Resealbum: Big Island, Hawaii
Visningar: 145

Pele - goddess of fire and volcanoes

Pelé, eller Pélé var enligt hawaiiansk mytologi eldens, åskans, väderlekens och vulkanernas gudinna, och har också benämnts som en kärleksgudinna.
Hon levde enligt traditionen inne i vulkanen Kilauea på ön Hawaii, ögruppens största ö. Gudinnan beskrivs som passionerad, impulsiv, och som "hon som formade det heliga landet", genom att skicka ut lava från sin vulkan, lava som utsträckte ön längre i havet.
Pelé föddes enligt mytologin av den kvinnliga anden Haumea (Hina), som i sin tur har jordmodern och himmelsfadern till föräldrar. Pelé färdades till Hawaii jagad av sin storasyster Na-maka-o-kaha'i (från Tahiti) sedan Pelé förfört systerns man.
Två extrusiva magmatiska bergarter kallade Pelés hår och pelés tårar har blivit uppkallade efter Pelé. Kilauea kan bilda dessa bergarter. Pelés hår består av basaltiskt glas som formats till tunna trådar. De uppstår genom att mycket lättflytande magma snabbt avkyls i lavafontäner. Bildade på samma sätt och bestående av samma material är pélés tårar, skillnaden är att dessa är droppformade.
Plats: Hawaii, USA
Bilden tagen: 16 september 2015
Kommentarer
Av Switch
22 jan. 2016 10:21
Ha ha, det var roligt sagt, Rolf!
Av Rolf_52
21 jan. 2016 17:28
...och jag som trodde att det var en fotbollsgud ;)
Av Dodi
19 jan. 2016 19:13
Fint konstverk och intressant mytologisk historia!