blandade frågor nordön NZ, hyra bil? aktiviteter? göra saker utan guide? vacciner?

12 sep. 2019 13:52
Visningar: 169
Hej!!

Jag och en tjejkompis, 22 år, ska åka till Nya Zeeland norra ön i mars 2020. Jag har lite olika funderingar och är väldigt tacksam för svar och tips!! Tack på förhand!!

Våran plan är att flyga till Auckland och därifrån hyra en bil och på så sätt ta oss runt på ön, sedan lämna tillbaka bilen i Auckland och resa vidare till Sydney Australien. Min kompis har ett internationellt körkort. Vad får man absolut INTE missa på nordön? Vi har försökt att googla mycket om vad man kan göra och finns väldigt mycket guidade turer, vi undrar dock om man verkligen måste ta en guidad tur på alla dessa ställen eller om man kan göra mycket på egen hand? Vi har en ganska begränsad budget.... och vill kunna göra så mycket som möjligt till billigast pris! Vi är intresserad utav att se mycket natur, skog, vattenfall, saker från Hobbit mm. Om man nu hyr en bil som vi tänkt, och bo på billiga hostels, är det möjligt att göra mycket utav detta utan att betala en förmögenhet?

Hur lätt är det att resa runt med bil på egen hand? Är det lätt att hitta och komma fram? Är det någonting speciellt man ska tänka på? Hur fungerar det med parkering utav bilen? Finns det ofta parkering vid många hostels? och hur mycket brukar sånt kosta?

Vi vill jättegärna hoppa bungyjump eller fallskärm när vi är på NZ. Vilka ställen är att rekommendera? Och till er som rest i Asien (eftersom att vi senare ska vidare till ett par länder i Asien), är det mer värt att göra det där? För kanske en billigare peng. Men våran tanke är att det är mer säkert att göra detta på NZ.

Sedan kommer vi till visum, många skriver att man inte behöver visum om man ska stanna under en kortare tid (som vi ska). Medan vissa säger att f.o.m oktober 2019 måste man ha visum oavsett. kan någon upplysa mig om hur det faktiskt är? och vart man ansöker om det?

Under hela våran resa kommer vi vara i Nya Zeeland, Australien, Filipinerna, Singapore, Malaysia, Kambodja och Vietnam. Och frågan om vacciner har kommit upp. Hur vet man vilka vacciner man behöver?

Om det är någonting annat klokt ni tänker på får ni jättegärna skriva det också. Vi är ganska berest men främst i USA och Europa, och längre upp i Asien!
12 sep. 2019 14:15 (redigerad)
Fr.om. 1/10 ska man ha NZETA, elektroniskt visum. Söks på https://www.immigration.govt.nz/new-zealand-visas/apply-for-a-visa/about-visa/nzeta

Om ni har bil behöver ni inte nödvändigtvis på guidade turer - om det inte är avancerade hikes och så.
Parkering brukar inte vara ett problem utanför storstäderna.
Det är vanligt med skydiving och bungy i Taupo och Queenstown. Bra priser.

Har tips på sevärdheter på http://www.worldofmarie.com/reseguide/nyazeeland