Tips om Slovenien

Här hittar du tips, råd och inspiration från oss och våra medlemmar

Slovenien är landet som ger dig äventyr, häftiga upptäckter och fantastiska möten med charmiga människor. Upplev svindlande natur, god mat och stadsliv i Europas kanske mysigaste lilla pärla.

Blogginlägg om Slovenien

Hemåt

Dags att börja åka hem. Vi har bestämt oss för att ta lite mindre gränsövergångar och börjar med Buzet/Pozane som går väldigt smärtfritt, tog typ 3 minuter och vi behövde inte visa några papper. Innan vi körde ut stannade vi till och köpte tryffelolja och tryffelkrydda i den lilla tryffelbutiken som ligger i Buzet. Fortsätter mot Ljubljana och stannar till i Kranjska Gora där vi käkar toast med cappuccino på ett ställe och tårta med Fanta på ett annat. Även den gränsövergången gick fint utan kontroller och vi har kört många fina vägar med bra flyt. Några små vägarbeten men inga köer. Vi kör ett tag och bokar in en natt på Tryp i Rosenheim. Fint hotell men kasst Wi-Fi. Åt middag på Stockhammer, snitzel med öl.
av Lenil 5 sep. 2021 Resealbum: Kroatien med bil 2021

Slovenien

Sängarna var något bättre här och frukosten mycket bra. Vi drar runt 10 men innan dess tänkte vi att vi skulle boka hotell i Ljubljana. Hittade ett men under tiden jag försöker boka verkar det som någon annan hinner före. Så det får bli ett rabatterat 4-stjärnigt Best Western (Hotell Slon) i centrum som Booking har sänkt från drygt 1900 kr/ natt till drygt 1300 kr. Till det kommer parkering på 18 euro men då ingår att personal kör bilen dit och lämnar tillbaka den på morgonen när vi ska åka. Lunch får bli på en vägkrog, ostmacka och cappucino, vi passar även på att köpa vignett för Slovenien som kostar 15€ för 7 dagar och 30€ för en månad. Vi tar en månad eftersom vi är lite osäkra på när vi åker hem. Vi ser långa köer norrut, både vid gränsen till Tyskland och gränsen till Österrike. Vi får komma ihåg att undvika motorvägsövergångar när vi ska hem. Hotellet är fint men är rummet ens värt 1300? Tveksamt, vi får se i morgon bitti. Dessutom får man ett fönsterkuvert med en massa papper i och info som normalt sett brukar ligga på rummen, kanske en coronagrej? Kändes i alla fall varken miljövänligt eller hållbart! Vi sticker ut vid 16-tiden och kollar in gamla stan en stund innan vi tar ett litet sightseeingtåg som tar oss runt i staden och upp till slottet. Turen tar ca en timme och då ingår ett par stopp samt hörlurar till en guide för 8 euro/person. Några timmar senare försöker vi hitta en bankomat men det verkar bara finnas såna luriga med extra avgifter. Vi hittar en bank men den är helt igenbommad med galler. Tyvärr finns det inga platser på restaurangerna heller men efter mycket letande hamnar vi på en mysig, pittoresk gata, Trubarjeva cesta, med en massa små ställen och där hittar vi dessutom ett hål i väggen där det finns pizzaslicar och inhemsk öl till ett mycket rimligt pris och de har ett ledigt bord. Lite sent men perfekt. Det blir lite glass men sen är vi trötta och går hem till hotellet!
av Lenil 5 sep. 2021 Resealbum: Kroatien med bil 2021

Dag 10 - Ljubljana

Hej! Tyvärr blev det ingen kroatisk mat för oss igår eftersom Amanda fortfarande var dålig. Patrik fick nöja sig med tomatsoppa istället, stackarn. Men idag mådde Amanda bättre så hon har pillat i sig lite bröd och till och med middag, skönt. För att summera Baska så har det dock varit fem riktigt sköna dagar med sol och bad, vi är helnöjda! Nu sitter vi på hotellet i Ljubljana och pustar ut efter en helvetisk tågresa och sightseeing på det. Vi trodde vi skulle avlida i våran lilla kupé med noll procent syre trots att alla fönster var öppna. Hoppas verkligen den långa resan till Wien blir svalare i morrn! När vi kom fram till Ljubljana letade vi upp hotellet som vi bokade igår från Baska, och sen gick vi ut för att göra staden. Här är det riktigt pittoreskt och vackert, en väldigt liten stad och väldigt lite människor ute på stan. Kändes dock skönt att vi bara valde att vara här en dag, för man ser hela staden rätt fort. Vi tog oss upp till slottet som självklart ligger på den högsta kullen vi kunde hitta (Amanda hävdar bestämt att det var minst 90 graders lutning) med gassande sol i nacken. Kändes som att vi hade bestigit Mount Everest när vi var uppe. Väl framme hade vi dock en väldigt fin utsikt över staden! Sedan vandrade vi mest omkring i alla gränder, tror detta är Sloveniens svar på Vadstena, fast aningen vackrare ändå tycker Patrik. :) Nu taggar vi inför en tidig avresa till Wien i morgon! På återseende //Amanda och Patrik PS. Nu ligger det uppe bilder från Kroatien och Slovenien om man trycker på "Resan dag för dag".
av Amandah 19 juni 2012 Resealbum: Tågluff Europa sommaren 2012

Dag 8

Klockan sju börjar det att ringa i kyrkklockorna trots eller kanske just för att det är söndag! Första stopp för dagen är vattenfallet Savica. Vi hinner precis fram före den italienska turistgruppen som kom med buss ungefär samtidigt som oss. Det är en rätt rejäl vandring innan man kommer fram men det är ju alltid något speciellt med vattenfall. Vi har nu bestämt oss för att stanna en natt i Königssee men stannar först på en mack i närheten av Ljubljana och köper färdiga salamimackor med cappuccino. Här är det bordservering med kaffet på en liten bricka i fina porslingskoppar med fat! Med hjälp av vår gps lyckas vi pricka in några läskiga bergspass till, där jag tack och lov lyckas undvika att köra de värsta. Anländer Königssee strax efter 16 och tar hjälp av turistbyrån att hitta hotell. Det blir ett rum på Hotel Königssee med balkong och delvis utsikt över sjön, riktigt fint! Vi äter Bergpfandl (fläskfile, spätzle och ost) och halv grillad kyckling med pommes! Eftersom det är söndag är affärerna stängda och vi bestämmer oss för att ta en tidig kväll. Köper några öl och nötter på macken som vi sen avnjuter på vår balkong, det har börjat regna och är helt folktomt på gatorna fast klockan bara är halv åtta. Nästan lite magiskt med utsikt över sjön, bergen och regnet från den egna balkongen.
av Lenil 1 aug. 2011 Resealbum: Semester 2011

Slovenien Europa

Slovenien är landet som ger dig äventyr, häftiga upptäckter och fantastiska möten med charmiga människor. Upplev svindlande natur, god mat och stadsliv i Europa kanske mysigaste lilla pärla.

Om du vill upptäcka nya ställen och utmana dig själv är Slovenien ett perfekt resmål. Här finns fantastiska naturområden, vackra sevärdheter och ett stort utbud av upplevelser för äventyraren. Gå på vandringsturer, klättra eller cykla i bergen, eller häng på stranden vid havet. Huvudstaden Ljubljana är lugn och charmig med många historiska platser, parker, flodstråk och bra shopping. Besök Ljubljanas slott och få en underbar utsikt över staden eller träffa nya, härliga människor på någon av stadens många restauranger. Smaka den slovenska efterrätten Potica eller ät dig mätt på matfestivalen Open Kitchen. Slovenien har också många goda viner och spännande vindistrikt att besöka som till exempel Primorje och Posavje.Sloveniens yta är till stor del täckt av skog och det märks att landet är mån om sin natur. Sjöar, bergslandskap, mysiga badplatser och skogspromenader vittnar om detta. Åk till Bledsjön och bada i den gröna sjön som är omringad av berg eller ta en promenad och beskåda den gamla, fina kyrkan på ön mitt i vattnet. Juliska alperna erbjuder äventyr utan dess like. Här kan du åka skidor, gå på vandringar, utforska grottor, campa, paddla, spela golf och bada. Slovenien gör ingen uttråkad och ger dig otaliga minnen för livet.

Tips & inspiration om resmål i Slovenien