Tips om Vilnius

Här hittar du tips, råd och inspiration från oss och våra medlemmar
Vilnius är en charmig huvudstad där du kan semestra billigt. Bo lyxigt på spahotell, besök konstparker eller gotiska slott och ät en baltlunch med syrade grönsaker och grovt bröd för cirka 50 kr.
Blogginlägg om Vilnius
Dagsutflykten blev till ett riktigt aventyr!
Igar var vi pa dagsutflykt till Vilnius, huvudstaden. Vi tog ett tag fran Kaunas tagstation for 36 litas per skalle t&r (ca 100:- svenska). Vi akte 09.09 och var framme 1,5 timme senare. Taget var jattefrascht, det ar nastan sa att man skamms nar man tanker pa de Intercity tag som fortfarande rullar i SJ:s regi... Nar vi kom fram sa akte vi pa ett KGB musem och fick se gamla tortyrceller och dem beskrev Litauens sitauation under andra varldskriget och efterkrigstiden under Sovjets ockupation. Pa museet satt bilder pa manga som deporterats till Sibirien. Pa kartan kunde man se alla arbetslager i Sovjet, och manga lag i bortre Sibirien. Efter detta tog vi en taxi till Gamla Stan och kakade lunch, men pga av en otroligt otrevlig och langsam servitris sa tog lunchen 3 timmar (!!!!!) sa det blev itne mycket tid kvar att utforska Vilnius innan vi ater skulle till tagstationen.. Vi gick dock runt Gamla Stan pa ca 2 timmar. Vilnius gav mersmak! 16.30 skulle vi med taget tillbaka till Kaunas. Allting gick lika smidigt som pa ditresan anda tills konduktoren ropar ut nagot i hogtalaren och alla pa taget suckar och manga stiger av. Det visar sig att tag gatt sonder och man inte vet nar det kommer att funka igen och att det ar upp till oss alla att hitta vidare transport, ingen ersattningsbuss har inte.. Det var bara att packa ihop Sveas grejer, vagn och ga in till den lilla byn Vievis och forsoka hitta busstationen. Nar den stora folkmassan sedan nar motorvagen visar det sig att det inte finns nagon bussstation utan endast en hallplats. Vi ska alltsa allihopa som fyllts pa ett tag forsoka att komma med en buss. Nar vi hade vantat ca 15 min sa dyker en buss upp, djungels lag borjar galla och alla springer mot bussen, likasa jag med barnvagnen. Alla var dock sa vanliga sa att jag, Peter och Svea fick ga pa nastan forst, dock med barnvagnen i knaet, haha! Sedan dok nasta problem upp. Vi hade ingen mat till Svea... Jag bad en ung tjej ropa ut i bussen och fraga om nagon hade en banan. Detta loste sig med! Svea var jattenojd och jag tror inte att det storde henne att vi kom 3 timmar senare till Kaunas an vi tankt :) Min Peter sa nar vi kom hem till Kaunas igen: Det blev ett lite storre aventyr an du tankt va? Ja, det kan man lugnt saga... :)
av Mathilda86 25 maj 2012 Resealbum: Kaunas och Vilnius maj 2012
Tredje besöket hos SOS-barnbyar i Vilnius i Litauen
För tredje året i rad har jag nu besökt SOS-barnbyar i Vilnius. Pedagogerna, SOS-mammorna och socialarbetarna där gör ett helt fantastiskt arbete!! Så mycket kärlek, kompetens och engagemang räddar många barn till ett bra liv! SOS-barnbyar i Vilnius bedriver också flera sociala projekt i staden. Hör gärna av er om ni vill veta mer!
av Channah 20 mars 2011
Ny flygrutt till Vilnius
Den 31 maj öppnar en ny rutt mellan Stockholm och Vilnius med bolaget Skyways. Några dagar senare öppnar den också från Köpenhamn till Vilnius. Perfekt för den som är sugen på Litauens huvudstad, som dessutom är Kulturhuvudstad hela 2009.
av Ellinor 25 maj 2009
Vilnius, Litauen
Lat N 54° 40,86', Long E 25° 18,13' Idag: 24 °C (75.2 °F) Europas mittpunkt finns strax utanför Vilnius. Där ligger också Europos Parkas utomhusmuseum, som har en permanent utställning med 90 verk av konstnärer från 30 länder. Det är en salig blandning av stora och små verk, vissa rätt kul medan andra är totalt obegripliga. På en skylt såg vi att Stockholm ligger bara 65 mil fågelvägen härifrån. Känns overkligt så nära. Vi har betydligt fler mil än så kvar på resan innan vi är hemma. Det slog oss idag att det nu är mindre än en månad tills vi kommer hem. Tiden bara rusar iväg, panik, panik! Eftermiddagen ägnade vi åt en bisarr utställning av gamla Sovjet monument i allmänhet och gamla Lenin avbilder i synnerhet. En Litauisk miljonär och affärsman har samlat på sig en hela massa gamla statyer som rivits ner eller plockats bort i Litauen efter frigörelsen från Sovjet. Dessa har han samlat på ett ställe som heter Gruto Parkas , 13 mil sydväst om Vilnius. Detta är hans sätt att se till att ockupationen inte glöms bort. Läs mer på www.grutoparkas.lt . Utställningen visar monument med sovjet hjältar samt monument som glorifierar arbetare, höga potentater och Stalin. Men mest av allt handlar det om Lenin i alla former, färger , material och storlekar. Här finns tusentals Leninskulpturer, byster och avbilder i brons , sten , trä, mosaik , plast, glas , metall, i olja, på affischer, fotografier, litografier, ryamattor - ja, allt man kan tänka sig. För att man fram den rätta stämningen stod gamla vakttorn uppställa runt om anläggningen och ur högtalarna strömmade sovjetiska kampsånger. Det hela kändes helt sjukt!
av Treb 14 mars 2008 Resealbum: Dreamtrip

Om Vilnius Litauen, Europa

Vilnius är Litauen huvudstad och hit ska du ta dig om du är intresserad av arkitektur – här finns inte mindre än 40 vackra kyrkor. Sedan självständigheten 1990 har hotellen, restaurangerna, muséerna och butikerna blivit fler – och därmed även turisterna.

Gamla stan i Vilnius är en av Europa största och bäst bevarade. Passa på att flanera runt centrum och genom den gamla delen av staden och beskåda den vackra arkitekturen som har influenser från en mängd olika stilar så som renässans, barock och nyklassicism.
När du är i Vilnius ska du se till att unna dig det där lilla extra, det gör inte ont i plånboken eftersom priserna är överraskande låga här. Om du är intresserad av smycken är Litauens främsta turistvara bärnstenssmycken och även vackra linnetyg kan du finna här.
Utelivet är riktigt bra i Vilnius – utbudet är stort och priserna låga. Ta med vännerna på en weekend i Vilnius när du vill upptäcka något nytt, spännande och vackert – och göra det utan att göra av med alltför mycket pengar.