Orolig!?Arg!Hjälp!

22 feb. 2010 01:22
Visningar: 7350
Varför ska man läsa om massa hemska saker nu när man äntligen ska åka till Thailand igen. Man vill ju kunna glädjas och inte oroas inför resan.
När vi var där senast njöt man och hade inte en tanke på alla farligheter som finns där.
Denna gången åker vi med barn det är väl det som oroar en extra. Men jag tänker mycket på de här maneterna och på den giftiga fisken man kan trampa på. Är det media som förstorar upp det eller finns det mycket av dessa farligheter där på turistorterna??
Blir så arg vill kunna åka dit och njuta fullständigt av detta underbara land.
Någon som är där ofta som kan lugna mig? eller är det så att man kanske får hålla sig till poolen? Hur kul är det :(
Av Bibby
22 feb. 2010 04:38
Jag tycker personligen att folk oroar sig alltför mycket överlag.

Vet väldigt lite i just det fallet men lär vara nån tjej som dog av en manet, antar att det är det du oroar dig för. En person av cirka en halv miljon svenska besökare, låter inte som nåt stort problem tycker jag. Då är det många fler som dör pga fylla, droger men framförallt trafiken, det är den du ska oroa dig för, om du måste oroa dig för nåt.

Sen så finns ju maneter, giftiga fiskar, ormar, spindlar i massa andra länder också, så var lite försiktig bara, använd lite sunt förnuft helt enkelt.

Ska man dra det till sin spets så vill ju media att vi alltid ska oroa oss, så att vi kan stanna hemma och köpa deras kvällsblaskor.

Fågelinfluensan, svininfluensan, SARS, orkaner, jordbävningar, översvämningar....

Nu ska man ju inte gå ut i Sverige för snöovädret, men stannar du inne så ramlar kanske taket in, så det finns massa att oroa sig för om man vill....

Lämna oron hemma och åk du och njut, det är mitt förslag.
22 feb. 2010 11:52
Klart du inte skall hålla dig till poolen! Men däremot kan lite försiktighet vara på sin plats. Jag var på Koh Lanta då den lilla flickan dog av en manet för snart två år sedan och i eftersnacket då sa de permanentboende svenskarna att de gör som thailändarna själva, d.v.s är försiktiga med badning då det varit hårt väder eller mycket vågor. Då förs mycket in mot stranden som vanligtvis finns på större djup, som t.ex maneterna. En god regel tror jag är att man badar då man kan se bra i vattnet.
Dessutom är det ju extremt ovanligt trots allt med olyckor av detta slag när man tänker på hur många som faktiskt badar dag ut och dag in.. Och att kliva på en sån giftig fisk, ja oddsen är nog väldigt låga där! Som sagt, trafiken är nog mycket större fara! Nej, res, njut och ha det bra, stannar ni hemma kan ni ju få ett tak i huvudet: :)
Av Charina
22 feb. 2010 12:07
"Varför ska man läsa om massa hemska saker nu när man äntligen ska åka till Thailand igen."

Skit i att läsa allt. Ingen tvingar dig att läsa..
22 feb. 2010 13:17
Inget att oroa sig för,risken att bli offer för en jelly fish är minimal.
22 feb. 2010 14:15
Tack! Jag ska försöka att inte fundera över detta mer. Ja, jag vet att allt kan hända när som helst här hemma med.
Det säger min man oxå. Ville bara få lite inf från er som reser mycket.
Vi ska till Koh Chang och Koh samet och hålla oss på den sidan.
23 feb. 2010 15:32
Jag har varit i Thailand 8 ggr. Nu senast i januari (och förra januari).
Mina barn åkte för tredje gången: Nu 5 och 6 år gamla: Alltså har jag varit med dem från de var väldigt små.
Vi är oftast i just Phuket. Jag känner mig oerhört trygg och upplever alltid thailändarna som glada, hjälpsamma.
Havet:
Visst kan det stickas i vattnet, i synnerhet på EM. Men att rädslan ska ta över och inte bada i havet när man i Thailand??? NJUUUT!! Det finns ju inget härligare än att bara ligga och flyta, snorkla i det varma havet! Lugna sig och ha en riktigt trevlig resa!!
Av Bibby
23 feb. 2010 15:47
Citerat från merseburg:
Jag har varit i Thailand 8 ggr. Nu senast i januari (och förra januari).
Mina barn åkte för tredje gången: Nu 5 och 6 år gamla: Alltså har jag varit med dem från de var väldigt små.
Vi är oftast i just Phuket. Jag känner mig oerhört trygg och upplever alltid thailändarna som glada, hjälpsamma.
Havet:
Visst kan det stickas i vattnet, i synnerhet på EM. Men att rädslan ska ta över och inte bada i havet när man i Thailand??? NJUUUT!! Det finns ju inget härligare än att bara ligga och flyta, snorkla i det varma havet! Lugna sig och ha en riktigt trevlig resa!!
Kan inte låta bli....

"Nu senast i januari (och förra januari)." Blir bara två gånger när jag räknar...

"Visst kan det stickas i vattnet, i synnerhet på EM." Vet du hur det sticks nu på OS, och sen på VM i sommar?

;-)
24 feb. 2010 17:49
Möjligen lite dålig svenska.. Men de sista två ggr vi var där var jan 2009 och jan 2010 om det nu spelar ngn större roll??? Sen har jag varit där på 90-talet men det är de två sista resorna som känns mest relevant. Vart ville du komma?
25 feb. 2010 10:56
Det finns pyttesmå genomskinliga maneter i Thailand som "sticks" en aning - dock inte lika jävligt som de svenska brännmaneterna på västkusten.
Sedan finns det betydligt farligare brännmaneter i Thailand men de har jag aldrig "stött" på som tur är.

Är du jätteallergisk mot bistick bör du passa dig för brännmaneterna i Thailand och ha med adrenalinsprutan på din resa.
Av Theelf
25 feb. 2010 16:27
Läser din kommentar och blir fundersam. Menar du verkligen allvar med att du blir ARG för att ditt semestermål inte är HELT ofarligt? Vill inte vara otrevlig eller ironisk men konstaterar att den svenska trygghetsnarkomanin har nått en ny högstanivå. RÅD: Ta in information om risker/ev behandlingar från källor som du anser vara tillförlitliga angående det som oroar dig (JAG skulle inte betrakta svaren här på RG som tillförlitliga - möjligen vägledande) och tag sedan beslut om bad på strand/pool, elefantridning eller ej etc, etc. Finns det något som är helt säkert överhuvudtaget och vill vi att det skall vara så? Jag är SÄKER på att du och din familj kommer att få en toppenresa.

Hälsar,

TheElf
Av Haikko
25 feb. 2010 17:57
Vi kom hem nyligen ifrån Filippinerna som anses betydligt mer farligt än Thailand med sjukdomar, terror, kidnappningar mm men vi kände oss aldrig osäkra vart än vi var och vi tänkte inte heller så mycket på det.
Vi såg brännmaneter som man kan dö av och vi vart stuckna av myggor som kunde ha burit malaria eller dengue men inte hade vi tråkigare för det.
Av Hkn
25 feb. 2010 19:05 (redigerad)
Hej Lyckligajag...

Jag tycker att du oroar dig i onödan. Det är sällan destinationen i sig som är ett problem. Det är våra egna beteenden. Oavsett hur mycket tropiska sjukdomar, otäcka vattendjur, parasiter och giftormar som förväntas lura överallt, så är vi som resenärer långt farligare för oss själva än platsen vi är på. Om man sammanfattar de pålitliga källor som finns (Smittskyddsinstitutet, Landstingen och regionerna i samverkan, UD...), så finns det några saker som alltid bör undvikas:

- Hyr inte moped eller MC på semestern. Och gör du ändå det, kör med hjälm och drick inte alkohol. Ever.
- Prova inte narkotika.
- Ha inte oskyddat sex.
- Se till att instruktören som du dyker med har rätt utbildning och att dykcentrat har rätt utrustning.
- Drick lagom mycket alkohol, så sjunker risken att bli rånad, våldtagen eller lurad dramatiskt.

Läste att någon jonglerat med siffror (har inte källan kvar, dessvärre) men kontentan av statistikleken var, att vi i princip skulle kunna lägga ner alla recevaccinationer och all malariamedicinering omedelbart, om Sveriges alla resenärer dyrt och heligt lovade att inte hyra moped eller MC på semestern. Det är förstås helt olika saker och en hypotetisk sifferlek, men det säger ändå lite vad vi gladeligen utsätter oss för när vi är utomlands.

Sedan är det som vanligt de otäcka historierna som blir vandringssägner – och media rapporterar glatt och drar helst på lite extra. Att du mår bra är inte bra TV. Det säljer inte heller några lösnummer och det blir inte så spännande att lyssna på vid fikabordet. Den som vill vara intressant gör bäst i att ha åtminstone en nära-ögat-story i rockärmen.

Så åk – använd ditt eget goda omdöme, koppla av och må bra!

All the best,

:: h ::
26 feb. 2010 01:23
Theelf: Läser din kommentar och blir fundersam. Menar du verkligen allvar med att du blir ARG för att ditt semestermål inte är HELT ofarligt?

Det är inte riktigt så jag menar. Jag är medveten om att det inte finns något ställe som är HELT ofarligt, det jag funderar över och blir arg över är att media skriver och förstorar allt som händer, och det jag ville ha svar på var om det fanns någon som ofta är i Thailand och har sett att det händer oftare nu tex det här med maneterna om det har ökat.
Och visst är det väl så att man ska ha sunt förnuft själv och inte utsätta sig för fara.

Man kan inte låta bli att bli påverkad av media i vissa fall. Man hade ju aldrig förlåtit sig själv om det hade hänt barnen någonting.

Jag förstår att vissa kanske tänker att en sådan som jag borde stanna hemma i tyggheten i stället men jag är inte så igentligen. Har bara blivit påverkad av media i denna frågan.
Tack för era kommentarer.
Av Modano
26 feb. 2010 23:47
Hej du lyckligajag, Jag tycker att du/ni ska vara lyckliga som åker ner dit, faror och elände finns överallt, men jag skulle aldrig avråda någon att åka till thailand för detta.
I dags läget är det stökigt pga gamla premiärministern etc. Ett råd , var inte vid ambassader och större folkhoper förtillfället.
sen tycker jag att turistorter/ ställen berörs inte av detta. Din rädsla för maneter kan jag förstå, men runt koh samet har jag aldrig hört talas om dem, koh chang har jag hört att det funnits , men det är väderberoende på vind o värme. Vet ej vad som är bra eller kass.
Jag har själv semestrat i bangkok ner till koh cahang regionen flertalet gånger. Har numer egen lägenhet i Rayong, och jag bara längtar att få åka igen. Våra barn tyckte en stund att krabi var mycket bättre men ett par dagar in så gillade de lugnet, där ingen drar i en. Vill vi handla så gör vi det i Ban Phe eller Rayong. Där är det oprutat det priset ni ger i tex pattaya eller koh chang. Hoppas ni får en trevlig resa utan besvär, Magnus
Av Annkan
1 mars 2010 10:55
Halloj !!
Sitter i denna stund på Koh Phangan och njuter av både sol & bad, vi åkte från sverige den 10/2 & åkte till just koh chang dit du ska, inga problem med att bada, åker med 2 barn, helt underbart ställe som dom flesta öarna är här. det vi tyckte var värst var taxi färden från färjan till white sand, kulliga vägar men även där inga problem, Ha en trevlig resa & njut //Anka
1 mars 2010 15:48
Skippa och läs aftonbladet vi har just kommit hem från langawi och thailland inga problem för utom att det var gott om ofarliga stick plankton på langkawi
Av Borgaf
1 mars 2010 21:21
Hej
Jag har varit i Thailand mint 25 gånger och några gånger har vi haft små barn med oss. Vi ser till att ha Havrix eller liknande vaccination, dricka mycket vatten och tvätta händerna ofta. Gå aldrig i dikeskanter eller upp från vägarna då slipper ni ormar. Bada aldrig när det börjar bli mörkt eller om det har blåst innan. Hyr helst inte motorcykel och framför allt undvik stora trafikerade vägar.
Vi har varit i Bangkok med fyra mindre barn, bodde på Grand Diamond i dera tvåru,ssviter, besökte akvariet på Central World och åkte till Crokodilfarm det fungerade utmärkt. Så håll er till dessa enkla regler sså kan ni njuta fullt ut.
3 mars 2010 05:23
...och kom ihåg att smörja in dig och telningarna för tydligen vinner vi svenskar åtminstone ett par guld i sommar-OS:

- 2 veckor solskyddslöst,
- högst brännskadegrad samt
- mest korkade sjukhusinläggningsanledningar.
Av Marika
5 mars 2010 17:16
Tråkiga nyheter men nu har det hänt igen - en flicka har bränts av manet. Denna gången på Koh Mak : http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6723047.ab

Verkar som om manetattackerna ökar eller är det för att det är fler svenskar som reser dit som vi nu läser fler rappporter om incidenter? Läskigt är det iallfall. Trodde inte att brukade komma så nära inpå land.

Avråder absolut ingen att åka men var medveten om riskerna dit du åker, Då är de lättare att undvika.

MVH / Marika
Av Verhol
5 mars 2010 18:58
Det är ju inte utan att man får en obehaglig känsla i magen av den här typen av incidenter. Så skönt att den lilla tjejen klarade sig, tur att det finns hjältar till hands när det behövs, om det så är på en ö i thailand!
Planerar en resa till thailand själv för tillfället, och vi åker ju (med den stora vaksamheten nerpackad) trots rapporter som dessa, men hur vanligt är det egentligen att detta händer? Någon som vet? Och vad gör ett sådant djur på så grunnt vatten, alldeles i strandkanten?! Borde man inte se maneten om den är precis intill stranden?

Bra tips ovan dock att göra som thailändarna själva, dvs. inte bada när det varit blåsigt/hårt väder samt bara bada ner man kan se ordentligt i vattnet!
Av Bengtar
5 mars 2010 19:51
Detta är en diskussion med flera märkliga kommentarer.
Thailand ska tydligen vara totalt strömlinjeformat och säkert som om man gick omkring på Karolinska sjukhuset med tjoget överläkare 1,25 m bakom.
Man blir frustrerad om media uppfyller sin skyldighet i att rapportera om verkligheten.
Mycket egendomligt.
Man läser på ordentligt om fraserna åh, så underbart, paradisiskt , leendets land, stränder och den underbara maten.
Men, bakom hörnet finns ju verkligheten.
Reser man dit ensam har man bara sig själv att ansvara för. Det är helt okay.
Har man bestämt att andra ska följa med ...........
Åtskilliga gånger har Thailands avigsidor diskuterats här i RG forum. Dom är många och vidriga.
Men nu gäller det maneterna framför allt.
Dom finns där.
Hela tiden.
Man ska inte räkna med att få information om vad som händer i Thailand - av Thailändarna.
Det kan störa den viktiga turistnäringen.
Det verkar som om många tror att de värsta maneterna är ganska stora, men så är inte fallet.
Den lilla havsgetingen (Irukandji) är inte större än en tum, med tentakler på fem tum. Den är helt genomskinlig så när som på ögonen. 24 blå ögon, varav 4 större.
Den jagar småfisk och kan ta sig fram med upp till 1,8 m/s. Den sover om natten på bottnen.
Den har inget som helst skäl att "bränna" den som badar, om den kommer i kontakt med badande är det en ren slump.
Däremot finns det andra, stora otäckingar som tillhör de egentliga maneterna (utan ögon) som är väl så otäcka.
De som lever utefter kusterna i sydostasien badar inte när sjön är olämplig, eller i mörker.
Rent statistiskt är det "helt ofarligt att bada i Thailand" med avseende på maneter.
Många svenska "tuffingar" badar vid rödflagg och blir där. Strömmarna tar ett antal svenskar varje år.
Om du Lyckligajag blir stressad av vad du läser och tvekar om att resa till Thailand.
Res då inte dit utan till ett "säkrare ställe".
26 mars 2010 09:07
Skippa poolen och bada i havet. Jag tycker inte man ska oroa sig för allt som skrivs i Aftonbladet.

Irukandji har väl aldrig påträffats i Thailand?
Av Ukunda
26 mars 2010 20:06
Tyvärr är det så att de finns....förmodligen har de funnits under alla de 20 år som jag plaskat runt i sydostasien. Har de blivit fler? Har jag läst mer om dem? Vet bara att under tiden jag bodde och arbetade i Australien var det en självklarhet att absolut inte gå i havet under "stingerseason". I Thailand hävdar fortfarande de flesta ( särskilt de som livnär sig på dykning och oss turister) att de är så sällsynta att (Citat): Det är större risk att du blir träffad av blixten i huvudet. Skrivet av en känd dykinstruktör på ett stort dykcentra på Koh Tao för några veckor sedan. Jag tycker det är både korkat och arrogant.
Jag har bränt mig på en Portugese Man o war i Kenya och tro mig ,det var inget jag önskar att uppleva igen. Nu har jag två dykande barn att ansvara över. Frågan är ju om det är vettigt att utsätta sig för riskerna? Hur som helst så kommer denna sommaren att vara annnorlunda eftersom jag hela tiden har maneterna i bakhuvudet. de finns överallt... det har förekommit dödsfall på de flesta större turistorter i Thailand. Vi svenskar får mest rapporter när det gäller våra landsmän. kineser och andra asiater läser vi sällan om. Följ gärna de marinbiologiska rapporterna från OZ-de vet vad de talar om.
jag är ingen Poolare men är jag en dumdristig svensk som offrar allt för njutningen i havet? Jag vet inte-det är svårt.
Följ gärna den här bloggen och bilda er en egen uppfattning.
http://thaiboxjellyfish.blogspot.com/search