Zakynthos i mitt hjärta

Solga
Medlem sedan 2011, besökt 8 länder

Foto: solga, medlem sedan 2011
Zakynthos har allt man kan önska av en grekisk ö. Reseguidens medlem Helena, alias "Solga", har semestrat på ön nio gånger och dubbelt så många i Grekland. Här guidar hon till öns olika orter, stränder och platser du inte får missa.
Publicerad 9 maj 2013

Zakynthos har i stort sett allt man kan önska av en grekisk ö! Vi blev förälskade i ön direkt vid första besöket 1993. Det är en alldeles lagom stor ö för att hinna utforska alla stränder och sevärdheter med mc eller bil under två veckor. När man åker på upptäcksresa runt denna frodiga och gröna ö får man se allt från vacker natur med höga berg, olivlundar, grottor, fantastiska stränder med turkosblått hav till jättehavssköldpaddor och minnesmonument över de som stupade i andra världskriget.

25 underbara badstränder

Vill du kan du bada vid en ny strand varje dag för runt ön finns det fler än 25 underbara badstränder som alla är olika. En del är milslånga med finkornig sand och lagom mycket folk – Banana Beach. Andra ligger som i en liten vik med stora stenformationer i vattnet och är perfekta att snorkla vid, som Porto Zorro. På västra sidan ligger badvikarna som har mjuka små vita stenar och ett overkligt turkosgrönt hav, där den bästa är Smugglarviken.

5 orter där du bor i underbara små hus

Vår kärlek till Zakynthos beror till stor del på alla underbara små hus i turkost, mintgrönt och rosa. De ligger bland olivträd, rosor, jättepelargoner och lagerträd alldeles invid en liten urskog av kermes-ek. Det här är det perfekta stället att bo på för barnfamiljer, kärlekspar, pensionärer, konstnärer, och andra naturälskare som inte är i behov av vanlig håll-i-gång-charter.

1. Laganas

Du som gillar fart och mycket folk ska bo i turistorten Laganas – orten med den långa finkorniga sandstranden. Ett tips är att sitta på någon av restaurangerna vid stranden på eftermiddagen och njutai skuggan medan du spanar ut över havet, chansen att se ett sköldpaddshuvud av den fridlysta jättehavssköldpaddan Caretta Caretta sticka upp är stor!
Resor till Laganas, Zakynthos

2. Kalamaki

I Kalamaki, som ligger efter samma bukt som Laganas, är det lite lugnare att bo men ändå mycket turister och affärer. Missa inte att åka på ”sköldpaddspaning” på Kalamaki Beach. Ungefär mitt på Laganabukten finns en väg som leder till stranden, med jättefin mjuk sand och mycket fina snäckor. Vanligtvis kommer havssköldpaddorna in mot stranden på eftermiddagen, du kan se deras huvuden sticka upp när de andas.

Ibland är de inne på så grunt vatten att man kan stå på botten och samtidigt ha sköldpaddor som simmar bredvid, men säkrast är att hyra en trampbåt och glida runt och spana. Det är en helt otrolig känsla att snorkla bredvid de här fridfulla utrotningshotade bjässarna! De kan bli 1,5 meter långa och väga 200 kilo. Glöm inte att ta med en engångsundervattenkamera, det blir jättefina och skarpa bilder!
Resor till Kalamaki

3. Argassi

Stranden i Argassi är inte mycket att skryta om men bor du där har du cirka 20 minuters mc-färd till de underbara stränderna som ligger på Vasilikos.
Resor till Argassi

4. Vasilikos

De senaste sex gångerna vi åkt till ön har vi bott i Vasilikos på den östra sidan av ön där tempot är mycket lugnare och där de bästa stränderna ligger. Vi har hyrt ett litet sommarhus på Daphnes Apartments i Porto Roma som ägs av svenska Maria och hennes grekiska man Dionysos.
Resor till Vasilikos

5. Daphnes

På Daphnes kan man låta barnen ströva omkring på området helt fritt, i olivlunden finns en lekpark med gungor, klätterträd, indiantält med mera. Utanför husen finns en murad grill, det är bara att plocka citroner och kryddor från den lilla kryddträdgård när du behöver till matlagning.

Bli inte förvånad om det springer förbi några smågrisar eller om du ser påfåglar strosa förbi medan du sitter på den stora altanen och äter frukost. Det är två minuters promenad till den vackra stranden Porto Roma, du kan även gå till Gerekas Beach eller varför inte låna cyklar och cykla till någon av de andra fantastiska stränderna som ligger i närheten. I byn finns affär och ett antal restauranger.
Välj din favorit på Zakynthos

Höjdpunkter på Zakynthos


Porta Roma

Stranden ligger alldeles nedanför Daphnes Apartments. Det är en smal strand med kristallklart grönblått vatten. På eftermiddagen när de flesta lämnat stranden blir platsen nästan magisk. Det blir vindstilla, vattnet blir kristallklart, färgerna förstärks och ett lugn infinner sig. Ett hett tips är att sitta i skuggan på Nikos Taverna och blicka ut över den vackra viken. Du har den lilla hamnen längst till höger medan du njuter av den hemlagade maten som Yianna lagar.

Gerekas Beach

är en stor vacker men väldigt varm sandbukt i närheten av Porto Roma. Detta är en av de stränder där man kan se sköldpaddsnästen lite varstans på stranden. Där är ofta väldigt mycket folk men sanden är väldigt skön och det finns fina snäckor att plocka. Åk dit tidigt på förmiddagen för att få tag på parasoll och solstolar innan allt folk kommer och det blir för varmt.

Banana Beach

På denna långgrunda finkorniga sandstrand slipper du trängas med andra. Havet skiftar i en massa vackra grön-blåa nyanser och det är ofta en behaglig bris här. På Kahlua Bar kan du äta en underbar Chief Salad med kyckling samtidigt som du njuter av den vackra utsikten.

Skopos

Det här är berget som ligger i närheten av Argassi och där finns en underbar liten vit korskyrka från 1624 på toppen. Den heter ”Vår Jungfru Skopiotissas kyrka”. Det är Zakynthos enda kyrka med kupol. Enligt den grekiska mytologin så levde jaktens gudinna Artemis på detta berg. Efter en slingrande färd är man på toppen och har en storslagen utsikt över ön och havet! Numera finns det en liten kiosk däruppe som säljer dryck m.m.

Bochali

Så heter berget ovanför Zakynthos stad och där ligger en restaurang, glassbarer, cafeer, en kyrka samt den gamla fästningen Kastro från medeltiden som är väl värd ett besök. Det är en trolsk stämning innanför den gamla ringmuren i när man går i skuggan av de stora tallarna och ser alla ruiner. Man har en fantastisk utsikt över staden här uppifrån. TIPS! Åk hit vid fyra tiden på eftermiddagen och sätt er vid ett bord under parasollen, njut av den underbara utsikten och svalka er med de goda kulglassarna de säljer i någon av glassbarerna.

Zakynthos stad

är relativt nybyggd pga. den stora jordbävningen 1953 och saknar den charm som andra grekiska äldre städer har. De gånger vi ätit på någon restaurang runt torget har vi blivit besvikna på både mat och service. Bättre då att äta middag uppe på Bochali och få blicka ut över stadens ljus och kanske se fullmånen spegla sig i havet.

Marathonisi

är den större av sköldpaddsöarna som ligger utanför Laganas. Kom dit tidigt på förmiddagen för att i lugn och ro få njuta av den fridfulla stranden och snorkla i det kristallklara ljusgröna vattnet. Senare på dagen blir det mera folk som kommer med olika badbåtar.

Där finns även två sammanlänkande havsgrottor med sandstrand längst in där man kan se mycket vackert om man snorklar. Ett klart smultronställe! Du kan åka båt dit från bland annat Keris hamn.

Cape Keri

Cape Keri och dess fyrtorn ligger vackert uppe på berget med oändlig utsikt över det stora blå havet. På vägen dit passerar du en restaurang med vacker utsikt över det joniska havet och de vackra vita klipporna Stora och Lilla Mizithra. Numera stoltserar dom med världens (?!) största grekiska flagga som vajar mäktigt i vinden.

Keri Caves

Hit kan man ta sig till via båt. Det är ett antal havsgrottor av olika storlek där vattnet är vackert blått och det finns stora stim med blåsvarta fiskar att snorkla med. Vissa grottor kan man åka båt in till andra kan man simma i. Det sägs att man gömde ubåtar i den största grottan under andra världskriget.

Giri

Giri är Zakynthos högst belägna by (550 meter över havet) och en genuin grekisk liten by från 1400-talet. Husen är små och gränderna så smala att en bil knappt kommer fram. Där kan man stanna på någon av de två charmiga tavernorna innan man beger sig mot Chajotis Cave som ligger på 615 meters höjd och har en vidunderlig utsikt mot andra sidan ön. Det tog någon timme att hitta grottan för oss, ingången till grottan visade sig bara vara ett hål rakt ner i marken med en trasig trästege att ta sig ner på. Väl därnere finns tre rum som går 300 meter in i berget med oförstörda stalagmiter och stalaktiter. Ta med bra skor och starka ficklampor om du vill utforska grottan.

Kampi

Kampi heter stället där man kan se spektakulära solnedgångar och njuta av god mat samtidigt på restaurang Romantica. Högst upp på en klippa står ett mäktigt kors till minne av de grekiska frihetskämpar som blev kastade ner för klippan under andra världskriget.

Porto Vromi

Det här är en vacker naturhamn på västra sidan av ön som man kan nå via två slingrande och branta bergsvägar. Väl där nere kan man svalka sig i det vackra ljusgröna havet och det finns en del att titta på när man snorklar. Vattnet kan vara lite svalare här än på andra ställen på ön vilket oftast bara är skönt i värmen.

Här utgår även båtar till Blå Grottorna och Smugglarviken. Nuförtiden åker vi alltid ner till den vik som ligger närmast byn Marie. Efter den vägen finns även en trevlig taverna med oemotståndlig utsikt över Porto Vromi som vi alltid brukar stanna och äta lunch vid. Den här vägen är inte lika brant och slingrig som vägen ner från Anafonitria.

Smugglarviken

Ett måste om man besöker Zakynthos! Det är som att komma till en annan planet när man stiger i land på denna lilla strand med dom höga klippväggarna bakom och de vita runda stenarna. Det är som ett bruntonat skimmer över skeppsvraket som ligger uppspolat på stranden. Man blir som ett barn på nytt när man kliver omkring på och i vraket. För att inte prata om känslan av att simma i det jättesalta super turkosa vattnet, det är som att bada i en gigantisk pool!

Bästa tiden att besöka Smugglarviken är tidigt på förmiddagen innan alla turistbåtar anlänt. Det är ofta starka underströmmar där så det är inte alltid man kan gå iland, välj en dag då det inte blåser så mycket. Ett annat måste är att besöka utsiktplatsen ovanför Smugglers Wreck. Det finns inte mycket som slår känslan av att stå flera hundar meter upp på en klippa som stupar rakt ner i det overkligt turkosa havet och se ner till skeppsvraket!! Dit kommer du från byn Anafonitria. Stanna gärna till hos Dimitri som står vid sitt hus direkt efter avtagsvägen från byn och säljer goda hemgjorda viner, honung, oljor och dukar.

Alikanas Beach

Stranden ligger någon mil ovanför Zakynthos stad och är en härlig sandstrand med ett underbart sammetsmjukt klarblått vatten som luktar vattenmelon. Kanske beror det mjuka vattnet på saltvattenbassängerna som ligger alldeles i närheten? Vi stannar alltid vid Oasis Taverna och ligger på den lugna fina stranden nedanför. Ingen annan strand på ön har lika vackra färgskiftningar i havet och himlen brukar skifta i ljuslila när man blickar ut över havet mot grannön Kefalonia.

Blå grottorna

De ligger längst i norr på ön och är väl värda ett besök. Reflektionen av ljuset i grottorna gör att både grottor, hav och båten man färdas i går i fantastiskt blåa nyanser när man är där inne. Du kan ta dig dit med båtar från Cape Skinari eller fiskebyn Agios Nikolaos. Från Agios Nikolaos kan man även ta färjan över till grannön Kefalonia och varje gång vi gjort det har vi fått sällskap av ett gäng delfiner som glatt simmat runt båten.

Så tar du dig hit

Till Zakynthos åker du lättast direktflyg med Apollo eller Air Tours. På Zanteweb ( http://www.zanteweb.gr/) hittar du många fina villor och lägenheter som du kan hyra om du vill slippa undan vanlig charter. Jag rekommenderar alla att först titta in på Daphnes Apartments hemsida (http://www.daphnes-zakynthos.com) för boendet med det lilla extra av allt! Maria och Dionysos finns på plats dagligen för att hjälpa till med allt från biluthyrning, inköp, klädtvätt till tips på sevärdheter. Otroligt ödmjuka och fina människor som under 20 år byggt upp detta livsverk till en verklig oas där inte ordet stress existerar!!

Charter till Zakynthos


Flyg till Zakynthos