Publicerad 3 februari 2020

Mångfalden i Slovenien är slåande. Landet har allt från vita alptoppar, lummiga skogar, sjöar, flodar och en gyllene kustremsa ut i det Adriatiska havet. Du kan faktiskt resa från vita bergstoppar till palmer och sand på några timmar. I huvudstaden Ljubljana är atmosfären ungdomlig och livlig. Här hittar du mysiga kaféer, trendiga klubbar och pampiga palats och byggnader från 1800-talet.

Sol och bad i Portoroz

Fyra mil kust fick Slovenien. En liten remsa mellan grannarna Italien och Kroatien. Men det är tillräckligt för att kunna njuta av Adriatiska Havets sol och bad. Omgiven av Istriens gröna kullar ligger badorten Portoroz som kan stoltsera med landets enda strand. Hit har folk kommit sedan slutet av 1800-talet för behandlingar mot reumatism med salt- och lerinpackningar och spa-anläggningarna ligger på rad. Portoroz är dessutom perfekt att kombinera med ett en dagstur till Venedig – snabbåtarna tar dig till den italienska kanalstaden på två och en halv timme.

Från Portoroz tar lokalbussen dig även till den charmiga medeltidsstaden Piran på tio minuter. Här kan du strosa runt i de mysiga kullerstensgränderna och sedan njuta av färsk fisk eller skaldjur på en av de romatiska restaurangerna vid piren.

Maten i Slovenien

Malkulturen har tydliga influenser av grannländerna Italien och Kroatien. Man är bra på att använda ingredienser från närområdet, så maten håller ofta hög kvalitet. Är du vid kusten måste du passa på att äta fisk eller skaldjur. Ett måste att prova till kaffet är Kremšnita, som är en fyrkantig dessert med smördeg och fluffig vaniljkräm.

Imponerande grottsystem

Slovenien är känt för sina kalkstensgrottor, och den mest kända är Postojnagrottan som ligger 40 minuters bilfärd från huvudstaden Ljubljana. När grottan öppnade för turister gjordes expeditioner som tog flera dagar, men nu tar det bara tio minuter för besökarna att transporteras till grottans centrala delar ett litet specialbyggt minitåg. Ta med en tröja ner - här blir det riktigt kallt.

Naturupplevelser vid Bledsjön

Vill du uppleva Sloveniens vackra natur så är Bledsjön något för dig. En stor turkosblå sjö med de slovenska alperna som bakgrund. I mitten av sjön finns en liten ö med en ikonisk kyrka. Hyr en träbåt och ro ut till kyrkan, eller ta en lång naturskön promenad runt sjön.

När ska man resa till Slovenien?

Slovenien är sevärt året runt. Juni - augusti har finast sommarväder men också mest turister. Även maj och september kan bjuda på sommartemperaturer. Från december till mars kommer skidentusiasterna till slovenska alperna för snön.

Planera din resa till Slovenien på Reseguiden

Paketresor till Slovenien
Flyg till Ljubljana
Mer tips & guider om Slovenien