Aldrig mer Bulgarien

13 apr. 2010 13:04
Visningar: 51512
Som många här skriver -Aldrig mer Bulgarien. Besökte Sandanski för två veckor sedan. En ganska stor stad vid gränsen till Grekland. Åkte bil och stannade över dagen. Alltså befann jag mig lite bakom de anpassade turistfasaderna. Intrycken från resan är att landet är fattigt, smutsigt och kriminellt. Några Bulgarer försöker säkert vara tillmötesgående och vänliga. Starkast intryck och besvikelse inträffade när jag fick min skor putsade av en zigenare på gatan. Till saken hör att jag alltid på mina resor testar dessa hantverkare. Turkiet har de mest professionella putsarna. Där är yrket respekterat och med hög status. Exklusiva ställ i mässing och ädelträ. Fasta priser och kundvänliga.
Denne zigenare lockade mig till sitt ställ och började putsa trots att jag först ville ha ett pris på jobbet. Snar dök det upp tre kumpaner som ställde sig runt oss. när jobbet var klart begärde denne man 10 euro!!!. Jag protesterade givetvis, men hans kompisar tog ett steg närmar oss så situationen kändes hotfull. Jag betalade. En bit längre bort möte jag två poliser och ville ha hjälp med att få pengarna tillbaka eller en del i alla fall. Döm om min förvåning, dom bara ryckte på axlarna och skrattade. Kanske en del av dessa 10 euro bidrog till deras "beskydd"? Bulgarien, ett korrumperat och kriminellt land som inte bryr sig om turism eller att utlänningar kan känna sig någorlunda säkra. Detta land är inget för EU.
13 apr. 2010 13:15
Jättehemskt det du varit med om. Jag är förvånad att det inte blivit bättre i Bulgarien. Jag var där 1989 och lovade mig själv att aldrig mer åka till Bulgarien. Otrevliga människor, skitigt och kriminellt. Jag var i Albena. Jag trodde att det blivit bättre, men tydligen inte. Nu nämner Turkiet. Jag har varit i Alanya 4 gånger och skall dit igen i sept. Där är människorna trevliga och ärliga.
Av Theelf
13 apr. 2010 14:51
Jag älskar Bulgarien. Har varit där flera gånger (dock aldrig i Sunny Beach, Albena etc). God mat, vänliga människor och fantastisk natur.
Over & Out
TheE
Av Ynwi
13 apr. 2010 16:10 (redigerad)
Jag flög till Sunny Beach sommaren 2002. Jag gick ofta längs stranden och två gånger ända in till Nessebar och tillbaka. Bulgarerna var överlag trevliga och många talade både tyska och engelska.

En dag tog jag bussen in till Bourgas. När jag steg av kom det fram en man och ville prata med mig. Han tog med mig till en servering, där han bjöd på en öl och talade om sig och sin familj. Han berättade också, att hela familjen skulle ta båten till Istanbul nästa dag. Efter ett tag frågade han mig, om jag hade någon 50-levasedel. Han visade en stor bunt med röda 5-levasedlar ( och i botten hade han röda 1-levasedlar ). Nej, sa jag. Då ville han se hur svenska sedlar såg ut. Jag tog upp en femhundrasedel och fem hundralappar och visade honom. När jag sedan stoppade på mig sedlarna, ville han absolut växla femhundringen till leva. Jag skulle få 150 leva, vilket är något bättre än officiell kurs. Han sade att han skulle få bättre kurs vid morgondagens växling i Turkiet, om han hade svensk valuta eller stora sedlar i bulgarisk valuta. Jag tackade åter nej. Då bad han mig (I beg you ...) för sina barns skull, att jag skulle hjälpa honom med åtminstone 300 kr. Efter många om och men gick jag med på detta. Han fick 300 kr av mig och räknade upp 90 leva framför mig på bordet. En man, troligen en kumpan till honom, frågade mig bakom min rygg, om jag skulle ha en öl. Jag vände mig mot honom och svarade nej. När jag åter tittade mot bordet med sedelbunten, så låg alla sedlarna där i en tjock bunt. Plötsligt hördes höga röster och allmän kalabalik tycktes utbryta. Sedelhögen bestod av 15 röda 5-levasedlar och 15 snarlika röda 1-levasedlar. Jag tog sedelbunten direkt (med en 5-levasedel överst) och vi gick alla snabbt därifrån åt olika håll. När jag efter ett tag stannade till och kollade sedelbunten, så bestod den bara av en 5-levasedel och 15 st 1-levasedlar. När jag vände mig om hade alltså bulgaren skalat bort 14 st 5-levasedlar. Jag hade mot min vilja råkat ut för en svartväxlare och blivit blåst. Jag brukar annars ALDRIG växla svart. Så går det, när man visar lite god vilja och vill hjälpa en medmänniska.

En annan dag åkte jag buss till Varna. Jag gick omkring i staden hela dagen och strax innan jag skulle ta bussen hem hände det. En kille kom bakifrån, fram på min vänstra sida, och började prata med mig. Jag svarade enstavigt ja och nej. Plötsligt kände jag någonting i min högra framficka där jag brukar förvara plånboken (med pengar, pass och kreditkort). Jag stack snabbt ner högerhanden i fickan, för att säkra plånboken och träffade där på en smal hand. Handen ,som visade sig tillhöra en flicka, försvann snabbt och det gjorde ägaren också. Jag avslutade konversationen med killen till vänster med några kärnfulla ord. Han avvek utan något svar. Jag blev betänksam, när jag tänkte på vilka problem jag skulle ha fått om paret hade lyckats med sitt uppsåt.
13 apr. 2010 16:42
Aldrig mer Bulgarien, kan inget annat än att hålla med!

Jack
13 apr. 2010 17:16
Säg, i vilket land blir man aldrig lurad...å vilka, är mera lättlurade än andra...
13 apr. 2010 19:36
Har hört många berättelser om Bulgarien.
Både onda och goda, mest onda.
Tror INTE jag vill åka dit.
Jag har varit i många länder och ALDRIG råkat ut för något otrevligt.

Måste dock berätta om en väldigt positiv historia.
Vi var i Marocco, Agadir bl.a. En kväll var jag och tre kompisar och åt på en restaurang inne i stan,
Hade en jacka med mig som jag hängt på ryggstödet.
När vi var klara tog jag min jacka och vi gick därifrån.
Efter 2-300 meter hörde vi flera som kom springande bakom oss.
Håll koll sa vi nog alla för nu är det nog vår tur att råka illa ut.
Men, de kom med min plånbok som hade trillat ur jackan.
Där stod vi med våra skamtankar!!!
Av Theelf
13 apr. 2010 20:53
Bulgarien är ett av mina favoritländer. Ställen som Sozopol, Velike Turnovo och Bansko är inget annat än fantastiska. Till alla er vidsynta globetrotters som inte vill lyssna på det örat - fortsätt åka till Sunny Beach (och fortsätt bli besvikna på Bulgarien). Men påstå inte att ni har varit i Bulgarien. Jag mellanlandade i Lissabon en gång. Kaffet jag drack på flygplatsen var både dyrt och blaskigt. Jag tycker att Portugal är ett nedrans skitland!

Hälsar,

The Elf
Av Tom
31 juli 2010 09:41
har varit i bulgarien-sunny beach 10 gånger och det blir den 11:te nu i augusti och trivs som fisken i vattnet...

har råkat ut för 2 episoder på mina 140 dagar där nere.

en gång så åkte ja taxi efter taxametern från SB till nessebar(såklart lite rund under fötterna) och då blev ja extremt blåst av deras turist taxameter, resan på 4 km blev 400 kr (sek)

en annan gång efter ett kasino besök ink en del öl så ville en bulgar köpa min telefon, då han erbjöd mig 4000:- för den så tänkte ja varför inte,men lite skeptisk va jag så ja frågade om jag fick se pengarna, han tog fran 8 st svenska 500 sedlar som va äkta med stämpel och allt, så¨jag gav tillbaka sedarna och plockade ur mitt sim-kort för att räcka över telefonen, då fick ja en bunt sedlar ihopvikt, ytterst va en 500 sedel och dom andra var papper i nästan samma färg.jag sa till sambon att vi har blivit lurade och jag jagade efter personen då kom en kumpan fram och blokerade min väg men ja kom förbi honom då sparkade han mig i arselet, men då blev min tempramentfulla sambo förbannad och springer fram tull kupanen och drar på han en höger så han blev så rädd att han ropade tillbaka killen som blåste mig och vi fick tillbaka telefonen, sånt kan man skratta åti efterhand då det gick vägen men man vet aldrig om dessa har vapen på sig, som tur va va det då maffian styrde sunny beach ganska hårt så det va väl inget som dom ville skulle få nå större uppmärksamhet riktad mot sig då det va andra folk i närheten.

men som sagt så gillar ja sunny beach och har fått favorit restauranger med folk som är trevliga och välkommnar en med öppna armar när vi kommer ner,dom bjuder och är trevliga och pratar en massa med oss..

så för oss känns det mer som att åka till "sommarstugan" :-)

/Tom
24 jan. 2011 09:21
Har en god vän som alltid åker till Albena och trivs som vissa säger som fisken i vattnet.

Killen och jag har spant mycket på Bulgarien, frågan är ju nu om man vågar åka då så många verkar kunna bli lurade. Men det är väl därför den här sidan är så bra, så man ska lära sig när lurendrejare dyker upp. Att man kanske ska hålla sig för sig själv.
Vi är dock ute efter en all inclusive och vi har fastnat för Hotell Arabella, då det är min väns favvo hotell.
Kanske blir det så att man ändå inte rör sig så mycket ute bland folk att man på så vis kan undvika att råka illa ut.

Mvh Virre
Av Theelf
24 jan. 2011 13:58
Till Snirrevirre:

Åk till Sozopol. Du kommer inte att ångra dig. Mycket bra.

/TheElf
26 jan. 2011 13:53
Har också hört mycket skit om Bulgarien och det går ju inte att bestrida fakta att flera i vänskapskretsen råkat ut för en massa trubbel där nere och jag kan väl knappast påstå att sunny beach är prio ett när jag bokar nästa resa, men att hela Bulgarien skulle vara kasst för det är ju att överdriva det finns ju massor av platser på en del andra stora turistdestinationer jag inte gillar heller.

Just dessa turistmål drar till sig mycket halvkriminellt slödder oavsett land men tråkigt nog är det ju vanligare med dessa "lycksökare" i länder där levnadsstandarden är låg generellt och det krävs hårt arbete för att överleva på det jag kallar ärligt arbete.

Det är ju inte precis vanliga fiskare bönder eller arkitekter som får för sig att åka in till sunny beach för att robba litet korkade turister (till de korkade turisterna räknar jag även mig själv)utan gissningsvis samma typ av människor som drar till sverige för att bli "bärplockare",en del av dom "bärplockarna"drar sen runt på rövarstråt och knycker skrot för att sälja och förstör ryktet för de riktiga bärplockarna,dom kriminella typerna är inte heller fiskare eller bönder i hemlandet men likförbannat drar de med sig den hederliga majoriteten i skiten.
mvh. Bosse.
29 juni 2012 12:48
Jeg har varit i Bulgarien en hel del gånger. Både turistfällorna Sunny Beach och Golden Sands, men även mindre resoret och även större städer. Albena är stället jag oftast återvänder till. Mitt intryck av landet är positivt. Med tanke på landets historia, så har de lyckats bättre än man kan förvänta när det gäller att ta hand om turister.

Att folk blir lurade, är inte landets fel. Är man dum och lättlurad, så får man som man förtjänar. Oavsett om ficktjuvarna är i Bulgarien eller Sverige. Hade man sagt 'aldrig Sverige' om man råkat ut för ficktjuvar i Stockholm???
1 jan. 2016 01:56
Ni skriver att aldrig mer Bulgarien.....Jag är i Bulgarien varje år.Tror att ni inte uppför er redigt där.Är ihop med en Bulgariska och har aldrig några problem....kanske gäller att ha riktiga kontakter.Men tyvärr skall vi svenskar spela Allan överallt och det går inte där.Vi svenskar är riktigt små skitar i deras ögon.......
Av Swennis
7 mars 2017 16:52
Våra vänner som har varit överallt, Dubai, USA och grekiska övärlden och Kanarieöarna var där 2016 i Bulgarien. De sa att det var mycket bra. Jag kan tillägga att jag nästan alltid har stött på folk som försöker luras. I Paris slängde en man en guldring och försökte prata med oss, På Kreta försökte en tysk kvinna lura oss till ett möte i en andelslägenhet. Detta kan hända på alla turistorter. Jag har blivit varnad för Turkiet, men Alanya var suveränt, bästa servicen, bästa priser. Jag blir nyfiken på Bulgarien, då det också är billigt. (Har ej varit där än, men vännerna har.)
Av Ch85st
30 maj 2017 14:47
vi bor i Bulgarien sen 6 år och kan säga att det numera är väldigt annorlunda jämfört med hur det var tidigare. att man som turist ibland blir lurad hör till här som i alla andra turist länder (om man nu inte använder hjärnan man föddes med)
30 maj 2017 21:04
Jag har aldrig varit lockad till att besöka Bulgarien och än mindre när jag läser vissa av inläggen i den här tråden..
29 okt. 2018 11:15
Citerat från Skeppohoj:
Säg, i vilket land blir man aldrig lurad...å vilka, är mera lättlurade än andra...Idag är bulgarien en mycket bra destination. Men som alltid anlita resekonsult så du inte blir lurad