Volontärarbete – ett annorlunda sätt att resa på

Tildat
Medlem sedan 2006, besökt 17 länder

Foto: tildat, medlem sedan 2006
Foto: tildat, medlem sedan 2006
Foto: tildat, medlem sedan 2006
Att åka som volontär är det perfekta sättet att upptäcka och se saker samtidigt som du får chansen att hjälpa till och göra skillnad, och du kommer lära dig massor av nya saker, både i form av livserfarenheter men även om dig själv! Här berättar Reseguidens medlem Matilda, aliasTildat, om hur livet som volontärarbetare kan fungera.
Publicerad 3 maj 2013

Jag reste till Florida i fyra veckor och hjälpte till på ett så kallat ”Sanctuary” vilket betyder en fristad, i detta fallet för exotiska djur som blivit dåligt behandlade.
Djuren som fanns i reservatet var bland annat tigrar, pumor, björnar, apor och sköldpaddor. Jag bodde med två amerikanska tjejer, hjälpte till att städa burar, mata djuren och reparera trasiga burar, bland mycket, mycket annat. Här är mina tips hur du ska komma iväg om du är intresserad av att åka som volontär.

Vart vill du åka, och vad vill du göra?

Först och främst måste du komma fram till vad du vill göra. Vill du jobba med barn, vill du hjälpa djur, eller kanske jobba på en gård? När du väl har kommit fram till vad du kan tänka dig att göra är det dags att leta ställen. Det finns massvis av olika hemsidor du kan ta hjälp av. Sedan är det bara att börja leta igenom kategorierna för att hitta din drömdestination.

Hemsidorna jag bokade igenom är dessa:
http://www.realgap.co.uk/volunteer-work-abroad#axzz2PJlyppxK
http://www.studin.se/volontarresor/

Hur går det till sen?

När du hittat en resa du tycker låter som något för dig är mitt tips att du läser igenom informationen om resan ordentligt. Innehåller den något som du inte skulle kunna klara av fysiskt eller psykiskt, och har du några frågor som dyker upp i huvudet så är det bara att maila eller ringa de ansvariga eftersom de ofta är väldigt hjälpsamma med tips och information.

Att volontärarbeta är ingen semesterresa.

Det är viktigt att du förstår grunden i att volontärarbeta. Du får betala för resan, du får betala för flygbiljetter till resemålet, och det enda som ingår är oftast boende och mat under vistelsen. Dock betyder det inte att du får just den maten du vill ha. Under min vistelse fanns det tillgång till de vanliga varorna du hittar i de amerikanska hemmen, och ville jag ha något annat fick jag köpa det själv. Vi fick även tillaga vår egen mat, och tvätta våra egna kläder. Det kan vara långa dagars arbete, och du kan inte springa runt och göra vad du vill, det finns regler att följa precis som på en vanlig arbetsplats. Jag arbetade fem heldagar i veckan, och hade två halvdagar ledigt. Jag började jobba klockan åtta varje dag, och slutade klockan sex – om vi var klara med dagens uppgifter. Vad som gäller varierar såklart beroende på vart du åker. Det lär finnas de ställen som inte är lika stränga, och de som är ännu hårdare.

Att förbereda sig inför resan.

Kolla noga upp vad du behöver för eventuella vaccinationer. Ska du till Florida och jobba behöver du till exempel vara vaccinerad mot stelkramp eftersom där finns en bakterie i jorden som kan orsakar just stelkramp om du får det i ett sår.
Jag behövde även ha en vaccination mot tuberkulos eftersom jag jobbade i kontakt med fladdermöss, men all information fick jag i formulär utan att behöva fundera över det.
Något annat att tänka på är visum. Till USA räcker det att ha ett vanligt turistvisum om du stannar kortare än 90 dagar, eftersom du inte jobbar och får några pengar.
Här ansöker du enkelt och smidigt om det:
https://esta.cbp.dhs.gov/esta/

Vad ska man packa med sig?

Beroende på vart du åker varierar såklart innehållet i din resväska. Med på min resa hade jag tåliga, oömma kläder, vilket innebar långa jeans och t-shirts, och ett par rejäla skor som klarar av att vandra i olika terränger. Myggmedel, reseadapter, vaccinationskort, pass, körkort, kreditkort och resedokument är kanske självklart för vissa, men enkelt att glömma i stressiga stunder. Kamera, solglasögon, badkläder och en bra bok kan vara bra att ha med under lediga stunder.

När man kommer fram

När du väl är framme ingår oftast någon form av upplockning på flygplatsen. I mitt fall kom en av volontärtjejerna och hämtade mig, och dem lämnade även av mig på flygplatsen när det var dags att åka hem. Glädjen från de man hjälper, varken det är djur eller människor är enorm. Platserna du får se är ställen du aldrig skulle ha upptäckt om du rest med charter. Så passa på och njut av sakerna du får uppleva. Det händer kanske bara en gång i livet. Och om du vågar, har tid, och har råd, passa på att upptäcka området runt omkring någon vecka innan eller efter, när du ändå är där!


Spännande volontärarbete