina vandringleder inom nära räckhåll, ett omtyckt mål efter turen brukar vara ett dopp vid den “hemliga” stranden Silistar. Vill du följa med på någon utflykt i området rekommenderas båtturen på floden Veleka där du om du har tur kan få se sköldpaddor. En mycket uppskattad aktivitetet, främst bland barnen.

Sveti Vlas

Endast ett stenkast från fartfyllda Sunny Beach ligger Sveti Vlas med flera mindre sand- och klapperstensstränder. Det som är bäst med den här orten är att här får du lugnet och avkopplingen men har samtidigt bara cirka fem kilometer in till Sunny Beach med ett betydligt större utbud av shopping, party och restauranger. I Sveti Vlas finns det främst större hotell som har allt från all inclusive och gym till barnklubbar och kvällsshower.

Sozopol

Den här orten är enligt många en av de bästa i Bulgarien. Den äldre stadsdelen med sina gamla byggnader, historiska trähus och trånga kullerstensgränder ligger ute på en halvö. Det är i den här delen som de flesta restauranger, kaféer och barer ligger. Den nyare delen, även kallad Harmanite består främst av hotell, men här finns även en av Sozopols vackraste sandstränder. Från Sozopol kan du göra utflykter till bland annat staden Burgas för lite shopping, till ön S:t Ivan med sina fåglar eller till naturreservatet Ropotamo där du kan se sköldpaddor.

I Reseguidens sökmotor kan boka din resa till Bulgarien:
- Charter till Bulgarien
- Charter till Bulgarien med all inclusive
- Sista minuten till Bulgarien


Charter till Bulgarien