Är Thailand farligt?

8 okt. 2012 23:26
Visningar: 7390
Hej! Jag och min tjejkompis ska åka till phuket över jul. Vi är 18 & 17 år och efter jag bokat har jag fått höra om massa hemska händelser som hänt i Thailand. Ung tjej som dött när hon duschat, våldtäkter, tsunami varningar m.m. Jag har varit i Thailand innan dock inte i phuket utan på koh Chang och jag upplevde inte nåt i närheten av detta, alla var väldigt vänliga osv. Vi är ordentliga tjejer som är försiktiga men nu blir jag lite nervös när folk berättar om hemska grejer. Vad är de vi behöver tänka på? Skulle uppskatta alla råd och tips. Tack på förhand!
8 okt. 2012 23:54
Alla platser är farliga, saker kan hända överallt. Thailand i stort är väl inte farligare än de flesta ställen rent generellt. Man ska ju alltid vara försiktig, använda sunt förnuft och minimera riskerna. Det största farorna skulle jag tro är trafiken och kanske andra säkerhetsaspekter som kubmaneter, kanske paraplydrinkar är något man ska se upp med enligt rapporter på senare tid o.s.v.
Tsunamivarningar är nog inget man direkt behöver oroa sig över, bra att veta vad man ska göra om det mot förmodan skulle hända något sådant. Självklart förekommer brott, våldtäkter, stölder, lurendrejerier, t.o.m. mord även i detta land, omfattningen är svårt att veta då inte alla länder är helt öppna med sådant som kan skada turistnäringen.
Som sagt att veta vad man gör och vara påläst om vilka faror som kan finnas är bästa skyddet mot att råka illa ut även om det inte finns något totalskydd (lättare att undvika saker som man känner till, då vet man direkt vad som är på g).
Några saker man alltid tänker på är ju att röra sig där det finns folk, inte lita blint på folk, aldrig ha samröre med någon som tar kontakt med förslag, oavsett art, känns något obehagligt på något sätt så avlägsnar man sig omgående o.s.v.
Finns ju massor av ställen jag skulle välja bort innan Thailand om det bara handlade om säkerhetsaspekten.

Personliga erfarenheten är att det enda som hände oss var att man blev lurad på pengar eller de försökte lura en men det är ju bagateller mot det mesta som kan hända.

Vet någon någon sida där man kan se statistik (finns klart ingen helt korrekt statistik) om hur mycket brott turister råkar ut för på olika ställen så skulle det vara väldigt intressant,man får väl leta lite efter det kanske...
Av Annl
9 okt. 2012 18:29
Viktigt kan jag tänka är - speciellt som ni kommer att resa två unga tjejer - är att ni hela tiden har koll på era drinkar eller öl ute på restaurangerna/barerna så att det inte kommer personer och stoppar med sömnmedel (eller vad det nu kan vara) så att ni blir helt borta och det kan hända en massa tråkiga saker. Snälla - tänk på det! Visst är det trist att man ska behöva tänka så men bättre än att det händer något.

Och en annan viktig sak - följ inte med främmande killar eller karlar!
Av Trea
9 okt. 2012 18:41
Det är farligt att leva, rent generellt. Thailand är knappast farligare än andra resmål. Ni ska absolut inte går runt och vara oroliga. Däremot ska man alltid vara lite försiktig när man är ute och reser. Saker kan ju hända hemma i Sverige också, men en skillnad när man är utomlands är att man inte alltid har lika bra koll, t.ex. om några platser kan vara bra att undvika, hur folk brukar luras osv. Ofta bär man ju också med sig en del värdesaker.
Generellt när man reser är att det är bra att tänka på var man har sina värdesaker (t.ex. låsa in på hotellet om det går), ha telefonnummer dit man kan spärra kontokort om det skulle hända något och gärna ha kopior på pass, t.ex. mejlade till en mejladress som man kommer åt. Sedan naturligtvis upprätthålla en viss försiktighet när det gäller förslag från människor osv, det här med drinkar är ju också bra att ha koll på. De flesta människor är mycket vänliga, men det innebär ju inte att man ska lita blint på alla...
Ni ska absolut inte vara rädda för att resa! Man kan aldrig ta bort alla risker i livet, men med lite sunt förnuft och genom att tänka sig för, kan man ta bort onödiga risker. Hoppas ni får en jättefin resa!
9 okt. 2012 18:45
tack för era svar! självklart handlar ju de mesta om att ha sunt förnuft och att vara försiktiga i allmänhet. Drinkar och ölen har vi pratat mycket om och de är något vi verkligen kommer vara försiktiga med.
10 okt. 2012 16:04
Sawadee kha!

Mathias har skrivit en väldigt bra och kul guide för förstagångsresenären till Thailand - läs den!

http://www.denlillaguiden.blogspot.se/

En populär och ökänd sk "scam"/blåsning i Phuket är att blåsa turister på pengar som hyr jetskis och säga att turisten orsakat en skada på jetskin. Turistpolisen gör tyvärr inget åt det.

Undvik att hyra moppe då thailändare dels kör på vänster sida, dels kör flera i bredd och sedan är vägarna otroligt dåliga - som bäddat för att krocka med andra ord. Det är snobilligt att åka taxi och tuk tuk så välj hellre det.

Räkna med att det finns mygg/knott kvällstid så en bra myggspray är ett måste liksom maxad solskyddsfaktor. Köp med Resorb vätskeersättning om ni får huvudvärk pga vätskebrist eller taskig mage... (ät gärna probiotika tabletter innan resan). Ta med alcogel och våtservetter så ni kan ha bra handhygien - då undviker ni att få diarré.
10 okt. 2012 17:11
Sannaisabella, du skrev det själv: sunt förnuft. Drick bara egna drinkar med full koll på dem. Var bestämda med kontakter, dvs "inte alltid så sant/trovärdigt/ som det/de utlovar. Ni kommer att få en kanonresa.
Ingemar